به گزارش جام جم آنلاین؛ امام حسن عسکری ـ علیه السلام ـ یازدهمین پیشوای شیعه است.ایشان همچون پدر و مادر بزرگوارشان به همه فضائل و خوبی ها آراسته و از همه بدی ها پیراسته بودند. ایشان آنچنان در قله شکوهمند کمال و فضیلت قرار داشته که نه تنها دوستان و پیروانشان، بلکه دشمنان کینه ورز و سرسخت ، به مدح و ستایش امام حسن عسکری ـ علیه السلام ـ پرداخته اند.
ـ سیره مختصری از مادر امام حسن عسکری ـ علیه السلام ـ:
حضرت سوسن ـ سلام الله علیها ـ از بانوان بسیار ارجمندو دانشمندی است که در زادگاه خود از بزرگ زادگان بود. دست تقدیر ایشان را به مدینه آورد و در آنجا به افتخار همسری امام هادی ـ علیه السلام ـ نائل گردیدند.
ایشان دارای نام های متعدد مانند:سوسن (اعیان الشیعه ، ج2،ص40) سلیل و حدیث هستند.(بحارالانوار ،ج 50، ص 236) امام هادی ـ علیه السلام ـ در شأن ایشان فرمود:« سَلیل ، مَسلُولَةُ مِنَ الآفاتِ وَ العاهاتِ وَ الارجاسِ وَ الانجاسِ: سلیل ، بیرون کشیده شده از هر آفت ، نقص ، پلیدی و ناپاکی است.» سپس به او فرمود:« سَیَهَبُ اللهُ حُجَّتَهُ عَلی خَلقِهِ یَملَأ الارضَ عَدلاً کَمَا مُلِئَت جَورَاً: به زودی خداوند حجتش را بر خلقش عطا می کند که سراسر زمین را همان گونه که پر از ظلم وجور شد ، پر از عدل و داد کند.» (اثبات الوصیه ، ص 207) امام حسن عسکری ـ علیه السلام ـ به دستور طاغوت وقت (متوکل) همراه پدر ، به شهر سامرا(واقع) در عراق تبعید شده بود. در سال 360 حضرت سوسن ـ سلام الله علیها ـ از مدینه به مکه برای انجام حج رفتند ، هنگامی که به مدینه بازگشتند ، هر روز از اخبار عراق جویا می شدند تا اینکه اطلاع یافتند فرزندشان امام حسن عسکری ـ علیه السلام ـ در سامرا از دنیا رفته اند و جعفر کذاب ـ فرزند امام هادی و برادر امام حسن عسکری ـ علیهم السلام ـ به دروغ ادعای ارث امام حسن عسکری ـ علیه السلام ـ را می کند. به او اعتراض کردند و فرمودند : « وصی امام حسن عسکری ـ علیه السلام ـ من هستم » . حضرت سوسن ـ علیه السلام ـ سرانجام نزد قاضی رفت و وصی بودن خود از جانب پسرش امام حسن عسکری ـ علیه السلام ـ را اثبات کرد. (اثبات الوصیه، ج3،ص 25)
عالم بزرگ شیخ صدوق نقل می کند که امام زمان حضرت مهدی ـ عجل الله تعالی فرجه الشریف ـ ظاهر شد و از حق جده اش دفاع نمود و جعفر کذاب مات و حیران گردید. سپس می نویسد : « مادر امام حسن عسکری ـ علیه السلام ـ وصیت کرده بود که وقتی از دنیا رفتم مرا در کنار قبر شوهرم امام هادی ـ علسه السلام ـ و پسرم امام حسن عسکری ـ علیه السلام ـ ( در شهر سامرا) به خاک بسپارید.» وقتی که از دنیا رفتند و خواستند ایشان را در آنجا دفن کنند ، جعفر کذاب ممانعت می کرد و میگفت:« این خانه من است و کسی اجازه ندارد که در اینجا دفن شود.» در این هنگام نیز حضرت ولیعصر ـ عجل الله تعالی فرجه الشریف ـ ظاهر گردیده و فرمودند:« ای جعفر! آیا این خانه، خانه توست یا خانه من؟» به این ترتیب امام زمان ـ عجل الله تعالی فرجه الشریف ـ از حق جده اش سوسن ـ سلام الله علیها ـ دفاع نمودند و سپس از نظرها غائب شدند.(کمال الدین، ج3،ص24)
ـ مقام مادر امام حسن عسکری ـ علیه السلام ـ
روایت شده پس از شهادت امام حسن عسکری ـ علیه السلام ـ شخصی به نام « احمد بن ابراهیم» که از شیعیان بود، نزد حضرت حکیمه ـ سلام الله علیها ـ ( خواهر امام هادی ـ علیه اسلام ـ) آمد و در ضمن سوالاتی پرسید:« فرزند امام حسن عسکری ـ علیه السلام ـ کجاست؟» حکیمه فرمود:« او پنهان است.» احمد گفت:« بنابراین شیعیان به چه کسی پناهنده شوند و مراجعه کنند؟» حکیمه فرمود:« به مادر امام حسن عسکری ـ علیه السلام ـ (یعنی سوسن ـ سلام الله علیها ـ) احمد از روی تعجب گفت:« آیا از کسی پیروی کنم که به زنی وصیت کرده است؟» حکیمه فرمود:« همچون پیروی از امام حسین ـ علیه السلام ـ که در ظاهر به خواهرش زینب ـ سلام الله علیها ـ وصیت کرد.»( اشتهاردی، سیره چهارده معصوم ،ص 901)
ـ خوف شدید از خدا در دوران کودکی :
روزی بهلول امام حسن عسکری ـ علیه السلام ـ را در آن هنگامی که کودک بود در کنار کودکان دید که بازی می کردند ولی آن حضرت منقلب بود و می گریست . بهلول پنداشت که گریه ایشان به خاطر آن است که کودکان وسیله بازی دارند و ایشان ندارند.نزدیک آمد و به آن حضرت عرض کرد: برای تو آنوسایل را که با آن بازی کنی فراهم می کنم. امام حسن عسکری ـ علیه السلام ـ فرمودند: ما برای بازی خلق نشده ایم. بهلول /فت: پس برای چه آفریده شده اید؟ امام حسن عسکری ـ علیه السلام ـ فرمود: برای علم و عبادت. بهلول عرض کرد: به چه دلیل برای علم وعبادت آفریده شده ایم: امام حسن عسکری ـ علیه السلام ـ فرمودند: خداوند در قرآن می فرماید: «أشفَحَسِبتُم أنَّما خَلَقناکُم عَبَثاً وَ أَنَّکُم إِلَینَا لَا تُرجَعُونَ؛ آیا می پندارید که شما را بیهوده آفریده ایم و شما به ما بازگشت نمی کنید؟» (آیه 115، سوره مومنون)
بهلول گفت: از شما تقاضا می کنم مرا موعظه و نصیحت کنید . امام حسن عسکری ـ علیه السلام ـ با حال ملکوتی مخصوصی با خواندن اشعاری اورا موعظه نمودند . امام حسن عسکری ـ علیه السلام ـ در هنگام موعظه حالشان منقلب شد و از حال رفتند. وقتی حالشان خوب شد ، بهلول عرض کرد : با اینکه تو کودک هستی و گناهی بر عهده تو نیست ، چرا اینگونه از خود بیخود شدید؟ امام حسن عسکری ـ علیه السلام ـ فرمودند : ای بهلول، این سخن را مگو، من مادرم را دیدم که با هیزم های بزرگ آتش روشن می کرد ، ولی همان ها را با روشن کردن هیزم های کوچک ، آغاز نمود. من ترس آن دارم که از هیزم های کوچک دوزخ شوم. بهلول عرض کرد: پسرجان! تو را شخصی حکیم و آگاه می بینم، مرا به ظور مختصر موعظه کن. امام حسن عسکری ـ علیه السلام ـ این اشعار عبرت انگیز را به عنوان موعظه خواند:
اَرَی الدُّنیا تَجهَزُ بِاِنطلاقِ مشمِرَة عَلی قَدم وَ ساق
فَلا الدُّنیا بِباقِیَة لِحَی وَلا حَیّ عَلَی الدُّنیا بِباقِ
کَانَ المَوتُ وَ الحَدثان فِیهَا اِلی نَفسِ الفَتی فَرسا سباقِ
فَیا مَغرُورُ بِالدُّنیا رُوَیدا وَ مِنهَا خُذ لِنَفسِکَ بالوثاقِ
دنیا را می نگرم که آماده گذشتن و رفتن است و پاچه هایش را بالا زده و با شتاب حرکت می کند.
نه دنیا برای زنده پایدار است و نه زنده برای دنیا باقی است.
گویی مرگ و حوادث ناگوار در دنیا همچون اسب سبقت گیرنده به سوی (گرفتن) جان جوان می دود.
پس ای مغرور و دلباخته دنیا ! آرام گیر و از دنیا برای آخرتت توشه استواری برگیر. ( نورالابصار، ص 183)
ـ همراه همیشگی پدر:
امام حسن عسکری ـ علیه السلام ـ در دو یا چهار سالگی به همراه پدر ، از مدینه به تبعیدگاه سامرا هجرت نمودند و تا آخر عمر در همانجا زیستند. آن حضرت در سامرا حدود بیست سال در کنار پدر بزرگوارشان بودند و برای وصول به اهداف و آرمان های مقدس پدر ، تلاشی پیگیر و خستگی ناپذیر داشتند و بازویی پرتوان و غم خواری دلسوز برای آرمان های پدر بود. در موضع گیری های سیاسی پدر در برابر طاغوت ها و دشمنان ، شرکت فعال داشتند و در حوزه علمیه پدر در پاسخگویی به سوالات و رونق دادن به فقه جعفری و ارتباط با شیعیان و ارشاد آنها سهم بسزایی داشتند.
بر همین اساس مطابق برخی روایات آن حضرت در عصر امامت پدر ، گاهی در زندان به سر می برد و گاهی در برابر توطئه دشمنان قرار می گرفت.
امام حسن عسکری ـ علیه السلام ـ از همان دوران کودکی در کنار پدر بود و با انواع مصائب و رنج ها و گزندهایی که از ناحیه دشمن به امام هادی ـ علیه السلام ـ وارد می شد، نظارت و شرکت داشت و سرانجام با مسموم شدن پدر توسط دشمنان روبرو گردید و حکومت ستمگر خلفا، او را مجبور کردند که پدرش را در خانه اش به خاک بسپارد ، تا مردم پیکر مطهر ایشان را تا گورستان عمومی شهر تشییع نکنند . ( الامام حسن العسکری ـ علیه السلام ـ من المهد الی اللّحد، ص 17)
نتیجه:
توجه و حمایت از کودکان در دوران طفولیت توسط والدین و همراهی و همگامی آنان با کودکان تاثیر مستقیمی بر رشد اجتماعی فرزندان دارد. حضور سیره کودکی امام حسن عسکری ـ علیه السلام ـ در کنار والدین و برداشت نکات عبرت انگیز از کارهای والدین سبک زیبا و اثر گذاری می باشد که لازمه اجرا در دوران معاصر در خانواده ها و موجب نزدیکی و انس بیشتر والدین با فرزندان و بالاعکس می گردد.
نگارنده : ز.فیاضی
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد