چرا رئیس‌جمهور فرانسه با یک اپوزیسیون دست چندم دیدار کرد؟

مَکر مَکرون

واعظ جوادی؛ عضو هیأت علمی دانشگاه تهران و کارشناس مطالعات زنان با اشاره به تلاش رسانه های بیگانه برای بی اثر نشان دادن اقدامات دولت گفت: این رسانه ها با وارونه جلوه دادن ماجرای مرحومه مهسا امینی، به دنبال تشویش اذهان عمومی هستند.
کد خبر: ۱۳۸۳۶۷۲

به گزارش جام جم آنلاین از پایگاه خبری تحلیلی رادیو گفت‌وگو، صد و سی و یکمین برنامه زنده «امواج شبهه» شبکه رادیویی گفت و گو با حضور کارشناسان، دکتر فاطمه واعظ جوادی (عضو هیات علمی دانشگاه تهران و کارشناس مطالعات زنان)، دکتر محسن همتی نژاد (کارشناس ارشد مطالعات فرهنگی و رسانه) و دکتر علیرضا داودی (کارشناس ارشد رسانه و علوم شناختی) به موضوع « بررسی مدل بهره کشی از زنان در رسانه های بیگانه جهت طراحی عملیات های میدانی » می پردازد.

مهسا امینی، سوژه ای برای سوژه آفرینی

علیرضا داودی؛ کارشناس ارشد رسانه و علوم شناختی با اشاره به این که رسانه های بیگانه با بزرگنمایی مشکلات و کاستی ها، مردم را نسبت به اینده ناامید می کنند، گفت: با بررسی فعالیت رسانه های بیگانه در یک ماه گذشته، با ٣ محور اساسی مواجه می شویم. محور نخست، چگونگی تبدیل یک کیس به یک فرآیند یا یک فرآورده به یک فرآیند است، موضوع فوت مرحومه مهسا امینی نزد این رسانه ها بیش تر شبیه به یک کیس تلقی می شد، که تبدیل آن به فرآیندی با محوریت زنان در ساحات مختلف یک زن مورد توجه آن ها بود.

محور دوم، بحث ایجاد حوزه های متنوعی است که به این موضوع اختصاص داده شد، اگرچه بحث زنان بسیار گسترده است اما حوزه های مکمل و متمم معمولا می توانند به عنوان شتاب دهنده هایی عمل کنند که یک فرآورده را به فرآیند و فرآیند را نقطه به نقطه کنند. یعنی از کشسانی سوژه ای به نام مهسا امینی، به بحث در حوزه های نخبگان، بازار، حوزه های علمیه، دانشگاه ها و هنرمندان برسند و با تبدیل آن به نقطه های شتاب دهنده ای که امکان سوژه آفرینی دارند، موج جدیدی را ایجاد کنند. بنابراین هر اندازه که بتوانند این مدار زیگزاگی را تقویت کنند، تبدیل این موضوع به ساحت غیر قابل بازگشت در اجتماع نیز آسان تر خواهد شد. البته این افراد در آینده ای نزدیک می بایست نسبت به خیانتی که به بهانه حقوق بشر، در میدان ها و امتداد رسانه های بیگانه در داخل کردند، پاسخگو باشند و در این راستا توضیح بدهند با وجود تحریم های اخیر، زندگی آن ها تحت تأثیر قرار می گیرد یا مردمی که بی گناه و تحت تأثیر حرکت کردند؟

وی با اشاره به عملکرد رسانه های داخلی در اتفاقات اخیر و تبدیل شدن به بخشی از پتانسیل تبلیغاتی رسانه های بیگانه، به تبیین سومین محور فعالیت این رسانه ها پرداخت و افزود: سومین محور در رابطه با فعالیت رسانه های بیگانه، بحث جدی تغییرات تکنیکی و تاکتیکی و نفراتی است که پرورش می دهند، در رابطه با اتفاقات اخیر بسیاری مسیح علینژاد را رهبر این اغتشاشات می دانستند که بحث در این باره بسیار است، ما بایدبه بحث پیرامون افول رهبر سازی های رسانه ای نسبت به میدان نیز بپردازیم که جنبه ای از آن مرتبط با افول مسیح علینژاد و شیوه حذف او توسط آمریکایی ها خواهد بود.

رسانه های بیگانه در تلاش برای بی اثر نشان دادن اقدامات دولت

فاطمه واعظ جوادی؛ عضو هیأت علمی دانشگاه تهران و کارشناس مطالعات زنان با اشاره به صید موضوع مهسا امینی توسط رسانه های بیگانه خاطر نشان کرد: هر حرکتی که در کف جامعه اتفاق می افتد، قطعا با پشتیبانی هایی اجرایی، عملیاتی و فراتر از آن پشتیبان های فکری و اتاق های فکر همراه است. اتاق های فکر به دنبال یک هدف حرکت می کنند و هدف در تلاش برای رساندن مجموعه به آرمان یا چشم انداز نهایی است.

وی با بیان این که در مرکز تحقیقات راهبردی بانوان و خانواده در انتظار چنین رفتار اجتماعی بودیم، گفت: این رسانه ها در صدد بودند تا فراگیری سرود سلام فرمانده و دستاورد بین المللی عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای بعد از سال ها را به حاشیه ببرند، حتی اگر موضوع فوت مهسا امینی مطرح نمی شد در هر حال این رسانه ها با فراهم کردن بستری با آرمان و هدف از پیش تعیین شده، به دنبال تشویش اذهان عمومی هستند.

زنان، محور اصلی تولیدات رسانه ای غرب

محسن همتی نژاد؛ کارشناس ارشد مطالعات فرهنگی و رسانه با عنوان این که یکی از مواردی که همیشه در بحث رسانه های بیگانه مطرح می شود، موضوع زنان است، گفت: از اواخر خرداد ماه برنامه های مخصوص زنان این رسانه ها افزایش پیدا کرد، این برنامه ریزی اولیه ای بود که این رسانه ها انجام دادند. حتی اگر این اتفاق برای خانم مهسا امینی نمی افتاد، باز روی موضوع زنان کار می کردند تا به سوژه مد نظر برسند.

وی در ادامه افزود: همیشه در بحث رسانه های بیگانه، مدیریت افکار عمومی و جنگ های روانی، روی سوژه هایی که امکان تبدیل به موضوع و موضوعاتی که امکان بحران دارند، کار می شود. اگر رسانه های ما در اتفاق اخیر روایتگر اول بودند، قطعا قضیه متفاوت می شد چرا که سوژه مد نظر آن ها می سوخت. این رسانه ها همزمان با به نتیجه نرسیدن و شکست بخشی از اهدافشان، پس از ارزیابی استراتژی را تغییر می دهند و شروع به سوژه سازی و وارونه سازی حقایق می کنند. دشمنان با جنگ رسانه ای سعی در دامن زدن به آتش اغتشاشات دارند، در جنگ رسانه ای، پیروز میدان کسی است که علاوه بر میدان داری بتواند اعتماد عمومی داخلی خود را حفظ کند.

زن پایه کردن اغتشاشات هدف رسانه های بیگانه

داودی با اشاره به این که یکی از موضوعاتی که در اتفاقات اخیر، رسانه های بیگانه روی آن کار کرده اند، بحث بهره کشی از زنان، بدون احترام به نیاز ها، انتظارات و ضروریت های یک زن در یک جامعه است، گفت: تم رفتاری و نوع نگاه برنامه صد زن، بی بی سی رادیکال ترین و بدترین نوع نگاه به زن است که با ظاهری زیبا این پشت پرده را پوشانده است، اگر مخاطب اندکی هوشمندی به خرج بدهد متوجه خواهد شد که این ها چه قدر بد زن را استثمار می کنند به عنوان نمونه یکی از مستعمره های مستثمر شده این فضا، خود مسیح علینژاد است.

وی در ادامه گفت و گو افزود: یکی از مهم ترین مباحثی که در رسانه های بیگانه مطرح می شود زن پایه شدن اغتشاشات یعنی بهره کشی از زنان بر اساس ٣ عنصر می باشد. عنصر نخست، احساسات مرکب است، رسانه های بیگانه جزو اساتید مسلّم بهره گیری از احساسات مرکب در جامعه هستند. اگر n تعداد مرد در جامعه ای دچار آسیب شوند، ضریب برد مشخصی دارد ولی اگر یک زن در جامعه ای دچار آسیب شود، ضریب برد قابل محاسبه نیست چرا که شتاب دهنده ها در این موضوع متفاوت تلقی می شوند. هر اندازه که احساسات مرکب به بخش عاقلانه جامعه متصل شود، می شود پروژه ای مانند ندا اقا سلطان، که قابلیت جمع کردن پیدا می کند. ضربه در احساسات مرکب، همیشه ترکیب جامعه را بهم می زند چرا که آن قشری هم که با این رسانه ها مخالف هستند، توقفی می‌کنند تا ببینند مساله چه شد.

این کارشناس ارشد رسانه و علوم شناختی، مرحله دوم پس از احساسات مرکب را سجع ترکیبی زنان در هر جامعه به لحاظ کارکردی دانست و گفت: پایه سجع ترکیبی، جهل است، یعنی شما شروع می کنید به ایجاد یک فرایند ترکیبی صد در صد ناقص. اگر به احساسات مرکب، سجع ترکیبی را اضافه کنید، اولین اتفاقی که می افتد افزایش فضای رادیکال خواهد بود، رسانه های بیگانه سوژه را از فضای رادیکال شده پیدا می کنند. به عنوان نمونه یک دختر دانشجویی که دستگیر می شود را اگر در نظر بگیرید، می بینید سوژه ترکیبی از زن، دانشجو و دستگیری است، حالا اگر مرد بخواهد اقدامی بکند می بایست در فضای رادیکال حضور پیدا کند، در فضای رادیکال کار کردن تنها به دو صورت امکان پذیر است، یا باید رادیکال تر از فضا باشی تا بمانی، یا باید سکوت کنی تا حذف شوی، فردی که وارد این فضا شده است برای حذف نیامده، بنابراین سعی می کند تا رادیکال تر شود. پس شما در یک دوره یک هفته ای، خلق رادیکال ترین اقدامات جهل پایه را متصور می شوید، که زنان مؤید آن هستند. زنان توسعه یافته قطعا دنبال این فضا نخواهند بود چرا که می دانند بستر رادیکال کردن محیط، اولین بخش کشتن توسعه یافتگی مدرن است.

واعظ جوادی در ادامه با عنوان این که بسیاری از زنانی که در خیابان ها حضور دارند، عملکردی رادیکالی را بر پایه جهل پیش می برند، گفت: اگر در دانشگاه ها اجازه مطالبه گری در قالب ساختار های دانشگاهی داده شود و دانشجویان از نظر فکری نسبت به حوادث اخیر اقناع شوند دیگر کمتر شاهد حضور صنف دانشجویی در این موضوعات خواهیم بود. طبق آمار مرکز تعلیم تربیت، زندان های آمریکا، حدود ٢٥١ درصد افزایش طلاق داشته اند یعنی در واقع خانواده ای شکل نمی گیرد و مجرمین تعلیم و تربیتی زیر ١٨ سال، ٨٩ درصد از خانواده هایی هستند که در آن ها سلامت خانواده ای وجود ندارد و تنها ١١ درصد این افراد از خانواده هایی سنتی بوده اند، این ها می خواهند ما را هم در این دام بیاندازند.

جنگ نرم، سخت تر از جنگ تحمیلی

همتی نژاد با بیان این که رسانه های بیگانه با استفاده از ویژگی های رفتارهای شبکه ای، راهبرد ها، استفاده از ابزار ها و کانال های ارتباطی و هم افزایی رسانه های مکمل و ماهواره در جهت اهداف و آرمان های شبکه همراه می شوند، افزود: در مقوله کاری خود یعنی تولید تخصصی سوژه و برنامه، کاملا حرفه ای عمل می کنند و آموزش های مستمری در ارتباط با رفتار با مخاطب می گذرانند، همچنین در گردش اطلاعات، سوژه ها را اشتراک گذاری و از برنامه های آرشیوی مجددا استفاده می کنند. ارتباط دو سویه داخلی و خارجی دارند و به صورت مستمر راهبرد ها و سازمان کار و تولید را به روز می کنند و با شناسایی نقاط افت برنامه، سوژه و نگاه جدیدی را ارائه می دهند. مهارت ویژه ای در تبدیل مسئله به معضل بحران، دسترسی تخصصی به محیط های مختلف، واکاوی و مانیتورینگ رسانه های ما، بازتولید و تحلیل گزارشی که در داخل تولید شده من جمله فعالیت های این رسانه ها است.

وی در ادامه به تشریح رویکرد های رسانه ای این رسانه ها در رفتار های شبکه ای پرداخت و گفت: در رفتار های شبکه ای این رسانه ها می بینیم که از یکدیگر در رسانه هایشان دفاع و سوژه ای را هماهنگ پیگیری می کنند و با وجود این که راهبرد هر کدام از کشور مبدا خود تغذیه می شود اما سوژه ها و گفتمان های یکسانی دارند. بازنشر اطلاعات به صورت تکمیلی و حلقه وار، استفاده از ابزارهای موسیقی، روحیه همکاری و اصل سلسله مراتبی این رسانه ها، موضع تهاجمی و تمرکز بر خطاهای جریان انقلاب بدون رعایت هیچ حد و مرز و باز نشر سوژه تا زمان اثرگذاری از جمله رفتار های شبکه ای این رسانه ها است. و از این طریق سعی بر سرگیجه و سردرگمی مخاطب دارند همچنین با بالا بردن کمیت پیام ها، افت احتمالی کیفیت را از دیدگان مخاطبان می پوشانند.

این کارشناس ارشد مطالعات فرهنگی و رسانه با اشاره به این که در دوران دفاع مقدس، میدان نبرد و آوردگاه مشخص بود و می توانستیم به راحتی از شگرد ها و آرایش نظامی دشمنان آگاه شویم، گفت: در جنگ رسانه ای شناخت سخت و پیچیده شده است و تشخیص به عهده کارشناسان خبره، حرفه ای و معتقد است. یکی از ضعف های ما در حوزه رسانه ناتوانی در صحبت با مخاطبان است، اگر به توصیه رهبری در خصوص کرسی های آزاد اندیشی در این سال ها پرداخته می شد، در صنف دانشجویی دچار این مشکلات نبودیم. در میدان نبرد شما هر تعداد گلوله هم داشته باشید اگر نتوانید این گلوله ها را درست و دقیق به هدف بزنید بازنده جنگ خواهید بود، در جنگ رسانه ای هم اگر نتوانید محتوای خوب و هدف گذاری شده ای را تولید کنید، نه تنها ضریب اثر گذاری خود را از دست می دهد بلکه میدان، عرصه رسانه ای و باور های مردم را نیز از دست می دهید. زن در خانواده کانون و ستون اصلی است، اگر در خانواده ستون را بزنید می توانید کل خانواده را از این طریق از بین ببرید این همان رویکرد رسانه های بیگانه در اتفاقات اخیر است.

داودی در ادامه خاطر نشان کرد: ما نمی توانیم به تولید محتوای رسانه های بیگانه خورده بگیریم، دشمن در دشمنی خود دارد به بهترین نحو ممکن عمل می کند، پشتکار خوبی دارند، خسته نمی شوند و از متخصصان خوبی نیز استفاده می کنند، قاعدتا کسی که می خواهد در حوزه سیاسی محتوا تولید کند، این کار را به درستی و با تخصص انجام می دهد، ما نیز می بایست در مقابله با این رسانه ها محتوای مناسب را برنامه «امواج شبهه» گفتگویی تخصصی با هدف روشنگری و افشای تکنیک‌های رسانه‌ای درخصوص ماهیت و عملکرد رسانه‌های معاند ماهواره ای فارسی زبان علیه جمهوری اسلامی ایران است که پیرامون ماهیت‌شناسی و رفتارشناسی رسانه‌های معاند ماهواره ای فارسی‌ زبان، روزهای یكشنبه و سه‌شنبه ساعت ۱۶ به مدت ۶۰ دقیقه از آنتن این شبكه به نشانی موج اف‌ام ردیف ۱۰۳,۵ مگاهرتز پخش می شود.

علاقمندان می‌توانند نظرات خود در خصوص این بخش از برنامه را از طریق شماره تماس ۲۷۸۶۱۰۳۵ و سامانه پیامكی ۳۰۰۰۰۱۰۳۵ به اشتراک بگذارند.

این برنامه به سردبیری دكترعلیرضا داودی، نویسندگی و تهیه كنندگی سیده فاطمه شعار بر روی آنتن رفت؛ همچنین مصطفی صادقی كارشناس مجری، شیما قلی هماهنگی برنامه، فاطمه عبدالوند و احمد یوسفی به عنوان آیتم ساز در این برنامه حضور داشتند.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۳ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها