در شرایطی که گرمای طاقتفرسای تابستان و احتمال روبهرو شدن با خزندگان و بیمهرگان ساکن کویر و از سویی سرمای استخوانسوز شبهای کویر فرصت برای گردشگری در این دو فصل را از بسیاری از گردشگران غیرحرفهای میگیرد، شرایط دمایی و اقلیمی مطلوب پاییز بهترین وقت سال برای سرزدن به یکی از عجیبترین و بکرترین جاذبههای گردشگری کشور است.
در این میان پارک ملی کویر و کویر مرکزی ایران در نیمه شمالی کشور با پوشش گیاهی و جانوری خاص خود و جاذبههای کمنظیری همچون دریاچه نمک و رملهای زیبا، مهمترین منطقه گردشگری برای طبیعتگردان است.
آسمان پرستاره کویر نیز عرصه بکری برای رواج گردشگری نجومی (آستروتوریسم) فراهم میکند. از سوی دیگر بیابان لوت که گرمترین نقطه زمین را در خود جای داده و بالطبع پاییز و زمستان فصل مناسبی برای گردش در آن است با بهرهمندی از عوارض زمینشناختی منحصربهفردی همچون کلوتهای شگفتانگیز و تپههای تخممرغی و رود شور و... عرصه بکری برای داغشدن بازار زمینگردشگری (ژئوتوریسم) در کشور فراهم میکند.
فقط فراهم کردن کمی تسهیلات گردشگری از طریق آموزش و توانمندسازی جوامع محلی در تعامل با گردشگران و رفع نیازهای آنها زمینهساز اشتغال و توزیع مناسب گردشگران در تمام عرصههای طبیعی کشور خواهد شد.
در اینجا تأکید میکنم منظور از راهاندازی تسهیلات گردشگری، احداث هتل پنج ستاره 10 طبقه در وسط کویر نیست! تقویت ساختارهای سنتی اقامتی و فراهم آوردن امکانات بهداشتی در اقامتگاههای روستایی و تقویتکردن تنوع عرضه محصولات غذایی و صنایع دستی بومی مردم ساکن در مناطق کویری به گردشگران از مهمترین راههای تقویت گردشگری کویر است.
پیشنهاد سفر به کویر مرنجاب
اگر تا به حال طعم گردش در کویر را نچشیدهاید، پیشنهاد میکنم در نزدیکترین تعطیلی پیشرو در پاییز یک شبانهروز را در کویر مرنجاب سپری کنید.
لازم نیست چون میخواهید به کویر بروید، کارهای عجیب و غریبی کنید! برای این کار کافی است خودروی خود را (حتی اگر خودروی سواری معمولی است)، پیش از سفر نزدیک مکانیک و باتریساز باتجربه ببرید و از سلامت آن مطمئن شوید. لاستیکهای خودرو را کنترل کنید که آجهایش صاف نشده باشد. سپس کمی آب و مواد غذایی (ترجیحا کنسروی) را در کوله خود بگذارید.
لباس خنک و تابستانی برای روز و لباس گرم و زمستانی برای شب همراه داشته باشید و همراه با چادر مسافرتی، زیرانداز، عینک آفتابی و کرم ضدآفتاب و کفش مناسب پیادهروی و البته همراه داشتن کارت شناسایی و دفترچه بیمه و داروهای لازم به جاده بزنید! نقشه راهها را هم حتما همراه داشته باشید و البته از نقشه گوگل در تلفن همراهتان و اپلیکیشنهای مسیریابی هم میتوانید استفاده کنید.
چطور برویم؟
برای رفتن به کویر مرنجاب باید به کاشان و از آنجا به آران و بیدگل بروید. فراموش نکنید باک بنزین خودرو را هم در کاشان پر کنید! در آران و بیدگل تابلوها را دنبال کنید تا از جادهای که از کنار امامزاده هلالبنعلی میگذرد به دروازه ورود به جاده خاکی کویر مرنجاب برسید. با پرداخت حق ورودی مختصری میتوانید وارد کویر شوید. از رانندگی در جاده شنی و خاکی نترسید و البته مراقب باشید با خودرو وارد ریگهای نرم در حاشیه جاده نشوید.
چه میبینیم؟
با سپری کردن مسیری در حدود 50 کیلومتر به کاروانسرای مرنجاب میرسید. بنایی زیبا و بازسازی شده متعلق به عصر صفویه که کاربری نظامی داشته و البته امروز حجرههایش به گردشگران کویر برای اقامت در شب کرایه داده میشود. در طول روز میتوانید با توجه به تابلوها به سمت دریاچه نمک بروید و از دیدن مناظر بسیار بدیع چندضلعیهای نمکی که تا دوردستها در کویر تشکیل شده است لذت ببرید.
همینطور میتوانید نزدیک طلوع آفتاب یا غروب آفتاب به طرف رملها و ماسهزارهای کویری بروید و از تماشای مناظر حیرتانگیز ماسههای چینخورده عکسهای بینظیری بگیرید. در طلوع شب هم میتوانید زیر سقف پوشیده با انبوه ستارگان کویر دراز بکشید. برای اقامت شبانه در کویر میتوانید چادرتان را روی رملهای کویری در جایی برپا کنید که بادگیر نباشد.بهتر است با تعداد نفراتی بیش از هفت نفر در کویر کمپ بزنید تا از نظر امنیت دچار تشویش نشوید.
فراموش نکنید کویر و طبیعت بکر آن در صورتی به همین شکل برای ما و فرزندانمان باقی میماند که هنگام بازگشت هیچ اثری از خود به جا نگذاشته باشیم و بجز عکس چیزی از طبیعت برای خود برنداریم.
کاظم کوکرم - روزنامه نگار
ضمیمه چمدان جام جم
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد