پیامدهای تقابل آمریکا و کره شمالی

کابوس جزیره گوآم

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا چند روز پیش با اشاره به آزمایش‌های موشکی کره شمالی گفته بود در صورت ادامه تهدیدها این کشور با خشم و آتشی روبه‌رو می‌شود که جهانیان تاکنون مشابه آن را ندیده‌اند.
کد خبر: ۱۰۶۶۸۱۹

دو روز پس از تهدید ترامپ، خبرگزاری رسمی کره شمالی از برنامه این کشور برای حمله موشکی به جزیره گوآم خبر داد، جزیره‌ای که یکی از پایگاه‌های مهم آمریکا در آن مستقر است.

موقعیت و اهمیت گوآم

جزیره گوآم در فاصله 3500 کیلومتری کره شمالی قرار دارد و دارای جمعیتی حدود 160 هزار نفر است. جزیره حدود 544 کیلومترمربع وسعت دارد و یکی از مناطق راهبردی وابسته به آمریکا در شرق آسیا به شمار می‌رود.

هم‌اکنون حدود 4000 سرباز آمریکایی در این جزیره مستقر هستند که احتمال می‌رود شمار آنان طی ده سال آینده به دو برابر برسد.

اهمیت گوآم برای آمریکا، موقعیت استراتژیک این جزیره به عنوان نقطه‌ای به منظور کنترل شبه‌جزیره کره و دریای چین است.

براساس برخی گزارش‌ها، آمریکا برای مقابله با حمله احتمالی کره شمالی به گوآم در این جزیره سامانه موشکی نیز مستقر کرده که براساس ادعاها قدرت انهدام موشک‌هایی با برد کوتاه و متوسط را قبل از اصابت به هدف دارد.

اما مسأله مهم در اینجا آن است که تنش‌های میان کره شمالی و ایالت متحده تا کجا پیش خواهد رفت. آیا تهدیدات آمریکا، کره شمالی را به این اقدام وادار خواهد کرد؟ آیا گوآم، نقطه آغاز جنگ جهانی سوم خواهد بود؟

اینها سوالاتی است که این روزها کارشناسان را با معادلات مختلفی روبه‌رو کرده است. جزیره گوآم به نوعی قلمرو ایالات متحده آمریکا نیز محسوب می‌شود و در واقع اهالی گوآم شهروندان آمریکایی به حساب می‌آیند، اما حق رای ندارند و مالیاتی نیز از آنان دریافت نمی‌شود.

این مسأله، یعنی هدف قرار دادن گوآم، پیام بسیار مهمی برای ایالات متحده و منافع این کشور در اقیانوس آرام دارد. کره شمالی به آمریکا، این پیام را القا می‌کند که صف‌آرایی در صحنه نبرد با آمریکا برای آنان ممکن است و تهدید این کشور فقط تنش‌ها را شعله‌ورتر می‌کند. از طرفی دیگر نیز دولت آمریکا در وضعیتی قرار دارد که نمی‌تواند خطرهای احتمالی جدی برای جنگ با کره شمالی را انکار کند، یعنی نه راه پس و نه راه پیش دارد.

دو چالش بروز یک جنگ

یکی از مشکلات اصلی آمریکا که در نبرد با کره شمالی با آن مواجه خواهد بود، عدم اطلاعات دقیق از قدرت تسلیحاتی این کشور است. به عبارتی دیگر، چقدر می‌توان به گزارش‌ سرویس‌های اطلاعاتی ایالات متحده درخصوص قدرت نظامی کره شمالی اعتماد کرد. فرض کنید یک خطایی بزرگ و غیرقابل پیش‌بینی در مورد شناسایی موقعیت تسلیحاتی رخ دهد، آنگاه آمریکا چگونه می‌تواند این امر را در نبرد با کره شمالی
جبران کند.

مشکل دوم هم این است که آمریکا پایگاه‌های نظامی و تسلیحاتی کره شمالی را با چه سلاح‌هایی نابود خواهد کرد، سلاح‌های اتمی یا غیراتمی؟ آیا اصلا با سلاح‌های غیراتمی این امر ممکن است؟ در غیر این صورت فرض کنیم اگر در این جنگ آمریکا به استفاده از سلاح‌های اتمی مجبور شود،
آنگاه این فاجعه را در صحنه بین‌المللی چگونه توجیه می‌کند و در صورت وقوع چنین اقدامی از طرف ایالات متحده آمریکا آیا جامعه بشری این استاندارد دوگانه را خواهد پذیرفت؟

در صورتی که آمریکا بخواهد یک جنگ کوتاه و کنترل شده را راه‌اندازی کند باید در نظر داشت این موضوع یعنی حتی شلیک شدن یک گلوله یا موشک به سمت کره شمالی یا شروع یک جنگ موقت با این کشور طبیعتا تبعاتی در پی خواهد داشت. از طرفی دیگر، حمله کره شمالی به گوآم را می‌توان یک خط قرمز اساسی برای آمریکا دانست که به عقیده وزیر دفاع ایالات متحده می‌تواند به یک جنگ تمام‌عیار تبدیل شود.

آمریکا در 3 راهی برخورد با کره شمالی

دولت آمریکا 3 راه بیشتر ندارد:

1 ـ چشم‌پوشی از آزمایش موشکی کره شمالی و عدم دخالت در سیاست خارجی این کشور است که اصولا این موضوع با ماهیت تمامیت ‌خواهانه و منافع آمریکا منافات دارد.

2 ـ جنگ، اما جنگی با نتایج مبهم که عواقب آن برای جامعه جهانی در هاله‌ای از ابهام است و می‌تواند تبعات بسیار سنگینی را برای جهان داشته باشد.

3 ـ حل مناقشات از طریق دیپلماسی که در ظاهر ممکن و در عین حال بعید به نظر می‌رسد.

آیا کره شمالی که سال‌ها روی برنامه هسته‌ای خود سرمایه‌گذاری کرده است، از این امتیازات می‌گذرد یا آمریکا چقدر کوتاه خواهد آمد؟ آیا پیونگ یانگ حاضر خواهد شد پس از یک مذاکره، تمامی اطلاعات تاسیسات اتمی خود را در اختیار آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قرار دهد یا آزمایش موشکی کره شمالی که آمریکا نسبت به آن حساسیت ویژه‌ای نشان می‌دهد، قابل مذاکره خواهد بود؟

صرف‌نظر از این که مقامات آمریکایی همواره کره شمالی را با خشم و غضب تهدید می‌کنند، بخوبی می‌دانند این یک چالش اساسی برای آنان است. از آنجا که حمله زمینی به کره شمالی با توجه به نیروی نظامی و موقعیت ژئوپلیتیک این کشور به هیچ وجه کار ساده‌ای نیست، ایالات متحده مجبور است به نیروی هوایی خود متوسل شود. حتی اگر در بهترین حالت فرض کنیم آمریکا ضربات مهلکی به پایگاه‌های تسلیحاتی کره شمالی وارد کند، آن وقت طبیعتا باید این موضوع را نیز مد نظر داشته باشد که کره شمالی منافع و متحدین آمریکا را پیش از هر اقدامی هدف قرار خواهد داد.

مقامات کره جنوبی عنوان می‌کنند به هیچ وجه اجازه جنگ در شبه جزیره را نخواهند داد، زیرا خوب می‌دانند این تنها نبرد میان دو کشور نیست و در صورت بروز جنگ خط مقدم خاک کره جنوبی و ژاپن خواهد بود.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
فرزند زمانه خود باش

گفت‌وگوی «جام‌جم» با میثم عبدی، کارگردان نمایش رومئو و ژولیت و چند کاراکتر دیگر

فرزند زمانه خود باش

نیازمندی ها