شهرهای سنندج، مریوان و بانه دارای بیشترین آمار انشعابات غیرمجاز هستند

دردسرهای حاشیه‌نشینی در کردستان

مهاجرت بی‌رویه روستاییان در سال‌های اخیر به شهرها را می توان عامل اصلی افزایش سکونتگاه‌های غیررسمی در حاشیه شهرها معرفی کرد؛ اتفاقی که در استان کردستان هم رقم خورده و در چند دهه گذشته شاهد رشد قارچ گونه این مناطق در حاشیه شهرهای این استان بوده‌ایم. رشد سکونتگاه‌های غیررسمی اما جدا از آسیب ها و پیامدهای اجتماعی ـ اقتصادی که دارند، سبب شده به دلیل نبود زیرساخت‌ها و تأسیسات زیربنایی در این مناطق، ساکنان آن برای تأمین نیازهای اولیه به اقدامات غیرقانونی بویژه انشعابات غیرمجاز آب و برق و گاز دست بزنند. طوری که بر اساس اعلام شرکت آبفای کردستان، در حال حاضر بیش از 20 هزار انشعاب غیرمجاز در استان وجود دارد که سالانه زیانی بالغ بر 14 میلیارد تومان را متوجه این شرکت می‌کند. مدیرعامل شرکت آبفای کردستان، دراین‌باره به جام‌جم می‌گوید: در حال حاضر در 27 شهر استان به جمعیتی در حدود یک میلیون و 160 هزار نفر خدمات ارائه می کنیم.
کد خبر: ۱۱۳۹۴۹۲

محمدحسین محمدی میافزاید: کل جمعیت استان تحت پوشش خدمات آب آشامیدنی بهداشتی هستند و حدود 92 درصد نیز تحت پوشش شبکه جمعآوری فاضلاب هستند؛ همچنین 72 درصد فاضلاب تولیدی در استان تصفیه میشود.

وی با اشاره به وجود 350 هزار مشترک در استان که بیشتر آنها مشترکین خانگی هستند، میگوید: هزینه تمام شده برای هر مترمکعب آب، مبلغی در حدود 800 تومان و فاضلاب 600 تومان است که مجموعا 1400 تومان است.

این مسئول همچنین با اشاره به وجود انشعابات غیرمجاز در استان توضیح میدهد کردستان یکی از استان هایی است که در بحث ساخت و سازهای غیرمجاز در نواحی منفصل شهری و حاشیه ای با مشکلاتی مواجه است و به دلیل این که وضع آنها برای الحاق به محدوده شهری نامشخص بوده و ارائه خدمات به این شهروندان دارای منع قانونی بود، شاهد برخی تخلفات بودهایم.

محمدی میگوید: باتوجه به این که آب جزو ملزومات و ضروریات زندگی است، بسیاری از این افراد که در این مناطق ساکن هستند، اقدام به ساخت و سازهای غیرمجاز کرده و به سمت استفاده از انشعابات غیرمجاز رفتند و بویژه شهرهای سنندج و بانه و مریوان دارای بیشترین آمار انشعابات غیرمجاز هستند.

در حال ساماندهی هستیم

مدیرعامل شرکت آبفای کردستان درعین حال به طرح ساماندهی و تعیین تکلیف این واحدها اشاره میکند و میگوید: در سال 96 قانون مجازات استفادهکنندگان غیرمجاز از آب و برق و... در مجلس به تصویب نمایندگان مجلس رسید که نحوه ارائه خدمت به مناطقی که الحاق شده یا در شرف الحاق شدن به محدوده شهری هستند، تعیین تکلیف و انشعابات غیردائم و دائم برقرار شود و در حال حاضر نیز طرح ساماندهی انشعابات غیر مجاز در استان کردستان در دست اجراست.

محمدی میافزاید: در حال حاضر بیش از 20 هزار انشعاب غیرمجاز در استان کردستان وجود دارد؛ در حالی که سال 96 در حدود 5000 انشعاب ساماندهی شده است.

نبود تأسیسات زیربنایی در سکونتگاه های غیر رسمی مشکل دیگری است که وی به آن اشاره می کند و میگوید: قانون فوق الذکر در شش ماه اول سال 96 به تصویب رسید و در شش ماه دوم همان سال، پس از ساماندهی تأسیسات زیربنایی آغاز و اقدام به مشترک پذیری کردیم.

وی همکاری مردم در اجرای طرح ساماندهی را عاملی برای تسریع این امر دانسته و با اشاره به همکاری خوب مردم در این زمینه، تصریح میکند مردم از طرح ساماندهی استقبال می کنند، زیرا از وضع موجود رضایت ندارند و خوشبختانه مردم به لحاظ شرعی و مذهبی نسبت به این مسأله که خدمات دریافت کنند و هزینهای پرداخت نکنند، حساسیت خاصی دارند.

محمدی با بیان اینکه این مناطق نیازمند ایجاد تأسیسات زیرساختی است که ما بتوانیم به آنها ارائه خدمات کنیم، یادآور میشود در مرحله اول باید تأسیسات تأمین آب و جمعآوری فاضلاب آنها را ایجاد کرد که بار مالی که بر ما در این خصوص تحمیل میشود، بالغ بر 200 میلیارد تومان است که ما تخصیص این هزینه را برای رفع مشکلات شهروندان تقبل کردهایم.

ضرری که برای پرت آب میدهیم

مدیرعامل شرکت آبفای کردستان همچنین براساس تحقیقات صورت گرفته پیشبینی میکند 10درصد از پرت آب مربوط به انشعابات غیرمجاز باشد که شرکت آبفا کردستان سالانه حدود 14میلیارد تومان در این حوزه زیاندهی دارد.

محمدی با تأکید بر برخورد با متخلفان میگوید: براساس ماده 4 قانون مجازات استفادهکنندگان غیرمجاز از آب و برق و...، امکان واگذاری انشعاب به دارندگان انشعابات غیرمجاز قبلی وجود دارد؛ اما کسانی که از اجرای قانون پیروی نکنند، براساس ماده 2 قانون، به جبران خسارت و جزای نقدی و همچنین قطع انشعاب محکوم می شوند.

وی به پروژههای عمرانی نیمهتمام استان هم اشاره کرده و با بیان اینکه اکنون تعداد 152پروژه در 25 شهر استان کردستان در دست اجراست، از کمبود اعتبارات در بخش عمرانی میگوید و توضیح میدهد: برای اتمام این پروژهها به اعتباراتی بالغ بر 790 میلیارد تومان نیاز داریم. این در حالی است که کل اعتبارات استان به یکصد میلیارد تومان نمیرسد.

این مسئول در پاسخ به سوالی درخصوص تصفیه خانه فاضلاب شهر دیواندره هم میگوید: شبکه فاضلاب دیواندره تکمیل و فعلا فاضلاب آن به خارج شهر انتقال داده می شود. اما کار ساخت تصفیه خانه آن شروع شده و در حال حاضر دارای 10درصد پیشرفت فیزیکی است و با پیگیریهایی که انجام دادیم در سال گذشته 4/4 میلیارد تومان اعتبارات به این طرح تخصیص داده شد و در صورت تأمین منابع مالی سال 98به بهرهبرداری خواهد رسید.

فردین کمانگر

جام جم کردستان

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها