دکتر علی لاریجانی ، دبیر شورای عالی امنیت ملی و سرپرست هیات مذاکره کننده هسته ای روزهای گذشته با محمد البرادعی ، رئیس سازمان بین المللی انرژی اتمی و خاویر سولانا، مسوول روابط خارجی اتحادیه اروپا در اتریش و پرتغال دیدار و گفتگو کرد.
کد خبر: ۱۳۸۷۵۸
این مقام ایرانی هم قبل و هم بعد از دیدار و مذاکره با خاویر سولانا در لیسبون پایتخت پرتغال ، در وین پایتخت اتریش با محمد البرادعی مذاکره کرد.
دکتر لاریجانی در دور دوم مذاکراتش با البرادعی (پس از دیدار با سولانا)، به رئیس آژانس بین المللی انرژی اتمی پیشنهاد داد که هیاتی از بازرسان آژانس به ایران آمده و ضمن انجام بازرسی های معمول ، در رابطه با سوالات باقیمانده در نزد آژانس نیز به نوعی ابهام زدایی شود. اظهارات خانم ملیسا فلمینگ ، سخنگوی آژانس نشان داد آژانس نیز برای انجام این سفر آمادگی داشته و لذا آن را پذیرفته است.
در همین حال برخی کارشناسان ابراز عقیده می کردند که این سفر، فرصت مغتنمی برای جمهوری اسلامی ایران خواهد بود تا در رابطه با برنامه هسته ای خود ابهام زدایی کرده و مسوولان آژانس را نسبت به عدم انحراف در برنامه هسته ای خود مجاب کند. به عقیده این کارشناس ، اگر جمهوری اسلامی ایران موفق شود این مهم را به انجام رساند، بدیهی است که مقدمات بازگرداندن پرونده فعالیت های هسته ای ایران به حالت عادی و خارج کردن آن از شورای امنیت آماده خواهد شد و البته این توفیقی درخشان برای مسوولان ایرانی خواهد بود.
در همین رابطه تام کیسی ، یکی از سخنگویان وزارت امور خارجه امریکا پس از اعلام خبر فوق اظهار کرد: اما امیدواریم ایران آنچه سالهاست از او خواسته شده ، انجام و به یک سلسله سوالات آژانس پاسخ دهد.
وی گفت: این سوالات درباره برنامه هسته ای ، تاریخچه ، منشاء و ماهیت آن و ارائه مدارکی است که آنان دارند.
اظهارات مقام امریکایی را می توان نوعی تعیین تکلیف و تدوین برنامه کاری برای هیات بازرسان آژانس در دیدار از ایران دانست. مقام امریکایی در واقع دغدغه های دولت متبوع خود را مطرح کرده و معلوم نیست بازرسان آژانس تا چه اندازه با خواسته های وی موافق باشند. با این حال جا دارد از مقام امریکایی پرسیده شود که آیا کشور متبوعش آژانس بین المللی انرژی اتمی را مرجع نهایی در این باره می داند یا خیر؛ آیا واشنگتن حاضر است نتایج بازرسی های عینی آژانس را بپذیرد یا همچنان به ادعاهای خام خود اصرار خواهد کرد که البته این ادعاها نیز نتیجه ارزیابی های نه چندان دقیق کارشناسانی است که از دور دستی بر آتش داشته و پیش از بیان واقعیات ، بافته های ذهنی خود را بیان می کنند؛
خوب است سخنگوی محترم وزارت خارجه امریکا بایگانی وزارتخانه متبوع خود را جستجو کرده و گزارش فوق را یافته و رویت کنند.
امریکا باید بداند که دوران زورگویی به سر آمده و ملتهای جهان تسلیم خواسته های ناحق هیچ قدرتی نمی شوند. پذیرش این حقیقت برای امریکا بس سخت و ناخوشایند؛ اما به یقین از آن گریزی نیست.