
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
بتازگی پژوهشگران مرکز ملی پژوهشهای علمی فرانسه (CNRS) با کشف سیارهای سنگی شبیه زمین که پروکسیماـبی (Proxima b) نامگذاری شده است، حسابی سروصدا کردهاند. پروکسیما ـ بی یک سیاره فراخورشیدی است که در نزدیکترین منظومه ستارهای به زمین قرار دارد و با توجه به شباهتهایش به زمین بعید نیست سکونتپذیر باشد.
پروکسیما ـ بی هنوز به طور مستقیم رؤیت نشده است. این سیاره، هر 2/11 روز یکبار حول ستاره پروکسیما ـ قنطورس (Proxima Centauri) میچرخد. پروکسیما ـ قنطورس که ستاره میزبان پروکسیما ـ بی محسوب میشود، از نوع کوتولههای سرخ و 85/99 درصد کمنورتر از خورشید است. پروکسیما ـ بی در فاصله نزدیک با این ستاره سرد قرار دارد و دمای سطحی آن به حدی است که به لحاظ دمایی برای وجود آب مایع مناسب دانسته میشود.
براساس جدیدترین یافتهها، شعاع پروکسیما ـ بی بین 94/0 تا 4/1 برابر زمین تخمین زده شده است. به نظر میرسد این سیاره دارای هسته فلزی بسیار متراکمی است که حدود دوسوم جرم سیاره را تشکیل میدهد. احتمال میرود، هسته فلزی پروکسیما ـ بی درست مثل زمین با یک گوشته سنگی احاطه شده باشد. گفته میشود، حداکثر 05/0 درصد جرم کل سیاره از آب مایع با عمق 124 کیلومتر پوشیده شده است. پژوهشگران برآورد کردهاند، جرم پروکسیما ـ بی به طور تقریبا مساوی بین هسته سنگی و آبهای اطراف تقسیم شده است. گمان میرود این سیاره از یک اتمسفر نازک نیز برخوردار باشد.
پروکسیما ـ بی در وضعیت قفل گرانشی با ستاره پروکسیما ـ قنطورس است. این یعنی همواره یک سمت این سیاره که دائما رو به ستاره پروکسیما ـ قنطورس قرار دارد، همیشه روز و سمت دیگرش همیشه شب است. در بررسیهای اولیه، محدوده دمایی این سیاره حدود منفی 40 درجه سانتیگراد اندازهگیری شد. پژوهشگران در بررسی تکمیلی اعلام کردند، چنانچه پروکسیما ـ بی دارای جو باشد، بیشینه دما در سمت همیشه روز سیاره، 30 درجه سانتیگراد و کمینه دما در سمت همیشه شب سیاره، منفی 30 درجه سانتیگراد خواهد بود.
تمام یافتههای فوق بر پایه احتمالات قرار دارند و ممکن است پروکسیماـبی برخلاف انتظار، سیارهای بیآب و سکونتناپذیر باشد، اما با توجه به این که پروکسیما ـ بی به لحاظ دمایی در فاصلهای سکونتپذیر از ستاره میزبان قرار دارد، به احتمال زیاد آب سطحی این سیاره یخزده نیست. چنانچه فرضیههای فعلی و ارقام تخمینزده شده درست باشد، میتوان نتیجه گرفت اقیانوسی که سطح پروکسیما ـ بی را پوشانده، به اقیانوسهای زمینی شبیه است و شاید هم سکونتگاه گونههایی ناشناخته از جانداران آبزی باشد.
منبع: IFLScience
مترجم: صدف دژآلود
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی عیدانه با نخستین مدالآور نقره زنان ایران در رقابتهای المپیک
رئیس سازمان اورژانس کشور از برنامههای امدادگران در تعطیلات عید میگوید
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با دکتر محمدجواد ایروانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شد