به گزارش جام جم آنلاین، بر اساس گزارش موسسه ملی سلامت روان، حدود ۴۰ میلیون یا ۱۸ درصد از جمعیت، بزرگسالان با یک اختلال اضطرابی روبرو هستند.
از این تعداد، برخی در دستهای به نام اضطراب «با عملکرد بالا» قرار میگیرند - نوعی از اضطراب که از علائم معمول پنهان است.
اضطراب با عملکرد بالا یکی از تشخیصهای بالینی در حوزه سلامت روان نیست؛ بلکه بیشتر به عنوان عبارتی کلی برای اشاره به افرادی بکار میرود که با اضطراب زندگی میکنند. افراد مبتلا به این نوع اضطراب، زندگی را به خوبی اداره میکنند.
این افراد ممکن است متوجه شوند که اضطراب آنها را به حرکت رو به جلو سوق میدهد نه اینکه آنها را از ترس فلج کنند.
افراد دارای اضطراب پنهان موفق، منظم هستند و در کل تیپ شخصیتی نوع A دارند یعنی رقابتپذیر، عجول و گرایش به کار زیاد دارند که این ویژگی ها عامل موفقیت آنها در کارشان محسوب میشود اما با این حال، در درون، آنها احساس بسیار متفاوتی دارند.
در این گزارش به ۸ نشانه اشاره شده است که نشان میدهد یک فرد ممکن است اضطراب پنهان داشته باشد اما اطلاعی از آن ندارد.
میل زیاد به کنترل اوضاع
در حالی که برای برخی از افراد نیاز به سازماندهی و کنترل ممکن است صرفاً یک اولویت باشد، برای برخی دیگر تمایل تکانشی آنها به داشتن نظم و کنترل اوضاع، ریشه در مشکلات عمیقتری دارد. افرادی که اضطراب پنهان دارند، وقتی اوضاع نامنظم باشد، احساس ناآرامی خواهند کرد، زیرا این امر حس آرامش آنها را از بین می برد.
آنها می خواهند هر چیزی را که ممکن است باعث استرس آنها شود، حذف کنند. این موضوع می تواند در نحوه ساختار زندگی روزمره با نحوه سازماندهی میز کار آنها آشکار شود. به طور متناقض، میل به کنترل اوضاع در این افراد نتیجه معکوس می دهد و اغلب منجر به اضطراب بیشتر می شود.
اشتیاق زیاد برای موفقیت
افرادی که اضطراب پنهان دارند ترس باورنکردنی از شکست خوردن دارند و برای رسیدن به ایده موفقیت خود دست به هر کاری می زنند.
آنها بسیار نگران قضاوت دیگران در مورد خود هستند و می خواهند همه اطرافیان به آنها افتخار کنند. افراد دارای اضطراب پنهان، ظاهرا بیش از حد موفق به نظر می رسند.
ترس از دست دادن یک ضرب الاجل، باعث افزایش اضطراب آنها می شود، بنابراین آنها را وادار می کند تا برای انجام آن کار سخت تلاش کنند.
آنها همیشه روی یک موضوع کار می کنند و تلاش می کنند مطمئن شوند که آن کار به کمال رسیده است که همه اینها ناشی از یک ترس اساسی است.
این افراد همچنین ممکن است از ریسک کردن اجتناب کنند، زیرا ترس از شکست آنها را متوقف می کند. بدترین ترس آنها تجربه شرمساری، نا امیدی، خشم، اندوه یا سرخوردگی است.
هنگامی که آنها شکست می خورند، ممکن است واکنشی بزرگتر از آنچه که معمولاً انتظار می رود، داشته باشند؛ آنها تمام انتقادهای سازنده را شخصا خواهند پذیرفت و احساس می کنند که به دلیل اشتباهشان به صورت بار بزرگی بر دوش دیگران دیده می شوند.
علائم فیزیکی منفی
ارتباط شناخته شده ای میان سلامت ذهن و سلامت بدن انسان وجود دارد. استرس و اضطراب می تواند به صورت علائم فیزیکی ظاهر شود.
درد و تنش عمومی بدن، بی قراری (مانند تکان دادن پا)، مشکلات گوارشی، درد و بیماری های مکرر تنها برخی از نمونه های متعدد این موضوع هستند. علاوه بر این، بی خوابی، کابوس، یا سایر اختلالات خواب ناشی از افکار مضطرب شایع است.
یکی از رایج ترین این علائم سردردهای مکرر در نتیجه فشار دادن فک ها بر روی هم و یا گرفتگی گردن یا شانه ها است.تنش قابل مشاهده ممکن است شایع ترین علامت بیرونی اضطراب باشد.
واکنش جنگ یا گریز، که در مغز افراد مضطرب بسیار فعال است، اغلب باعث گرفتگی قابل توجهی در دست ها، گردن، فک و شانه ها می شود.
تمایل کمتر برای درخواست کمک
زمانیکه فردی از اضطراب پنهان رنج می برد، ممکن است تمایل کمتری به درخواست کمک داشته باشد. دلایل بسیاری برای این موضوع وجود دارد.
آنها ممکن است نگران باشند که اگر به واسطه اضطرابشان تحریک نشوند کارشان آسیب ببیند، یا نمی خواهند تأثیر مثبتی را که اضطرابشان بر دستاوردهای آنها ایجاد می کند، از دست بدهند.
آنها حتی ممکن است متوجه نشوند که مشکل دارند و یا ممکن است خود را آنقدر مریض ندانند که درخواست کمک کنند.
آمادگی بیش از حد
افراد مبتلا به اضطراب عملکردی بالا، معمولاً ذهنی بسیار فعال و پویا دارند و همه پیامدهای منفی را قبل از وقوع پیش بینی می کنند.
ذهن آنها اغلب بدترین سناریو را برای هر موقعیت خاص پیش بینی می کند، بنابراین آنها همیشه بسیار آماده هستند.
به عنوان مثال، آنها از آن دسته افرادی هستند که همیشه یک چمدان آماده برای سفر آخر هفته دارند. به همین دلیل به آنها افراد قابل اعتمادی در نظر گرفته می شود، اما دیگران متوجه نمی شوند که این ذهنیت «آماده برای هر چیز» ناشی از اضطراب است.
اجتناب
افرادی که اضطراب پنهان دارند به دلیل اینکه نیاز دارند همیشه اوضاع در کنترلشان باشد، دنیای خود را تنها حول خود می سازند تا جایی برای قاطی شدن با دیگران نداشته باشند.
آنها به روال ها و تجربیات آشنا پایبند هستند، و از تجربه تجربیات عاطفی شدید مانند رویدادهای جدید اجتماعی اجتناب می کنند و از درگیر شدن با دیگران می پرهیزند.
آنها هر کاری که بتوانند انجام می دهند تا خود را از موقعیت هایی که ممکن است باعث ناراحتی آنها شود، دور کنند.
واکنش پذیری بسیار
افرادی که به شدت مضطرب هستند همیشه در حاشیه هستند و این نشان دهنده یک سیستم عصبی از بین رفته است. هنگامی که سیستم جنگ یا گریز فعال است، مغز به طور مداوم به دنبال تهدیدهای خارجی می گردد.
شخصی که اضطراب پنهان دارد ممکن است بدون دلیل موجه مبهوت شود، مانند زمانی که کسی نام او را صدا می کند یا نزدیک او راه می رود در این زمان وی به احتمال زیاد می خندد، اما این خنده در واقع ترس او را نشان می دهد.
به طور کلی آنها به راحتی وحشت زده می شوند و از موقعیت هایی مانند خانه های جن زده یا فیلم های ترسناک اجتناب می کنند.
علائم احتمالی افسردگی
برخی از مبتلایان به اضطراب با عملکرد بالا، علائمی را نشان می دهند که بیشتر شبیه علائم یک فرد افسرده است، زیرا این دو بیماری دست به دست هم می دهند.
ایجاد همزمان اضطراب و افسردگی در برخی موارد به توضیح اینکه چرا افراد مضطرب اغلب می توانند علائم خود را «پنهان کنند» کمک می کند.
به عنوان مثال، خواب ناآرام و عدم معاشرت هر دو از نشانه های افسردگی هستند. افرادی که اضطراب پنهان دارند ممکن است به عنوان افراد کاملاً عادی در جامعه مشاهده شوند.
با این حال در درون هر کاری که انجام می دهند یک احساس اساسی ترس وجود دارد. اضطراب عملکردی بالا، واقعاً می تواند به زندگی افرادی که با آن زندگی می کنند آسیب برساند، بنابراین مهم است که این علائم را بپذیرید.
اگر احساس می کنید که با این مشکل زندگی می کنید، از کمک حرفه ای نترسید. مدیریت اضطراب می تواند آسان تر از آن چیزی باشد که فکر می کنید.
منبع: ایرنا
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت