این خطای دید را که دلِبوف نام دارد میتوانید به یک شکل دیگر نیز امتحان کنید. ابتدا دو دایره یک اندازه رسم کرده و سپس به دور یکی از دایرهها یک حلقه بکشید. هر چه قطر حلقه را بیشتر بگیرید، مشاهده خواهید کرد که دایره داخل حلقه از دایره کناری که هم اندازه آن است کوچکتر به نظر میرسد. دانشمندان خطای دید دلبوف را روی دو گونه از میمونها مورد مطالعه قرار دادند تا مشخص شود که آیا این خطای دید در پستانداران غیرانسان نیز اتفاق میافتد.
جمعی از روانشناسان دانشگاه ایالتی جورجیا دریافتند دو گونه از میمونها خطای دید دلبوف دارند. نتایج حاکی از آن است که فرآیند ادراک بصری در این دو گونه خاص از پستانداران غیرانسان، مشابه انسانهاست. در این مطالعه، به نمونههای آزمایششونده که شامل انسانها و میمونها بودند تعدادی تصویر روی نمایشگر رایانه نشان داده شد. در هر تصویر یک نقطه سیاه وجود داشت و یک حلقه که اندازه آن در تصاویر مختلف فرق میکرد. از آزمایششوندگان خواسته شد نقطههای سیاه داخل حلقهها را بر حسب اندازه در دو گروه بزرگ و کوچک جای دهند. در صورت ارائه پاسخ صحیح، آزمایششوندگان انسان یک بازخورد نوشتاری دریافت کردند و به شامپانزهها نیز بعد از هر پاسخ صحیح خوراکی با طعم موز داده شد. مشاهده شد میمونها نیز مانند انسانها در بیشتر موارد نقطههای سیاهی را که حلقههای اطراف آنها بازتر بود کوچکتر میدیدند.
نتایج فوق نشان میدهد سیستم ادراکی انسانها و میمونها تا حدودی به یکدیگر شبیه است. پژوهشگران تأکید میکنند این ادعا به این معنی نیست که میمونها دنیا را دقیقا همانطوری میبینند که ما میبینیم. این شباهت نسبی اشاره بر این نکته دارد که میمونها نمونههای مناسبی برای مطالعه سیستم ادراکی انسانها هستند و نیز این که نشانههای محیطی روی ادراک انسانها به نحوی تأثیر میگذارد که مشابه آن در گونههای دیگر پستانداران یافت میشود.
منبع: Focus
مترجم: صدف دژآلود
جامجم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
شکیبا حسینی، رهبر ارکستر سمفونیک رنسانس در گفت و گو با «جام جم» مطرح کرد
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتوگو با مهندس حمیدرضا هلالی، عکاس، پژوهشگر و مدرس انجمن سینمای جوانان ایران مطرح شد
دانیال نوروش از لذت مضاعفش در سریالی گفت که یادآور «روزیروزگاری» بود