لازم به یادآوری است که نمیتوان در سیستم لولهکشی منازل تغییری ایجاد کرد به همین خاطر با استفاده از شیرآلات کاهنده مصرف تا حد زیادی میتوان مانع اسراف آب شد. روزانه هر ایرانی 230 تا 240 لیتر آب مصرف میکند که نزدیک به 35 لیتر آن به دوش حمام مربوط میشود. با اصلاح دوشها حدود هفت تا 8درصد مصرف آب خانگی کاهش مییابد. اگر شیرآلات را هم تعویض کنیم، در مجموع 10 تا 15 درصد مصرف آب کم میشود.
البته با توجه به اینکه قیمت آب بسیار پایین است، استفاده از شیرآلات کاهنده مصرف آب برای مردم به صرفه نیست. اما اگر قیمت آب را واقعی کنند، تعویض شیرآلات صرفه اقتصادی خواهد داشت؛ضمن آن که اگر دولت شرکتهایی راهاندازی کند که تعویض شیرآلات را برای مردم انجام دهند و عواید حاصل از صرفهجویی آب به مدت چهار یا پنج سال به این شرکتها واگذار شود، در این زمینه توفیقهایی حاصل خواهد شد.
از آب شرب شبکه به هیچ وجه برای آبیاری فضای سبز یا
پر کردن استخرها نباید استفاده شود. کسانی که منازل آنها دارای فضای سبز است آبیاری باغچه را باید با آب چاه انجام دهند. در باغچهها نیز نباید چمن کاشت. نوع درختان باغچه هم میتواند در کاهش مصرف آب موثر باشد. برای آبیاری حیاط و باغچه حتما باید از وسایل کاهنده مصرف آب استفاده شود.
تامین آب شرب به دلیل نیاز به تصفیه کامل و انتقال در شبکه، گران تمام میشود. ضمن آنکه در جریان انتقال در شبکه هم ممکن است همچنان در برخی نقاط آلودگی ایجاد شود. نیاز شرب هر انسان، روزانه پنج لیتر آب است، اما سرانه مصرف 240 لیتر آب تصفیه شده است. بنابراین برای دولت به صرفهتر است که آب شرب را با بطری و بستهبندی شده حتی با یارانه در اختیار مردم قرار دهد زیرا اگر شبکه هم از کار بیفتد، مردم آب شرب سالم در اختیار خواهند داشت.
رضا مکنون
عضو هیات علمی دانشگاه امیرکبیر
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد