
شاید تا به حال، تاکسیهای اینترنتی را تجربه کرده باشید. حالا با پدیدهای روبهرو هستید به نام رباتهای پیک که براساس فناوری نقشه گوگل و اطلاعات جیپیاس، توسط کمپانیهای مختلف در حال ساخت هستند و برخی نیز وارد بازار شده و در اختیار برخی شرکتها قرار گرفتهاند.
این رباتها با داشتن حسگرهای مختلف از برخورد با موانع و انسان پرهیز میکنند و همچنین با استفاده از سیستمهای ناوبری با دقت قابل قبول و سرعت مناسبی برای تحویل بستهها در فواصل کوتاه کاربردی شدهاند. در آخرین نمونه از این رباتها، چرخ جایگزین دوپای رباتیک شده و این ربات قابلیت عبور از موانع بسیاری را در سطح شهر دارد که رباتهای چرخدار با آن مشکل داشتند. البته حفظ تعادل روی دوپا بسیار سخت و حتی گرانقیمت و چالش علمی بسیار مهمی است.
به نظر میرسد، در دنیای رباتها کمپانیهای خصوصی به روشهایی ارزانقیمت و قابل اعتماد برای حفظ تعادل و همچنین ناوبری در سطح شهر و پیداکردن خودکار مسیر توسط ربات دست پیدا کردهاند و برنامههای موبایل، هوش مصنوعی و رباتیک در کنار هم در حال ایجاد تحولی جدید در زندگی بشر هستند. این موضوع از نظر من دارای اهمیت بسیار بالایی است که باید با توجه بهبستر اینترنت و قابلیتهایی که تلفنهای همراه در اختیار هر کدام از ما قرار دادهاند، به فکر خلق مشاغل رباتیک جدید باشیم و از این کاروان که با سرعت بالا در حال خلق ظرفیتهای کاری و تجاری جدید است، عقب نمانیم.
بازار رقابتهای محصولات در آینده، بازار سیستمهای رباتیک هوشمند است که نیاز دارد هم تحقیقات دانشگاهی و هم مهارتهای کارآفرینی در کنار هم با سرعت بالا رشد کنند تا از آیندهای که زیاد هم دور نیست، عقب نمانیم.
آریا صبوری
پژوهشگر آزمایشگاه تعامل انسان و ربات دانشگاه تهران
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد
دکتر محمد اسحاقی، استاد دانشگاه تهران:
محمدرضا مهدوی در گفتوگو با «جامجم»: