به گزارش
جام جم آنلاین به نقل از خبرگزاری صدا و سیما، دکتر محمود افتخارزاده، متخصص قلب و عروق درباره «چربیهای بد خون»، گفت: یک سری عوامل خطر برای بیماریهای قلبی داریم که موجب ایجاد و پیشروی بیماریهای قلبی میشود.
وی افزود: بنابراین کنترل این عوامل خطر میتواند از ایجاد بیماریهای قلبی پیشگیری کرده و حتی از پیشروی آن هم در افرادی که تنگی عروق کرونر جلوگیری کند. این دو عامل؛ بالا بودن چربیهای خون به ویژه کلسترول بد و فشار خون بالا است.
این متخصص قلب و عروق خاطرنشان کرد: کلسترول خون از سه جزء تشکیل شده، قسمتی از آن LDL کلسترول بدی است که میتواند رسوب کرده و موجب تشکیل پلاکهایی که تنگی عروق را ایجاد میکنند شود؛ قسمت دوم کلسترول HDL است که عکس LDL عمل کرده و وظیفه آن برداشت چربی از دیواره رگهاست.
دکتر افتخار زاده اضافه کرد: قسمت سوم هم تری گلیسیرید است. هر عاملی که موجب افزایش LDL و کاهش HDL شود میتواند منجر به افزایش رسوب در رگها شده و تنگی عروق را بیشتر کند.
این متخصص قلب و عروق تاکید کرد: فشار خون و چربی بالا تاثیر مستقیمی بر یکدیگر ندارند، اما طبیعی است که هرچه فردی کلسترول بد بالایی داشته باشد و از طرفی فشار خون بالا هم داشته باشد، خطر بیشتری جداره رگهایش را تهدید میکند.
وی متذکر شد: این دو عامل کاملا مستقل هستند و باعث افزایش دیگری نمیشوند. این دو عامل هر یک به تنهایی در تنگ کردن جداره رگها موثرند و میتوانند در اتحاد با هم تنگی عروق بیشتری ایجاد کنند؛ به همین دلیل اگر بیماری فشار خونی به ما مراجعه کند سعی داریم چربی خون وی را کاهش دهیم.
دکتر افتخار زاده درباره «علائم چربی و فشار خون بالا»، گفت: متاسفانه کلسترول و فشار خون بالا علامت ندارند بلکه عوارضی مثل تنگی عروق را ایجاد میکنند؛ بنابراین مهمترین مسئله کشف این عوامل است.
این متخصص قلب و عروق خاطرنشان کرد: به عنوان مثال کلسترول خون افراد بالای ۱۸ سال باید اندازه گیری شود. فشار خون همه باید به طور منظم چک شود، اگر منظم بود سالی یکبار و اگر بیشتر بود در فواصل زمانی کمتری این اقدام باید صورت گیرد.
وی در توضیح نقش تغذیه در کنترل فشار خون و چربی، گفت: استفاده از رژیم غذایی کم نمک و مصرف مواد غذایی حاوی فیبر بالا و آنتیاکسیدانها مثل سبزی و میوه در کنترل فشار خون موثر است.
دکتر افتخار زاده افزود: اگرچه میتوان با ورزش و رژیم غذایی فشار خون را کنترل کرد، اما نکته مهم این است که افرادی که فشار خون بالا دارند بیش از ۹۰ درصد نیاز به دارودرمانی دارند و در کنار آن ورزش و رژیم غذایی مناسب برای آنها در نظر گرفته میشود.
این متخصص قلب و عروق تصریح کرد: برای افراد خیلی چاقی که وزن خود را کنترل میکنند میتوان دارو را هم حذف کرد، اما در افراد معمولی ترکیبی از دارو، رژیم غذایی و ورزش توصیه میشود.