سیزدهم آبان، یادآور واقعه کشتارِ بیرحمانه جمعی از دانشآموزان تهرانی به دست مزدوران رژیم پهلوی است؛ دانشآموزانی که برای اعتراض به استبداد و فساد در حکومت دستنشانده استکبار جهانی آمریکا، صبح روز 13 آبان 57 در محوطه دانشگاه تهران جمع شده بودند.
در این اعتراض که با همیاری اقشار بیشماری از مردم نیز همراه بود، 56 نفر از تجمعکنندگان شهید و صدها تن دیگر مجروح شدند. به منظور گرامیداشت این روز، 13 آبان در تقویم جمهوری اسلامی ایران به عنوان "روز دانشآموز" نامگذاری شده است.
میتوان 13 آبان 57 را به عنوان روز بلوغ سیاسی و فکری نسل نوپا و جوان ایران اسلامی دانست؛ برههای که جوانان آن مقطع با آسیبشناسیِ بهموقع و شناخت آفتهای حضور و دخالت ایالات متحده در ایران، با یک قیام تاریخساز، تیشه بر ریشه استکبار و استعمار جهانی زدند.
به موازات این حرکت خودجوش دانشآموزان، در سال بعد یعنی در 13 آبان 58 نسل اول انقلاب یعنی دانشجویان پیرو خط امام، سفارت آمریکا را در تهران تسخیر کردند و درب این جاسوسخانه شیطان بزرگ را تا همیشه تخته نمودند.
آموزههای 13 آبان
13 آبان هر سال، یادآور 3 واقعه مهم در تاریخ معاصر ایران است که در سه برهه مختلف زمانی رخ داده است. تبعید امام به ترکیه در 13 آبان 43، شهادت دانشآموزان روز 13 آبان 57 و تسخیر سفارت آمریکا در 13 آبان 58.
این رخدادها، بستر لازم برای سیر نزولی و در نهایت، فروپاشی رژیم شاهنشاهی را ایجاد کردند و به موازات آن، جایگاه دول آمریکا در ایران، به شدت متزلزل شد .
پس از ماجرای 13 آبان، فصل جدیدی در سیاست خارجی ایران به وجود آمد که مهمترین دستاورد آن، تجدیدنظر در مناسبات گذشته ایران و آمریکا و قطع کامل روابط این دو کشور در تمامی حوزههاست که موجبات عدم دخالت و دخل و تصرف مقامات کاخ سفید را در ایران فراهم آورد.
باشد که تجربه تاریخی 13 آبان 57، تا همیشه راهبر و راهنمای نسل جدید انقلاب اسلامی در استکبارستیزی بکار آید.
بازی کاخ سفید با مهره سفید برجام
تصور اینکه امروز نحله استکباری امپریالیسم بینالملل از این مرز پر گهر رخت بربسته، شاید با تحولات چهاردهه اخیر همسو نباشد.
با گذشت قریب به چهل سال از عمر انقلاب اسلامی در ایران، هنوز هم سیاست خارجی ایالات متحده بر پاشنه لجاجت و کینه توزی با ملت ایران میچرخد.
از جنگ تحمیلی علیه مردم ایران، حمایت تسلیحاتی غرب به رهبری واشنگتن از صدام، دیکتاتور عراق در این جنگ و هدف قرار دادن هواپیمای مسافربری کشورمان توسط ناو آمریکایی، و... به اجمال می گذریم.
در شرایط کنونی، زمانی که دول اروپایی و قدرتهای بزرگ جهان بر سر بحران غیر ضروری هستهای جمهوری اسلامی ایران با تهران به توافق رسیدند، دولت آمریکا همچنان حاضر به اجرای تعهدات خود در این زمینه نیست. حال اینکه امضای معاهدات در سطح نظام بینالملل الزامآور میباشد.
توافق هستهای موسوم به برجام، یکی از بارزترین دلایل برای اثبات تداوم خصومت ایالات متحده بر ملت ایران است. اصرار حکّام آمریکایی بر دشمنی با مردم ایران همچنان برارتفاع دیوار بلند بیاعتمادی ما بر آمریکا میافزاید.
پس بیجهت نیست که قاطبه ناظران سیاسی بر این باورند، که آرمان سیزدهم آبان 58 همچنان باید در منظومه سیاست خارجی ما به حیات خود ادامه دهد.
محمدرضاشجاعیان- خبرنگار سیاسی جام جم آنلاین
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد