مساله ای که مقام معظم رهبری بارها و بارها به آن اشاره کردهاند و حتی بر لزوم تشکیل مرکزی اجرایی در زمینه جمعیت نیز تاکید کردهاند.
حال بعد از مدتها اما ستاد ملی جمعیت، امسال تشکیل شد تا قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت به صورت یکپارچه و با کمک همه ارگانها و سازمانها اجرا شود. رشد جمعیت میتواند مشکلات زیادی را در زمینههای مختلف سلامت ، اجتماعی و امنیتی در کشور ایجاد کند.
رهبر معظم انقلاب بارها از اهمیت خانواده و لزوم فرزندآوری در کشور گفتهاند و بارها در مقاطع زمانی مختلف و در سیاستهای کلی جمعیت و خانواده بر این موضوع تاکید کردهاند.
شاید به همین دلیل است که بند ۸ سیاستهای کلی تامین اجتماعی که بهتازگی از سوی مقام معظم رهبری برای اجرا به رؤسای قوای سهگانه نظام ابلاغ شده، صراحتا به «ارائه خدمات لازم به منظور تحکیم نهاد خانواده و فرزندآوری» اشاره دارد.
پیش از این اما مقام معظم رهبری در مرداد سال ۹۸ صراحتا به ضرورت تشکیل یک «مرکز اجرایی قوی، قانونی و فعال» برای ایجاد هماهنگی بین دستگاههای اجرایی تاکید کردند.
مرکز اجرایی که بتواند همافزایی و همسانسازی لازم را در حوزه تحکیم نهاد خانواده و فرزندآوری به وجود آورد و از موازیکاری جلوگیری کند.
تشکیل ستاد ملی جمعیت به ریاست رئیسجمهور برای برنامهریزی، ارزیابی کلان و نظارت بر اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت اما بهتازگی و در ابتدای سال ۱۴۰۱ تشکیل شد؛ ستادی که یک جلسه از آن برگزار شده و از همان ابتدا درصدد اجرایی کردن راههای تشویقی فرزندآوری در کشور، مانند اختصاص وامهای فرزندآوری، مسکن و خودرو است.
جمعیت به روایت آمار
تذکرات مقام معظم رهبری درباره حمایت از خانواده و فرزندآوری از این نظر اهمیت پیدا میکند که بدانیم وضعیت جمعیت ایران به روایت آمار خیلی بد است.
نرخ فرزندآوری در ایران ۱.۶است. جمعیت ایران بهسرعت در حال پیر شدن است. روند پیری جمعیت ایران آنقدر شتاب گرفته که حتی در گزارش سال گذشته سازمان ملل، ایران از لحاظ رشد جمعیت سالمندی در رتبه سوم کشورهای جهان قرار گرفته است.
تجزیه و تحلیل مرکز تحقیقات پیو از دادههای جدید سازمان ملل نشان میدهد که خیلی از کشورها به سمت سالمندی جمعیت حرکت میکنند، ایران ششمین کشوری است که به مرحله فوقسالمندی جمعیت خواهد رسید اما نکته قابل تامل اینکه ایران دارای کمترین فاصله زمانی تا رسیدن به مرحله فوقسالمندی است.
به عبارتی جمعیت سالمند ایران طی ۲۰ سال از ۱۴ درصد به ۲۱ درصد سالمند میرسد. طبق آخرین پیشبینی سازمان بهداشت جهانی از وضعیت جمعیتی کشورهای جهان تا سال۲۰۵۰، ایران به سالخوردهترین کشور خاورمیانه تبدیل خواهد شد.
براساس این پیشبینی، ایران از آمریکا و روسیه نیز سالمندتر خواهد بود. نشریه تخصصی بیزینس مانیتور هم در گزارشهای متعددی به گمانهزنی درباره بحران سالمندی جمعیت در ایران پرداخته است. براساس پیشبینی این نشریه تا سال ۲۰۵۰، جمعیت بالای ۶۵سال ایران به ۸.۲۰میلیون نفر خواهد رسید که معادل ۲۰.۲درصد از کل جمعیت ایران در این سال خواهد بود. جمعیت بالای ۶۵ سال ایران در سال ۲۰۲۰ تنها ۵.۵میلیون نفر معادل ۶.۶ درصد کل جمعیت کشور بوده است.
افزایش مشکلات با کاهش جمعیت
افزایش تعداد افراد سالمند در جمعیت ایران با افزایش تعداد اختلالات مرتبط با سالمندی از جمله بیماری آلزایمر همراه خواهد بود. شاید به همین دلیل است که حجتالاسلام امیرعباس عبداللهی، جامعهشناس درباره پیری جمعیت هشدارمیدهد و به ما میگوید که اگر روند کاهش جمعیت ایران مانند سالهای قبل ادامه پیدا کند، ایران سالمند با مشکلات زیادی در زمینه سلامتی و مراقبت از سالمندان مواجه خواهد بود. کمبود نیروی جوان برای مراقبت از سالمندان شاید یکی از مشکلات باشد.
مشکلات سلامتی جامعه ایرانی اما تنها دغدغه روند کاهش جمعیت در ایران نیست. جامعه سالمند ایرانی دچار مخاطره امنیت اجتماعی و اقتصادی هم خواهد بود. پیری سریع جمعیت ایران پیامدهای مهمی برای همه نهادهای اجتماعی و تصمیمگیرندگان دارد. عبدالهی در اینباره بیشتر توضیح میدهد. او معتقد است که مرزهای امنیتی کشور با جمعیت سالخورده به خطر خواهد افتاد.
با همراهی دولت
هنوز نقطه قوتی وجود دارد، پیمایشهای ملی سال ۱۴۰۰ نشان میدهد جامعه ایرانی جامعهای فرزندخواه است. دادههای استخراجشده میگوید که ۱۸ درصد زوجین به تکفرزندی تمایل دارند، نزدیک به ۶۰ درصد تمایل به دوفرزندی دارند و بیش از ۲۱درصدشان به داشتن سه فرزند یا بیشتر متمایلاند.
با این اوصاف میل فرزندخواهی بین ۲.۸تا سه فرزند است که با برنامهریزی جامع، حسابشده و با توجه به فرمایشات رهبر معظم انقلاب، رشد جمعیت ایرانی میتواند افزایش پیدا کند. صالح قاسمی، جمعیتشناس به ما میگوید که تا دولتها ارادهای برای حمایت از خانواده و فرزندآوری نداشته باشند، چیزی تغییر نمیکند. این کارشناس توضیح میدهد که سیاستها و برنامههای متعددی طراحی شده که اجرا نمیشود. از نظر او نگاه دولتمردان به مقوله جمعیت ملی، همگن و یکدست نیست.
لیلا شوقی - گروه جامعه روزنامه جام جم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
بهتاش فریبا در گفتوگو با جامجم:
رضا کوچک زاده تهمتن، مدیر رادیو مقاومت در گفت گو با "جام جم"
اسماعیل حلالی در گفتوگو با جامجم: