در این مقاله قصد داریم به بیان نکات بسیار مهمی بپردازیم که لازم است هنگام کار با وردپرس به آنها توجه کنید.
خرید هاست وردپرس
اولین و مهمترین کاری که لازم است هنگام راهاندازی وب سایت خود انجام دهید، ثبت دامنه و خرید
هاست وردپرس است. سیستم مدیریت محتوای وردپرس به خودی خود سیستمی بسیار سبک و سریع است؛ به همین دلیل میزان بسیار کمی از منابع سرور مانند سی پی یو و رم را مصرف میکند. این در حالتی است که فقط از وردپرس به صورت خام و بدون پلاگین استفاده کنید؛ اما هنگامی که بحث پلاگینها مطرح میشود، شرایط کمی تغییر میکند.
پلاگینهای دردسر ساز!
پلاگینها، برنامههای کوچکی هستند که با نصب آنها روی وردپرس، قابلیتهای مختلفی به آن اضافه میکنند. به دلیل رایگان و متن باز بودن سیستم مدیریت محتوای وردپرس، پلاگینهای بسیار زیادی توسط افراد مختلف در سراسر جهان برای وردپرس نوشته و منتشر شده است. برخی از این پلاگینها رایگان و برخی پولی هستند. هرکدام از این پلاگینها برای کار خاصی ساخته شدهاند و قابلیت مشخصی را به وردپرس اضافه میکنند. به عنوان مثال، پلاگین ووکامرس، پلاگینی است که به شما این امکان را میدهد که فروشگاه اینترنتی خود را با استفاده از سیستم مدیریت محتوای وردپرس راهاندازی کنید؛ و یا پلاگین All in One WP Security پلاگینی است که به شما کمک میکند با انجام تنظیمات خاصی امنیت وب سایت وردپرسی خود را افزایش دهید.
پس از نصب هرکدام از این پلاگینها، وردپرس باید پلاگین مورد نظر را فراخوانی کند تا بتواند از قابلیتهای آن پلاگین استفاده کند. این فرآیند موجب افزایش میزان مصرف منابع سرور توسط وردپرس خواهد شد. در این شرایط معمولا سرعت بارگذاری وب سایت افت خواهد کرد و شما هنگام کار با وب سایت متوجه کُندی آن خواهید شد. در این حالت اگر از فضای هاستی استفاده کنید که برای استفاده از سیستم مدیریت محتوای وردپرس مناسب نیست و کیفیت قابل قبولی ندارد، ممکن است اخطارهای مکرری از سوی شرکت ارائه دهنده خدمات هاستینگ دریافت کنید و حتی شاید وب سایتتان نیز از دسترس خارج شود. این اتفاق تجربه بسیار تلخی است اما با توجه به چند نکته ساده میتوان از آن جلوگیری کرد.
انتخاب هاست مناسب برای وردپرس
همانطور که اشاره شد، سیستم مدیریت محتوای وردپرس به تنهایی بسیار سبک است و مصرف منابع بسیار کمی دارد. اما تقریبا همه وب سایتهایی که از وردپرس استفاده میکنند مجبور به استفاده از یک یا چند پلاگین مختلف هستند تا بتوانند امکانات مورد نظرشان را به وب سایت اضافه کنند. به همین دلیل معمولا هاستهای معمولی لینوکس پاسخگوی نیاز کاربران وردپرسی نیست و اغلب شرکتهای ارائه خدمات میزبانی وب، پلنهای مجزایی برای وب سایتهای وردپرسی در نظر میگیرند. این پلنها معمولا بر روی سرورهای قدرتمندتری قرار دارند تا بتوانند پاسخگوی نیاز وب سایتهای وردپرسی باشند. همچنین معمولاً شرکتهای ارائه دهنده خدمات میزبانی وب، تعداد وب سایتهای کمتری را روی این سرورها میزبانی میکنند تا منابع بیشتری برای هر وب سایت در دسترس باشد و کیفیت این پلنها افزایش پیدا کند؛ به همین دلیل معمولا هاست وردپرس هزینه بالاتری نسبت به هاستهای معمولی لینوکس دارد.
راه حل نهایی!
توصیه اول: انتقال وب سایت به هاست وردپرس
اولین توصیه ما این است که اگر از هاست مخصوص وردپرس استفاده نمیکنید، همین امروز از یکی از شرکتهای معتبر هاستینگ، یک هاست وردپرس تهیه کنید و وب سایتتان را به این هاست منتقل کنید. در ایران اغلب شرکتهای ارائه دهنده خدمات میزبانی وب مانند میزبان فا،
فراسو سامانه پاسارگاد، ایران سرور، هاست نگار و... پلن ویژهای به عنوان هاست وردپرس ارائه میدهند. این سرویس در واقع هاست مخصوص وردپرس است و تمامی تنظیمات و بهینه سازیهای لازم برای کار با سیستم مدیریت محتوای وردپرس روی این پلنها اعمال شده است و معمولا از کیفیت بسیار بالایی برخوردار هستند. پیشنهاد ما استفاده از خدمات هاست وردپرس شرکت فراسو سامانه پاسارگاد است. (این شرکت یکی از مطرحترین و شناختهشدهترین شرکتهای ارائه دهنده خدمات میزبانی وب در ایران است.)
توصیه دوم: استفاده کمتر از پلاگینها
همانطور که اشاره شد، پلاگینها از مهمترین عوامل کُندی سرعت وب سایتهای وردپرسی هستند و مصرف منابع بسیار بالایی دارند. توصیه میکنیم تا جای ممکن از پلاگینها استفاده نکنید و سعی کنید امکانات مورد نیاز خود را بدون استفاده از پلاگین به وب سایتتان اضافه کنید. روشهایی مانند کد نویسی اختصاصی در فایل function.php قالب، استفاده از امکانات پیشفرض قالب، استفاده از امکانات پیشفرض وردپرس و... روشهایی هستند که میتوانید از آنها استفاده کنید و پلاگینهای کمتری را روی وب سایتتان فعال کنید.
توصیه سوم: استفاده از سیستم کَش قدرتمند
اگر میخواهید در هر بار لود شدن وب سایتتان فشار کمتری به
سرور اختصاصی وارد شود و منابع کمتری مصرف شود، حتما از یک سیستم کش حرفهای و قدرتمند استفاده کنید. سیستم کَش در واقع یک بار تمامی بخشهایی از وب سایت که به صورت استاتیک و ثابت هستند را ذخیره کرده و در بارگذاریهای بعدی دیگر درخواستهایی برای بارگذاری آن فایلها به سرور ارسال نمیکند. کاهش ارسال درخواست به سرور، مهمترین عامل کاهش مصرف منابع سرور است. برای فعالسازی کش روی سیستم مدیریت محتوای وردپرس میتوانید به دو روش عمل کنید:
روش اول استفاده از پلاگینهای معروف و معتبر مانند W3 Total Cache ، WP Super Cache ، افزونه راکت و... که تمامی فرآیند کش را به صورت کاملا اتوماتیک انجام میدهند. تنها کاری که لازم است انجام دهید، انجام تنظیمات لازم و فعالسازی پلاگین کش است.
روش دوم ویرایش فایل htaccess و قرار دادن کدهای مخصوص فعالسازی کش است. این روش مخصوص کاربران حرفهایتر است و اگر تخصصی در این زمینه ندارید، توصیه میکنیم از روش اول استفاده کنید.
نتیجه نهایی
همانطور که در ابتدای مقاله اشاره شد، سیستم مدیریت محتوای وردپرس به خودی خود بسیار سبک و سریع است؛ اما اغلب افراد ناچار هستند از قالبها و پلاگینهای مختلف استفاده کنند که موجب کُندی سرعت وردپرس میشود. در نهایت سعی کردیم در این مقاله به مهمترین نکاتی که میتوانند سرعت وب سایت وردپرسی شما را تا حد قابل قبولی ارتقاء دهند اشاره کنیم. عمل به این نکات احتمالا نتایج قابل قبولی برایتان خواهد داشت.