این گلها در دسته بندی گیاهان زینتی جزء گلهای کمجا قرار میگیرند که از آنها میتوان هم در تزیین فضای داخلی خانه یا محل کار استفاده کرد هم در فضاهای بیرونی مثل بالکنها اما به جز روش معمول آویزان کردن این گیاهان با قلاب از سقف، روشهای بسیار زیاد و متنوع دیگری هم وجود دارد تا از آنها در خانه استفاده کنید.
از کوکداما گرفته تا تراریومهای آویز و دیوار سبز آویز. در ادامه 10روش جذاب معرفی میکنیم تا بتوانید یک باغ آویز در خانهتان درست کنید.
این ایدهها ممکن است کمی فانتزی به نظر برسند اما هر کسی میتواند با توجه به در نظر گرفتن شرایط داخلی خانهاش، یکی از آنها را پشت پنجره یا روی سقف و ستون اجرا کند.
دیوار سبز بسازید
داشتن دیوار سبز در خانههای ایرانی چندان مرسوم نیست اما در محیطهای کاری مثل مطب پزشکان در حال ترویج و گسترش است. دیوارهای سبز مثل یک تابلوی هنری زنده هستند. برای این کار یک صفحه روی دیوار نصب و قلابهایی روی آن تعبیه میشود تا گلدانها از آن آویزان شوند.
بهتر است صفحه در یک جای نورگیر و محلی که مانع رفت و آمد نباشد، نصب شود. به خصوص اگر در محیطهای کاری چنین دیواری را درست میکنید به این نکته توجه کنید تا بعدها مشکلی ایجاد نشود. چینش گلدانها موضوعی سلیقهای است اما هرچه تراکم گیاهان روی صفحه بیشتر باشد، دیوار سبزتر و جذابتر جلوه میکند.
همچنین شما میتوانید برای گلدان از ظرف و ظروف قدیمی استفاده کنید. گلهای انتخابی برای دیوار سبز معمولا نیاز کمی به آبیاری دارند ولی بهتر است موقع آب دادن آنها را پایین بیاورید تا خیالتان راحت باشد آب به دیوار پشتی آسیب نمیزند.
یک ایستگاه رقصان شیشهای بسازید
این روش جان میدهد برای خانههای روستایی به خصوص در شمال است که سقف چوبی و شیروانی دارند. برای این کار گیاهان آویز را داخل ظرفهای شیشهای سبک مثل لامپهای کهنه و دیگر ظروف بکارید و از سقف آویزان کنید.
اگر میخواهید آویزها جذابتر باشند آنها را از طنابهای رنگی آویز کنید تا محیط گرم و صمیمیتر شود. اگر اتاق نور گیر باشد تابش نور و انعکاسش روی شیشهها نمای بسیار زیبایی را ایجاد میکند.
یک راه دیگر برای جذاب کردن آویزها استفاده از آنها در کنار روشناییهایی سقفی یا دیواری است. تلفیق نور و رنگ گیاه، زیبایی آویزها را چندبرابر میکند البته حواستان به فاصله بین گیاه و لامپها باشد، چون نزدیکی زیاد باعث سوختگی برگها میشود.
استفاده از ظروف شیشهای یا شفاف به شما امکان میدهد تا رشد ریشه را تحت نظر داشته باشید و بخش دیگر ماجرا این است که این گیاهان را به سرعت میتوان تکثیر کرد و در ظروف دیگر کاشت.
کوکداما یا توپ خزه ژاپنی
kokedama یک روش باغبانی است که در آن ریشههای گیاه در خزه و نوعی گِل مخصوص پیچیده، با نخ بسته شده و آویزان میشوند.
Koke به معنی خزه و damas به معنی توپک است. این توپ خزهای مثل یک گلدان برای گیاهان زینتی و تلفیقی از هنر مدرن و علم باغبانی است.
میتوان گفت کوکداما در واقع یک نوع بونسای تغییرشکل یافته است که به گلدان نخی و باغ معلق هم شهرت دارد.
به دلیل ظاهر جالب و متفاوتش و همچنین کم جا بودن و داشتن کاربرد آویزی در خانه، پایش را از قرن17 در ژاپن فراتر گذاشته و تا کنون مورد استقبال زیادی در دنیا قرارگرفته است.
توپهای کوکداما را میتوان با ریسمان یا نخ ماهیگیری بهراحتی از سقف آویزان کرد که نمای قابل توجهی ایجاد کند. برای آبیاری کوکداما آنها را پایین آورده و اجازه دهید توپکهای خزه به مدت 10 تا 25 دقیقه در یک ظرف آب خیس بخورند.
بهترین روش آبیاری گذاشتن آنها در ظرف آب به مدت دست کم پنج دقیقه است اما خود گیاه نباید غرقاب شود. بعد از اتمام آبیاری، صبر کنید آب اضافی خارج شود بعد آن را به محل اصلیاش برگردانید.
پردههای زندگی
اگر پنجرهای روشن و نورگیر دارید که نمیخواهید به آن پرده بزنید ولی بدون پرده لخت به نظر میرسد به جای پرده از گیاهان آویز استفاه کنید. فقط مطمئن شوید که میله پرده آنقدر محکم است که میتواند وزن چند گیاه را تاب بیاورد. همچنین انتخاب جهت جغرافیایی پنجره هم مهم است. پنجره انتخابی شما اگر شمالی باشد در زمستان به دلیل سرما گیاهان آسیب میبیند و باید آنها را از پنجره دور کنید. همچنین پنجرههای جنوبی هم برای تابستان بسیار گرمند.
باغ عمودی
دیوارهای سبز یا باغهای عمودی روشهای ساده، شاداب و جالبی برای دیوارهای خالی خانه هستند. اما اگر علاقهمند به ساکولنتها هستید و فرصت کمی برای رسیدگی به گیاهان دارید، انتخاب دیوار سبز ساکولنتی بسیار مناسب شماست. آنها مراقبت چندانی نمیخواهند. حتی قابل نصب روی تراس یا بالکن هستند و برای این کار یک جعبه کم عمق را انتخاب کنید و آنها را محکم روی صفحه نصب شده بر دیوار، ثابت کنید. بعد از خاک و خزه برای نگه داشتن ساکولنتها استفاده کنید. بهتر است محل نصب دیوار جایی باشد که نور مستقیم به آن بتابد.
تراریوم آویز بسازید
تراریوم های آویز ایدهای دیگر برای تنوع دادن گیاهان آویز در خانه است. گیاهان ایدهآل برای تراریوم شامل ساکولنتها، کاکتوسها و گیاهان عاشق رطوبت مثل سرخس، پیچک و پپرومیا هستند. میدانید که کاکتوسها و ساکولنتها نیاز به آبیاری بسیار کمی دارند پس هیچ وقت محیط تراریوم را خیس و غرقاب نکنید چون میپوسند. برای گیاهان دوستدار رطوبت، آبیاری منظم و غبارپاشی گاه به گاه برای حفظ رطوبت لازم است. برای این کار آب را در محیط اطراف تراریوم اسپری کنید تا رطوبت هوا تأمین شود.
جا لباسیهای قدیمی را سرکار فراموش نکنید
اگر یک میله جالباسی دارید که بدون استفاده در انباری یا یک گوشه خانه افتاده است میتوانید آن را به نگهدارنده گلهای آویز تبدیل کنید. اینکار برای کسانی که مستأجرند و اجازه ندارند میخ اضافی به دیوار بکوبند مناسب است. کافی است چند قلاب S مانند بخرید و گلدانها را از آنها آویزان کنید.
استفاده از این جالباسیها یک کارکرد دیگر هم دارد و میتواند به عنوان جداکننده فضا در فضاهای اشتراکی اداری و حتی خانه به کار رود. نردههای روی راه پله هم یک گزینه خوبی برای آویزان کردن گلهای آویزی هستند.
گیاهان را قاب کنید
این روش معمولاً برای سرخسهای شاخ گوزنی استفاده میشود،ولی به طور کلی میتواند با هر گیاه آویزی انجام شود.
هویا، فیلودندرون، سرخس و پتوس همگی گزینههای خوبی برای این روش هستند. روش کار به این صورت است یک قاب چوبی را روی دیوار آویزان میکنید که وسط آن خالی است. از تور سیمی گیاه برای نگه داشتن ریشههای گیاه روی تخته استفاده کنید.
همچنین مقداری خاک و خزه هم به عنوان پس زمینه قاب در نظر بگیرید تا هم زیباتر شود و هم مواد غذایی ریشه تأمین شود. برای آبیاری گیاه، قاب را از دیواره جدا کرده و با اسپری آب، ریشه گل را مرطوب کنید و بعد دوباره آویزانش کنید.
باغچه پارچهای هم ایده جالبی است
جاجورابیهای قدیمی را یادتان هست؟ یک صفحه مستطیل پارچهای که چند جیب روی آن دوخته شده بود. این جاجورابیها میتواند به عنوان تکنیکی برای گلدان آویز استفاده شود. حتی کفشها و جورابهای ساق کوتاه کهنه هم برای این کار مناسب هستند. به شرطی که داخل آنها با نایلون عایق بندی شود و رطوبت به دیوار نم نزند.
گل و کتاب را هم امتحان کنید
برای گیاهان آویزی مهم نیست کجا قرار داشته باشند. فقط یک جای بلند میخواهند تا راحت گیسو بیفشانند، اما فراموش نکنید که آنها به نور،آب و هوا نیاز دارند. آفتاب هم آنقدری زیاد نباشد که اذیتشان کند. با این حساب میشود گفت قفسههای کتابخانه کنج دنجی برای آنهاست.
شما میتوانید یک گوشه کوچک کنار کتابها برایشان خالی کنید. البته لازم است به چند نکته دقت کنید:
گلدان کنار کتابخانه بهتر است کوچک باشد تا کم جا بگیرد و جلوی کتابها و دسترسی راحت به آنها را نگیرد.
همچنین موقع آبیاری احتیاط کنید و گلدان را به جای دیگری ببرید تا کتابهایتان خیس نشود.
زینب خزایی - جامعه / روزنامه جام جم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم