یکی از این مناطق، استان هرمزگان است که برخی از شهرهای آن همچون هشتبندی با وجود دهها هزار نفر جمعیت، هنوز از نعمت یک بیمارستان و یا درمانگاه بیبهره است، از سویی امکانات دولتی نیز پاسخگوی رفع نیاز مردم این مناطق محروم نیست. اینجاست که ضرورت حضور خیرخواهانه برخی نهادهای امدادرسانی غیردولتی خود را نشان میدهد؛ گروههایی همچون اعضای بیمارستان صحرایی شهید آیتالله صدوقی سپاه پاسداران استان اصفهان که با استقرارش در شهر هشتبندی از جمعه گذشته و پس از گذشت فقط سه روز دهها هزار نفر از بیماران این استان و استانهای همجوار را به سوی خود جذب و مداوا کرده است.
بخشدار هشتبندی با اشاره به اینکه این شهر 30 هزار نفر جمعیت ثابت دارد که با احتساب جمعیت شناور آن که برای کار و کشاورزی به این منطقه میآیند، بالغ بر 60 هزار نفر میشود، درباره دلیل استقرار بزرگترین بیمارستان صحرایی کشور در این شهر کوچک به جامجم میگوید: این شهر فقط یک درمانگاه در حد خانه بهداشت با یک پزشک عمومی دارد که در ساعات محدودی از روز فعالیت میکند، بنابراین مردم این شهر که با حوادث زیادی از جمله سانحه رانندگی، مار و عقربزدگی و مسمومیت با سموم کشاورزی مواجهاند، بسیار در رنج و عذاب هستند. حکایت این محرومیت را به گوش مسئولان کشوری رساندیم و عدهای از طرف سپاه برای بازدید منطقه و نیازسنجی آن به هشتبندی آمدند و اگرچه در ابتدا نگران بودند که استقبال چندانی از خدماترسانیشان نشود با این وجود پذیرفتند که تجهیزات و امکانات خود را که بسیار مفصل است، در این منطقه مستقر کنند. ما نیز سه فضای آموزشی را در کنار کانتینرها و کانکسهایی که داشتند در اختیارشان قرار دادیم.
سلمانی با اشاره به اینکه حضور بیش از هزار نفر در همان ساعت اولیه حضور این کاروان موجب حیرت بود، میافزاید: این شهر از شمال شرق به شهرهای محروم جنوب استان کرمان، از شرق به شهرهای محروم کرمان و سیستان و بلوچستان و از شمال و غرب و جنوب به شهرهای هرمزگان متصل میشود، بنابراین به نوعی در مرکز این مناطق قرار گرفته است و تمام اهالی محروم این مناطق که از انواع بیماری در رنج بوده و تاکنون شرایط درمان و مراجعه به پزشک متخصص را پیدا نکرده بودند، با اطلاع یافتن از استقرار این بیمارستان صحرایی مجهز که خدماتش کاملا رایگان است، وارد شهر هشتبندی شده و در صف انتظار برای ویزیت و درمان قرار گرفتهاند، بهطوریکه فقط در صبح روز اول حدود 1700 نفر ویزیت و درمان شدند.
وی در پاسخ به این پرسش که مردم این شهر بدون مرکز درمانی و پزشک متخصص تاکنون با درد و بیماری خود چه میکردند، میگوید: افراد زیادی در این منطقه و سایر مناطق اطراف وجود دارند که به دلیل فقر و بیپولی و نبود مراکز درمانی مجهز و رایگان فقط درد میکشند و با بیماری خود میسازند. به طور مثال یکی از افرادی که طی روز گذشته به این بیمارستان صحرایی مراجعه کرد، فردی بود که چندی پیش غدهای در شکمش پیدا شده و او خودش آن را با چاقو درآورده بود و حال آمده بود و میگفت با این حفره توی شکمم چه کنم؟ یا اینکه روز گذشته چند نفر در صف انتظار از شدت ضعف و بیماری و خستگی از حال رفته و بیهوش شدند. به گفته سلمانی زایمان زنان نیز در این شهر و همه شهرهای محروم این استانها در شرایط بسیار اسفناکی رخ میدهد که گاهی با مرگ مادر و فرزند همراه است.
معاینه روزانه 8000 بیمار
رئیس بیمارستان صحرایی شهید آیتالله صدوقی نیز با اشاره به اینکه درصد بالایی از افرادی که برای درمان به این مرکز صحرایی آمدهاند، دچار بیماریهای جدی هستند و فقط تعداد کمی از آنها به دلیل رایگان بودن خدمات آمدهاند، به جامجم میگوید: آنچه مردم را از صدها کیلومتر دورتر از این منطقه و حتی بندرعباس و جنوب کرمان به اینجا کشانده، وجود پزشکان متخصص و فوقمتخصصی است که خدمات خود را با تمام امکانات و تجهیزات به افرادی که توان مالی ندارند، رایگان عرضه میکنند، در حالی که بیمارستانهای دولتی این مناطق یا امکانات و تجهیزات ندارند یا پزشکان خوب و متخصص که باعث میشود مردم دردهایی را بدون درمان سالها تحمل کنند. به طور مثال یکی از مراجعان ما در روزهای گذشته مردی بود که استخوانش به دلیل سانحه از زیر پوست بیرون زده و عفونی شده بود، اما به دلیل محرومیت و نبود شرایط درمانی مناسب تاکنون موفق به عمل و درمان نشده و پایش عفونی شده بود.
دکتر سیدرضا مرتضویان میافزاید: گروه ما حدود 150 تا 160 نیرو دارد که نوبتی در سفرها حاضر میشوند و اکنون یک گروه 40 نفره شامل پزشک متخصص، فوقتخصص و عمومی اعم از خانم و آقا در این بیمارستان و این سفر حضور دارند که هر کدام روزانه حدود 150 مریض را ویزیت میکنند و به این ترتیب طی روز به طور معمول حدود 6000 تا 8000 نفر معاینه و درمان میشوند. وی با اشاره به حضور انواع متخصصان گوش و حلق، پوست، قلب و عروق، ریه و کلیه، مغز و اعصاب، ارتوپد، گوارش، عفونی، چشمپزشک، دندانپزشک، کودک، زنان و زایمان و پزشک داروساز در شهر هشتبندی خاطرنشان میکند: در این بیمارستان علاوه بر معاینه و انجام انواع آزمایشهای مورد نیاز، عمل جراحی نیز صورت میگیرد و تا روز گذشته 130 عمل جراحی و چهار زایمان انجام شده است که پیشبینی میشود به 400 مورد افزایش یابد. ضمن اینکه حدود 800 میلیون تومان دارو نیز همراه خود آوردهایم که به طور رایگان بین نیازمندان توزیع میشود.
مرتضویان با اشاره به اینکه این گروه تا پایان روز چهارشنبه به خدماترسانی خود در منطقه ادامه خواهد داد، یادآور میشود که ازدحام جمعیت و وجود صفهای چند صدمتری بیماران نه تنها خللی در کار و خدماترسانی آنها ایجاد نکرده، بلکه نوعی تمرین برای آمادگی در ارائه خدمات در روزهای سخت و بحرانی با جمعیتی بیش از این تعداد است.
بیمارستان صحرایی شهید آیتالله صدوقی بزرگترین و مجهزترین بیمارستان صحرایی کشور است و تاکنون مردم استانهایی همچون سیستان و بلوچستان و بوشهر از امکانات آن بهرهمند شدهاند. پزشکان و پرسنل فعال در این بیمارستان به صورت داوطلبانه به مداوای بیماران مشغول هستند و تمام امکانات آن به صورت صد در صد رایگان در اختیار مردم قرار میگیرد.
فاطمه مرادزاده / گروه ایران
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
فؤاد ایزدی، کارشناس حوزه روابط بینالملل در گفتوگو با «جامجم» تشریح کرد
در گفتوگوی «جامجم» با پژوهشگر حوزه ارتباطات و رسانه عنوان شد