ازسوی دیگر، سواد رایانهای مهارت ضروری برای کارکردن در دنیای امروز است، زیرا حیات قریب به اکثر شرکتها و کسبوکارها به رایانهها وابسته است.
بسیاری از افراد، علاوهبر حداقل سطح دانش عمومی از رایانه که دردنیای امروز بر همه واجب است، به این بخش از دنیای تکنولوژی علاقه بیشتری دارند و تحصیلات دانشگاهیشان را در رشتههای علوم کامپیوتر، سختافزار و نرمافزار بهطور حرفهایتری دنبال میکنند و فرصت های شغلی بیشماری نیز پیشروی آنها قرار دارد.
معمولا هم به دانشجویان این رشتهها پیشنهاد میشود تا پیش از راهاندازی کسبوکار خودشان مدتی را در دیگر شرکتها مشغول به کار شوند.
بهاینترتیب تجربههای وسیعی را درزمینههای مختلف سختافزار، نرمافزار و سیستمهای عامل در کنار کار با افراد خبره و حرفهای بهدست میآورند و هم آنچه آموختهاند را بهتر بهکار میگیرند. داستان شکلگیری شرکت دانشبنیان «نگرش رایانه پویا» نیز بههمین منوال است.
مهندس سید جمال خالقی، پس از فارغالتحصیلی از رشته سختافزار رایانه دانشگاه صنعتی شریف، در شرکتهای مختلف و درزمینههای سختافزار و نرمافزار بهعنوان مدیر پروژه مشغول بهکار میشود؛ تا وقتی که در یکی از این شرکتها، همدانشگاهی قدیمیاش، علیرضا فضلعلی را میبیند.
مهندس فضل علی فارغالتحصیل کارشناسی ارشد رشته مهندسی الکترونیک از دانشگاه صنعتی شریف است. با ارتباط بیشتری که بین این دو نفر در محیط کار شکل میگیرد، تصمیم به تاسیس شرکت خودشان در اواخر دهه70 با همراهی دو نفر دیگر از دوستانشان میگیرند.
هدف اصلی شرکت «نگرش رایانه پویا» در ابتدا ساخت و تولید تجهیزات و سختافزار و طراحی یا بازطراحی نرمافزارهای موردنیاز بخشهای مختلف صنعتی بوده است. در همین راستا نیز با مجموعههای مختلفی همکاری میکنند و محصولات متنوعی را تولید کردهاند.
بهگفته مدیر بازرگانی شرکت نگرش رایانه پویا، پایه محصولات این شرکت تجهیزاتی هستند که نمونه خارجی دارند و در این مجموعه بازطراحی یا مهندسی معکوس شدهاند.
محمدجواد عباس زاده در توضیح روش مهندسی معکوس میگوید: «دراین روش شما دستگاه موردنظر را باز میکنید و قسمتبهقسمت آن را تا جایی که علم و دانشتان اجازه میدهد، طراحی میکنید و قطعات دستگاه خودتان را سرهم میکنید. اما درمورد قسمتهایی که مهندسی معکوس در موردشان اجراشدنی نیست - بهخصوص درمورد قطعات مکانیکی و الکترونیکی - آنها را براساس هدف و کارایی دستگاه و دانش خودتان طراحی مفهومی میکنید و بعد میسازید.» درادامه با سه نمونه از اصلیترین تولیدات شرکت نگرش رایانه پویا آشنا میشویم:
دستگاه پاتولوژی دیجیتال
اندکی بیش از ده سال پیش، با افزودهشدن بخش مکانیک به شرکت نگرش رایانه پویا، پروژههای جدیدی نیز شروع شدند. پاتولوژی دیجیتال درواقع اسکنر لامهای پاتولوژی است.
درحوزه پزشکی، بافتی که نمونهبرداری میشود، مثل بافت کبد، تومورها و ... بهصورت صفحهای برش میخورند و تبدیل به لایه های نازکی خواهند شد. سپس این لایهها روی لام قرار میگیرند تا بعد از رنگآمیزی، بتوان سلولهای آنها را زیر میکروسکوپ مشاهده کرد. در پاتولوژی دیجیتال، لامها داخل اسکنر قرار میگیرند و بعد میتوان فایل دیجیتال و تصویر بزرگی با بزرگنمایی های 200، 400 و 1000 برابر از برش بافت را روی مانیتور مشاهده کرد. بهاین ترتیب کارشناس به جای استفاده از میکروسکوپ برای دیدن لام، بدون گردن درد و از روی مانیتور میتواند لام را مشاهده و بررسی کند.
عباسزاده درباره مقایسه دستگاههای ایرانی با نمونههای خارجی میگوید: «اسکنر لامهای ایرانی ازنظر کیفیت و دقت با همتایان خارجی خود برابری میکند، در حالیکه یکپنجم تا یکششم آنها قیمت دارد. اما ازنظر سرعت با هم تفاوت دارند. برای مثال دستگاه خارجی 10لام را در 15دقیقه اسکن میکند و همین کار با اسکنرهای ایرانی، 45دقیقه طول میکشد. ما به مشتریانی که به زمان اسکن کوتاهتری نیاز دارند، معمولا پیشنهاد میکنیم به جای هزینه پنج تا شش برابری، دو دستگاه از اسکنرهای ما را بخرند تا کارشان انجام شود.»
عملگر الکتریکی شیرآلات صنعتی
صنایع مختلفی که با سیالاتی مثل نفت، گاز، میعانات گازی، آب و فاضلاب و ... سرکار دارند، در تجهیزاتشان آنچه زیاد بهچشم میخورد، شیرآلات صنعتی است. برای هر شیر نیز زمان باز و بستهشدن و بازبودن روی درصد خاصی، باید کنترل شود.
معمولا از عملگرهای شیرآلات مانند شیرهای هیدرولیکی، بادی و الکتریکی استفاده میشود. ساخت این شیرآلات بسیار پیچیده و موضوعی بین رشتهای از ترکیب دانش مکانیک، الکترونیک، سختافزار و نرمافزار است. تحقیق و توسعه و ساخت این دستگاه در شرکت نگرش رایانه پویا، 9 سال زمان برده و نزدیک به دوسال است که به بازار عرضه شده است.
مدیر بازرگانی این شرکت درباره این تجهیزات میگوید: «دستگاههای ما گواهی استاندارد ATEX مبنیبر ضدانفجاربودن و استاندارد IP برای مقاومت دربرابر نفوذ آب را دریافت کردهاند و همراه با سه سال ضمانت و 10سال خدمات پس از فروش بهمشتریان ارائه میشود، درحالیکه نمونههای خارجی فقط یک سال ضمانت دارند.»
گفتنی است درحال حاضر از این دستگاهها در پروژه ملی انتقال نفت از کوره به جاسک استفاده میشود.
عباسزاده در مورد این پروژه نیز میگوید: «در مسیر انتقال، تلمبهخانههای زیادی وجود دارد و متاسفانه بهدلیل اعتمادنکردن پیمانکاران و ترجیحشان بهاستفاده از محصولات خارجی، فعلا از محصولات ما فقط در دو تلمبهخانه استفاده شده است.»
سامانه ترافیک هوشمند
یکی از بخشهای تحقیقاتی شرکت نگرش رایانه پویا، سامانههای حملونقل هوشمند (ITS) با هدف بهسازی و کمک به امنیت جادههاست. از محصولات این بخش میتوان به سرعتسنج ثابت سهبعدی، سرعتسنج ثابت مونوویژن، دوربین سرعتسنج خودرویی، سامانه پلاکخوان سریع، پلاکخوان سیار خودرو و سامانه ثبت عبور از چراغ قرمز اشاره کرد. در حال حاضر این دستگاهها در سطح پایتخت و در اتوبانهای تهران به اصفهان از مسیر ساوه، اصفهان به شیراز، تهران به مشهد، تهران به کرج و ... نصب شده و مورد استفاده قرار گرفتهاند.
میثم حسنی، کارشناس ارشد شرکت ضمن اشاره به ثبت سرعت لحظهای و سرعت میانگین با این دستگاهها به جامجم میگوید: «بهطور میانگین دوربین این دستگاهها، محدوده 100متری قبل یا بعد از خود را زیرنظر دارد و برخی رانندهها در نزدیکی این دوربینها سرعتشان را کمتر میکنند، درحالیکه فایدهای ندارد و اگر راننده فاصله بین دو دوربین از اتوبان را در مدت زمانی کمتر از زمان استاندارد پیموده باشد، برای او جریمه ثبت خواهد شد. بهعلاوه این تجهیزات میتوانند شماره پلاکهای دستکاری شده را نیز تا حد خوبی تشخیص دهند.»
درادامه گفتوگو از مدیر بازرگانی شرکت پرسیدم گاهی اوقات میبینیم تعدادی جریمه با عددی گاه غیرمنطقی برای خودروها ثبت میشود؛ آیا علت آن دقت پایین این دستگاههاست؟ عباسزاده در پاسخ این سوال میگوید: «هر دستگاهی خواه ایرانی باشد یا خارجی، حداقل خطایی را دارد و وجود چنین خطاهایی جزو اجتنابناپذیر این دستگاهها هستند. دستگاههای ایرانی ما با دستگاههای خارجی از نظر دقت کاملا رقابت میکنند، زیرا در بحث فنی بهکار رفته این دستگاهها، یعنی پردازش تصویر، سختافزار و الکترونیک، دانش کافی را بهدست آوردهایم و در حال حاضر نیز دستگاههای ما بازار را در اختیار دارند و مشتریان آن مثل ادارههای راهداری و شهرداری استانهای دیگر بهسراغ دستگاههای خارجی نمیروند.»
وی درادامه میافزاید: «ولی گاهی مسائلی پیش میآید که درصد کوچکی از آن به خود تجهیزات وابسته است و قسمت عمده آن به سیاستگذاریها برمیگردد. زیرا در بحث جریمهها، تا جایی که اطلاع دارم، نظر نهایی را شخص میدهد. دستگاهها پلاک خوانی و سرعتسنجی را بهصورت منظم و مطابق با الگوریتم تشخیص میدهند و در سیستم برای افسر یا اپراتور ارسال میکنند و تایید نهایی تشخیص دستگاه نیز برعهده آنهاست.»
راههای ارتباط با «نگرش رایانه پویا»
وبسایت: nrp-co.com
ایمیل: info@nrp-co.com
تلفن تماس: 19-02188014317
آدرس: تهران، خیابان کارگر شمالی، نرسیده به جلال آلاحمد، ساختمان 1831، واحد 8
ریحانه رادی - نشان ایرانی 2 / روزنامه جام جم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «قابکوچک» با رسول نجفیان، بازیگر، نویسنده و مجری پیشکسوت تلویزیون مطرح شد
بررسی ابعاد مختلف سواد سلامت در گفتوگوی «جامجم» با یک دکتر روانشناس کودک و نوجوان:
دکتر اکبر نصرالهی، استاد ارتباطات و رسانه با اشاره به پدیده تازه این روزها، از وارونگی افکار عمومی میگوید
در گفتوگوی «جامجم» با حسن کاظمی قمی دیپلمات نزدیک به حاجقاسم بررسی شد