به گزارش جام جم آنلاین به نقل از فرادید، این رسم در میان آنها به «آلا کاچو» معروف است. از سال 1370 که قرقیزستان استقلال خود را کسب کرد آلا کاچو این رسم کهن در قرقیزستان دوباره رواج پیدا کرده است. اسمش را گذاشتهاند: «آلا کاچو» یعنی «بردار (بگیر) و فرار کن». بر اساس آمار یک سازمان مردم نهاد محلی 40 درصد زنان قوم قرقیز از طریق ربوده شدن توسط مردانی که شوهرشان شدهاند ازدواج کردهاند. به عبارتی ازدواج 40 درصد زنان قرقیز به سبک آلا کاچو بوده است. دو سوم این عروس رباییها بدون اطلاع و توافق عروس بوده است.
در بعضی موارد ربودن عروس بر اساس برنامه قبلی و با توافق دختر و پسر صورت گرفته است. با وجودی که دولت این عمل را از سال 1373 غیرقانونی اعلام کرده است با این وجود مسئولین و مقامات محلی چشم خود را به روی آن به آسانی میبندند و به ندرت سختگیری نشان میدهند. روش معمول در آلا کاچو در قرقیزستان به این صورت است که داماد آینده گروهی از جوانان را جمع میکند و با هم سوار بر خودرویی مترصد فرصت میشوند و به جستجوی عروس آینده یعنی دختری که مرد میخواهد با او ازدواج کند میپردازند. دختر بدون اینکه بویی ببرد و به چیزی شک کند از خیابان ربوده میشود و با گرفتن دست و پایش او را به زور به داخل ماشین کشیده و مستقیم به خانه مرد میبرند. در خانه، خانواده مرد قبلا مقدمات عروسی را آماده کردهاند.
زمانی که دختر به داخل خانه مردی که او را فراری داده برده میشود زنان مسن خانه (گیس سفیدان) نقش کلیدی را در متقاعد کردن او به قبول پیشنهاد مرد بازی میکنند. زنان سعی میکنند سر عروس را با روسری سفیدی بپوشانند. روسری سفید در سر علامت این است که عروس راضی شده و آماده است تا با رباینده خود ازدواج کند. بعد از ساعتها تقلا و جنگ و جدل تقریبا 84 درصد دختران ربوده شده موافقت خود را با عروس شدن اعلام میکنند. بقیه 16 درصد باقی مانده موفق میشوند به خانه برگردند. والدین دختر ربوده شده نیز اغلب دختر خود را برای ازدواج تحت فشار میگذارند چرا که زمانی که دختر به خانه ربایندهاش قدم گذاشت دیگر دختر به حساب نمیآید و بازگشت به خانه مایه شرمساری خانوادهاش میشود. برای حفظ آبرو بیشتر دختران مایلاند با ربایندگان خود زیر یک سقف زندگی کنند.
زمانی بود که اکثریت ازدواج دختران در میان قوم قرقیز توسط والدین و بزرگترها انجام میگرفت. امروزه ربودن عروس به طرز وحشتناکی در قرقیزستان رواج یافته است. اگرچه بعضی از این ازدواجها به ازدواجهای موفقی منتهی شده و زوجهای خوشبختی به وجود آمده اما عقیده بر این است که ازدواجهایی که از این رویداد ناشی میشود به طور چشمگیری باعث بروز رقم بالایی از سوء استفاده در خانه، طلاق و خودکشی میشود. نوریکو هایاشی یک عکاس حرفه ای است که ماهها وقت صرف کرده و روستاهای سراسر قرقیزستان را زیر پا گذاشته و موفق شده تا به طور زنده شاهد این نوع از ازدواجها باشد و آنها را ثبت و مستند کند. بدون توضیح بیشتر برگردان این گزارش تصویری در نیوز ویک را با تصاویری منحصر به فرد که نوریکو هاباشی انداخته میخوانیم و تماشا میکنیم:
منبع : نیوزویک
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد