مهرداد اوستا شاعر مشهور و چیرهدستی بود. کمتر کسی است که با شعر کلاسیک و اسلوبهای سرودن آن آشنا باشد و به شیوههای شاعری و توانمندیهای او غبطه نخورد. توانایی شاعرانه او در رعایت تناسبهای لفظی و معنوی و پرداخت مضمونهای شعری نازکخیالانه، جایگاه ویژهای به اوستا بخشیده بود و کسی نبود که در ارجمندی مقام او در شعر کلاسیک تردید داشته باشد.
در سالهای نخست پس از انقلاب اسلامی، مهرداد اوستا همه توانایی شاعرانه و شهرتی را که در عرصه هنر و ادبیات داشت به صحنه آورد و ایثارگرانه آن را در طبق اخلاص گذاشت. در این سالها بود که با رویگردانی گروههای زیادی از شاعران و روشنفکرانی که با انقلاب مشکل داشتند، عرصه برای آموزش و انتقال تجربهها خالی شد. شاعران جوانی که از یک سو به عرصه آمده بودند و از سوی دیگر نیاز به کسب آگاهی و تجربه در عرصه ادبیات داشتند، نیاز به کسی داشتند که هم شاعر خوب و قابلی باشد و هم دست آنان را بگیرد.
اگر شاعر شناختهشدهای به نام مهرداد اوستا در آن سالها فداکاری نمیکرد، بیاعتنا به طعنهها و دشمنیها و ناجوانمردیها وارد عرصه نمیشد و به خاطر عشق به انقلاب اسلامی و امام در مراکزی مانند حوزه هنر و اندیشه اسلامی یا شورای شعر و موسیقی وزارت ارشاد حاضر نمیشد، پدیدهای مبارک و جدی به نام ادبیات انقلاب اسلامی شکل نمیگرفت. در آن سالها شاعران جوان انقلاب؛ چهرههایی که شاید تنوع سلیقه زیادی داشتند و این اختلاف سلیقهها سالها بعد عیانتر شد، تجربههای شعری خود را برای اصلاح و بهرهگیری از نظرات استاد نزد او میآوردند و اوستا بدون منت و با حوصله و دقت ضعفهای شعری آنان را اصلاح میکرد. احاطه دقیق و کاملی که اوستا به ادبیات گذشته بخصوص به بزرگان قصیدهسرایی فارسی داشت، باعث شد او نگاه دقیق، جامع و آگاهانه به ادبیات گذشته و فاخر ایرانی را به شکلی دقیق و درست به شاگردانش بیاموزد و همین دقت نظر و حساسیت باعث شد که نسل نخست ادبیات انقلاب اسلامی به ادبیات قدیم ایران به شکلی دقیق و اصولی با ادبیات کلاسیک انس بگیرد و همین انس و آشنایی باعث شد در نهایت شعر انقلاب در شکل و محتوا بازگشتی اصولی به ادبیات کلاسیک ایران داشته باشد.
مهرداد اوستا شاعر قَدَری بود و شعرهای ارجمندی از او به جا مانده و در حافظه جمعی ما ماندگار شده است اما تاثیر بسیار بزرگی که بر ادبیات انقلاب اسلامی داشت، معلمی و استادی او در ادبیات انقلاب اسلامی و پیشکسوتی او در این عرصه بود که از این جنبه او نقشی تاریخی و ارزشمند ایفا کرد.
آرش شفاعی / جامجم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت