
درحالی که حضور تروریستها در عراق و سوریه زمینه را برای حضور بزرگترین و باتجربهترین فرماندهان ارتشهای بزرگ جهان در قالب ائتلافهایی همچون ائتلاف ضدداعش فراهم کرده بود، اما امروز یکی از بزرگترین تهدیدات تروریستی تاریخ با عزم راسخ خنثی و زمینه بازگشت کامل امنیت به منطقه فراهم شد. گرچه برخی کشورهای فرامنطقهای و مرتجع منطقه تمام تلاش خود را با فروش سلاح و ارائه اطلاعات برای حفظ داعش و تثبیت ناامنی به کار بستند، اما اراده دولت، ارتش و نیروهای مردمی در سوریه و عراق فوق قدرت آنها بود و نابودی داعش سند روشنی بر صداقت مقاومت است.
درعین حال اینگونه نیست که بگوییم داعش به طور کامل از بین رفته است، آمریکاییها و صهیونیستها قطعا باقیماندههای این جریان را برای آینده نگهداری خواهند کرد. از طرفی بخشی دیگر از گروههای تروریستی در شمال فرات کماکان حضور دارند که آنها نیز باید از بین بروند.
ازجمله دستاوردهای پیروزیهای اخیر، میتوان به ایجاد وحدت بین امت حزبالله کشورهای اسلامی اشاره کرد که نشان داد ملتهای مسلمان تا چه میزان میتوانند برای مقابله با استکبار، صهیونیسم و ارتجاع منطقهای به یکدیگر نزدیک شوند و برای آن آمادگی فکری پیدا کنند. در عین حال باید در نظر داشته باشیم دستاورد عظیم به دست آمده انتهای راه نیست و تا نابودسازی آخرین بقایای تروریستها ادامه خواهد یافت. مقابلهای که با داعش صورت گرفت به عنوان یک گروه نبود؛ بلکه به عنوان هویت بزرگی بود که منطقه بزرگی را در اختیار داشت، مقابله با داعش صرفا با اسلحه ممکن نبود، چراکه این گروه مجهز به ایدئولوژی انحرافی بود، بنابراین مقابله با چنین موجودیتی که تسلیحات و منابع بسیاری در اختیار داشت و قدرتهای منطقهای از آن پشتیبانی میکردند، کار دشواری بود و مقابله با چنین نیرویی جز از طریق محور مقاومت که متکی بر نوعی ایمان و باور بود و در کنار نیروهای نظامی قرار داشت ممکن نبود.
محور مقاومت بر یک باور اعتقادی شکل گرفت و قطعا بدون وجود چنین باوری پیروزی امکانپذیر نبود و این مدافعان حرم بودند که توانستند با ایمان درست در مقابل ایدئولوژی انحرافی داعش ایستادگی کنند و قطعا در این راه شهدای مدافع حرم جایگاه بسیار والایی دارند. داعش به این منظور شکل گرفته بود که منطقه را به صورت دائم در آتش نگه دارد، اما با از بین رفتن این گروه چنین هدفی شکست خورد و جایگزین سیاستهای دوران پساداعش سیاستهایی خواهد بود که بیشتر بتواند سیاست معتدل منطقهای را در کنار هم قرار بدهد.
ابعاد مختلف جنایات داعش به جهت رفتارهای غیرانسانی آنها هنوز ناشناخته مانده و باز نشده است، باور کردن اینکه در عصر دیجیتال انسانهایی به فروش رسیده و زنان و کودکان سربریده میشوند بسیار سخت است. از این پس باید ابعاد خطری را که در دوران حاضر انسان معاصر از کنار خود گذرانده متوجه شد و درک کرد. داعش موجودیت بسیار خطرناکی دارد که ابعاد مختلف آن شناخته شده نیست. این گروه سرزمینی بزرگتر از انگلیس را با تمام منابع و ذخایر به گروگان گرفته بود. امروز داعش از نظر فیزیکی در سوریه، عراق و لبنان حذف جغرافیایی شده است، چراکه داعش مرکز حکومت اسلامی خود را شام و عراق عنوان کرده بود و اکنون سرزمینی برای حاکمیت ندارند، اما قطعا از نظر تفکری و اندیشهای خاتمه نیافته و برای کشورهای منطقه به یک تهدید امنیتی تبدیل میشود. در ضمن با نابودی امید تشکیل دولت موهوم اسلامی در عراق و شام، بار دیگر به اثبات رسید تروریسم و حامیان آنها نیز محکوم به شکست بوده و باید در مقابل وجدانهای بیدار ملتها پاسخگوی جنایات خود باشند.
دکتر سیدرسول موسوی/ کارشناس مسائل بینالملل
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد