9 روز پیش بود که خبر رسید 1500 جلیقه ضدگلوله میان محیطبانان توزیع شده است تا این تجهیزات حافظ جانشان باشد؛ اما یکی از محیطبانان آبادانی به جامجم میگوید این جلیقهها تا اهواز رسید، ولی هنوز به دست محیطبانان آبادانی نرسیده است.
از سوی دیگر زخمی شدن چهار محیطبان در نخستین ماه از سال 97 نشان میدهد حمایت از محیطبانان به آن سادگیها که تصور میشود نیست.
شاید تصویب لایحه حمایت از محیطبانان و جنگلبانان چاره کار باشد و شاید افزایش سطح آگاهیهای جامعه بتواند خشونتی را که علیه حافظان طبیعت ایران شکل گرفته کمتر کند اما آنچه مسلم است امروز در نقطه مطلوبی قرار نداریم و تکیه صرف به توزیع تجهیزات حفاظتی نظیر جلیقه ضد گلوله نمیتواند جان محیطبانان را حفظ کند.
صبح دیروز رضا قبانچی، مهدی قاسمی و مرتضی تفاخ محیطبانان پارک ملی دز خوزستان در جریان درگیری مسلحانه با شکارچیان غیرمجاز هدف گلوله سلاح جنگی قرار گرفتند و مجروح شدند.
این سه محیطبان تنها مجروحان سال جدید نبودند. 30 فروردین هم محمد موحدیکیا، مسئول منطقه حفاظتشده سفیدکوه خرمآباد لرستان با تبر هدف حمله سه متخلف قرار گرفت.
به نظر میرسد حافظان طبیعت ایران، سال خونباری را در پیش رو خواهند داشت، اما آنها هنوز در انتظار تصویب قوانین حمایتی مرتبط در مجلس شورای اسلامی هستند.
جمشید محبتخانی، فرمانده یگان حفاظت محیط زیست در گفتوگو با جامجم از مسکوت ماندن لایحه حمایت از محیط بانان در کمیسیون قضایی مجلس شورای اسلامی خبر میدهد.
محبتخانی در پاسخ به سوال جامجم درباره اهمیت تصویب این قانون برای حفظ جان محیطبانان با دلخوری میگوید: بارها از مجلس درخواست شده این لایحه حمایتی را به تصویب برسانند، اما فعلا این کار انجام نشده و مجلس باید پاسخگو باشد که چرا این لایحه تصویب نشده است.
او تعداد شهدا و مجروحان سال 96 را 9 مجروح و یک شهید اعلام میکند و ادامه میدهد: مجروحیتهای سال گذشته، منجر به نقص عضو نشده است.
وقتی از فرمانده یگان حفاظت محیط زیست درباره توزیع جلیقههای ضدگلوله و اثر آن بر حفظ سلامت محیطبانان سوال میشود، او توزیع این تجهیزات را برای حفظ جان محیطبانان بسیار موثر میداند.
آموزش، بهتر از جلیقه ضدگلوله
شغل محیطبانی، شغلی توام با عشق است. گاهی محیطبانانی که حتی در تعطیلات هستند، در برخورد با متخلفان نمیتوانند سکوت کنند و به آنها تذکر میدهند مانع بروز تخلف در محیطزیست شوند و گاهی این تذکرات هم منجر به بروز حادثه برای محیطبانان شده است.
اما فرمانده یگان حفاظت محیط زیست میگوید: محیطبانان نباید خارج از شیفت با متخلفان درگیر شوند. برخورد با آنها وظیفه افرادی است که در حال خدمت هستند.
او میگوید: جلیقه ضدگلوله به تعداد محیطبانانی که در شیفت هستند، تهیه شده و افرادی که شیفت آنها به اتمام میرسد، باید این جلیقهها را به نفر بعدی تحویل دهند.
آن طور که محبتخانی میگوید این جلیقهها در سراسر کشور توزیع شده است، اما هادی جلالی محیطبان آبادانی از درگیری با شکارچیان متخلف 96 ساچمه در بدن دارد، در گفتوگو با جامجم عنوان میکند: جلیقه ضدگلوله هنوز به دست ما نرسیده است؛ اما شنیدهام در بین اهوازیها توزیع شده است.
به گفته او جلیقه ضدگلوله در حفظ جان محیطبانان اثر دارد اما آموزش، بهتر از این جلیقههاست و بهتر است برای آموزش شکارچیان نیز مانند محیطبانان وقت گذاشت.
در کمیسیون خاک میخورد
اگرچه آموزش و افزایش سطح آگاهی در بهبود شرایط محیطبانان بیتاثیر نیست، اما وجود قانون مناسب برای حمایت از محیطبانان را هم نباید از نظر دور داشت.
این قانون به گفته فرمانده یگان حفاظت سازمان حفاظت محیط زیست در کمیسیون قضایی مجلس شورای اسلامی در انتظار تصویب است.
از جلال محمودزاده، نایبرئیس اول کمیسیون کشاورزی درباره دلایل مطرح نشدن لایحه حمایت از محیطبانان و جنگلبانان در صحن علنی مجلس سوال میکنیم.
او به جامجم میگوید: ما سال گذشته لایحه را در کمیسیون کشاورزی تصویب کردیم، اما کمیسیون تخصصی بررسی نهایی این لایحه، کمیسیون قضایی است. متاسفانه این کمیسیون، لایحه را در نوبت بررسی قرار داده است، در حالی که با توجه به اهمیت موضوع، باید این لایحه را در اولویت قرار میداد.
او ادامه میدهد: با توجه به وضعیت حاد پرسنل محیط زیست و منابع طبیعی و با توجه به این که در حال حاضر تعداد پرسنل منابع طبیعی و محیط زیست اندک است و بیشتر پستهای سازمانی در این دو مجموعه خالی است، همچنین تعداد نیروهای موجود جوابگوی حفاظت از عرصه گسترده محیط زیست و منابع طبیعی کشور نیست، در لایحه حمایت از محیط بانان و جنگلبانان علاوه بر فراهم کردن شرایط جذب نیروی جدید، بحث تامین جانی این نیروها نیز مد نظر قرار گرفت.
به گفته محمودزاده افزایش حقوق، بهبود حق ماموریت همچنین بحث جانباز و شهید محسوب شدن محیطبانان و جنگلبانان در این لایحه دیده شده است.
آن طور که او میگوید باید کمیسیون قضایی مجلس، موضوع تصویب این لایحه را پیگیری کند تا پس از تصویب در صحن علنی مجلس، لایحه به سراسر کشور ابلاغ شود.
لیلا مرگن - جامجم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد