تامین زمین نهضت ملی مسکن. زمین نهضت ملی مسکن در همه استان های کشور مشخص شده است. آیا منابع مالی برای تامین زمین نهضت ملی مسکن تامین شده است؟. هزینه مورد نیاز برای تهیه زمین نهضت ملی مسکن چقدر است؟. مساحت زمین نهضت ملی مسکن برای ساخت واحدهای مسکونی چقدر است؟
به گزارش جام جم آنلاین، وزارت راه و شهرسازی بارها بیان کرده است که طی 9 ماهه اولیه شروع دولت، در حال تامین زمین برای نهضت ملی مسکن بوده است و وزیر راه و شهرسازی اخیرا در حاشیه مراسم کلنگزنی عملیات اجرایی ۱۵ هزار واحد مسکونی در منطقه چیتگر بیان کرد: تاکنون بیش از ۷۰ درصد زمین در طرح نهضت ملی مسکن تامین شده است.
با توجه به این مسئله که بارها و بارها از مسئولان وزارت راه و شهرسازی خواسته شده تا آمار زمین را تدقیق کرده و به هکتار بیان کنند، اما همچنان این آمار به صورت رسمی بر مبنای تعداد مسکن عنوان میشود.
تلاش برای اخذ آمار زمین به هکتار از این جهت اهمیت دارد که میتوان از هماکنون آمار مرتبط با بارگذاریها و تعداد طبقات مسکن در این طرح را محاسبه کرد و از این طریق برنامه وزارت راه و شهرسازی برای حرکت بر مبنای اهداف معین شده از جمله احیای بافت مسکونی اسلامی ایرانی را صحتسنجی کرد.
در این راستا به منظور رسیدن از عدد عنوان شده توسط وزیر راه و شهرسازی یعنی «تامین زمین برای 70 درصد واحدهای فاز اول نهضت ملی مسکن» به معادل 1.4 میلیون واحد مسکونی مجبوریم از روشهای مهندسی معکوس استفاده کنیم.
گام اول برای رسیدن به عدد دقیق تامین زمین نهضت ملی مسکن بر اساس هکتار، نیازمند یک اطلاعات دیگر است. در این راستا رستم قاسمی در مصاحبهای این اطلاعات اولیه را در اختیار قرار داد.
وزیر راه و شهرسازی گفته بود: ما در نهضت ملی مسکن تراکم خانوار را به زیر ۵۰ خانوار در هکتار رساندیم و زمین بر این اساس واگذار کردیم.
با توجه به اطلاعات بیان شده توسط وزیر راه و شهرسازی با فرض اظهر من الشمس اینکه هر واحد مسکونی قرار است به یک خانواد برسد، در نهضت ملی مسکن 50 واحد مسکونی در هر هکتار ساخته خواهد شد.
در این راستا با یک طرفین و وسطین ساده میتوان دریافت با رعایت تراکم 50 مسکن در هکتار، ساخت 1.4 میلیون واحد مسکونی به 28 هزار هکتار زمین نیاز دارد.
به معنای دیگر تاکنون وزارت راه و شهرسازی باید 28 هزار هکتار زمین تامین کرده باشد تا اخبار مخابره شده مبنی بر تامین زمین به منظور ساخت 70 درصد واحدهای مسکونی و همچنین رعایت تراکم 50 خانوار در هکتار صحیح باشد.
با توجه به لزوم تامین زمین 28 هزار هکتاری برای ساخت 1.4 میلیون واحد مسکونی، موضوع را از یک منبع آگاه در سازمان ملی زمین و مسکن اطلاع گرفتیم تا به طور دقیق از زمین در نظر گرفته شده مطلع شویم.
این منبع آگاه در گفتگو با فارس گفت: تاکنون مجموع زمینهای در نظر گرفته شده برای ساخت 1.4 میلیون واحد مسکونی معادل 20 هزار هکتار است.
به گفته این منبع آگاه، اگر منظور شما از تامین زمین، رسیدن به شرایط آماده به ساخت باشد، این 20 هزار هکتار در این مرحله نیستند و بعضا در مراحل مراحل مقدماتی الحاق و تعیین کاربریها قرار دارند.
با توجه به جزئیات یاد شده به نظر میرسد، اطلاعات عنوان شده توسط وزیر راه و شهرسازی چندان دقیق نیست و واکاوی آمار تامین زمین و تدقیق آن میتواند عملکرد دست اندرکاران نهضت ملی مسکن طی 9 ماه گذشته را مشخص کند.
در حال حاضر بر اساس آخرین اطلاعات موجود، تراکم واحدهای مسکونی در شهر تهران در هر هکتار از خاک پایتخت 37 خانواده با در نظر گرفتن بعد خانوار 3.3 زندگی میکنند که این آمار ۶ برابر متوسط شهرهای بزرگ است.
بر این مبنا با توجه به اطلاعات عنوان شده از نهضت ملی مسکن، تراکم واقعی واحدهای مسکونی این طرح برابر 70 خانواده در هکتار و معادل 2 برابر تراکم تهران و 12 برابر متوسط شهرهای بزرگ است.
طبیعتا در چنین فضای شهرسازی متراکمی اظهارنظر پیرامون احیا بافت مسکونی اسلامی ایرانی و ساخت واحدهای مسکونی یک طبقه محلی از اثر ندارد و از طرفی به نظر میرسد اطلاعات رسیده به وزیر راه و شهرسازی مبنی بر تامین زمین با اشکال جدی مواجه است.
نهضت ملی مسکن یکی از اصلیترین وعدههای دولت مردمی سیزدهم برای رفع یکی از بزرگترین مشکلات مردم یعنی تهیه مسکن است، با بررسی روند 9 ماه اخیر وزارت راه و شهرسازی در تحقق اهداف نهضت ملی مسکن، به نظر میرسد رستم قاسمی هنوز برنامه دقیق و مدونی برای تحقق بهموقع وعده مسکنی رئیسجمهور ندارد و وزارت تحت مدیریت وی، این روزها گرفتار برخی رویهها و رفتارهای غیرتخصصی و سلیقهای برخی مدیران اطراف وی شده است.
معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن گفت: تاکنون برای ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار واحد طرح نهضت ملی مسکن زمین تامین شده و در بخشی از این زمینها عملیات اجرایی احداث واحد آغاز شده است.
علیرضا فخاری در سفر به استان چهارمحال و بختیاری در بازدید از شهرک الهیه شهرستان بروجن اظهار داشت: تلاش ما برای تحقق چهار میلیون واحد طرح نهضت ملی مسکن در حال انجام است و بخشی از این تعهد در حال اجرا بوده و مابقی آن در دستور کار قرار دارد.
وی ادامه داد: عملیات اجرایی تعدادی از واحدهای نهضت ملی مسکن در حد زیرسازی و ساخت فونداسیون انجام شده و برخی واحدها نیز در مرحله مطالعه قرار دارد.
فخاری با بیان اینکه اجرای قانون شرط اصلی برای تحقق تعهد طرح نهضت ملی مسکن است، تصریح کرد: برخی دستگاههای اجرایی و وزارتخانهها زمینی که در سالهای گذشته دریافت کردهاند اما بلااستفاده مانده و در آن عملیات اجرایی انجام ندادهاند را باید بازگردانند تا بتوان از این طریق بخشی از نیاز به زمین برای طرح نهضت ملی مسکن را تامین کرد.
معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن با بیان اینکه همچنان واحدهایی از مسکن مهر در کشور به مرحله بهرهبرداری نرسیده است، اظهار داشت: احداث ۳۴ هزار واحد از طرح مسکن مهر در کشور باقی مانده است که به دلیل ترک فعل، مشکلات حقوقی و عدم پرداخت سهم متقاضی هنوز بهرهبرداری نشده که تلاش داریم این تعداد واحد را نیز تعیین تکلیف کرده و عملیات اجرایی آن را سرعت دهیم.
فخاری در ادامه از تامین زیرساختهای لازم برای شهرک الهیه بروجن و شهرک منظریه شهرکرد خبر داد و گفت: برای آسفالت معابر و جدولگذاری ۴۰ میلیارد تومان اعتبار برای شهرک الهیه بروجن اختصاص داده شد.
وی با بیان اینکه توسعه شهرکهای مسکونی در استان نیاز به آب دارد، خاطرنشان کرد: شهرک منظریه شهرکرد با مشکل تامین آب روبروست و تا وقتی آب وجود نداشته باشد نمیتوان توسعه شهری انتظار داشت.
به گزارش ایرنا، معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن پس از بازدید از شهرک الهیه بروجن و شهرک منظریه شهرکرد در محل ستاد ارتباطات مردمی حاضر شد و به سوالات مردم در خصوص مشکلات مسکن مهر، تامین زمین برای نهضت ملی مسکن و مشکلات اراضی در استان پاسخ داد.
در طرح نهضت ملی مسکن در دولت سیزدهم ساخت سالانه یک میلیون واحد مسکونی در کشور هدفگذاری شده که از این تعداد سهم چهارمحال و بختیاری سالانه دستکم ۱۰ هزار واحد مسکونی است.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت