باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا در گفتوگو با فرید زکریا، تحلیلگر مشهور شبکه سیانان تصریح کرد که نباید در جنگ با تروریستها، به نظریه جنگ مذهبی نزدیک شد.
وی تاکید کرد که 99.9 درصد از مسلمانان با گروههای تروریستی مخالفاند و ما باید خود را متحد این افراد بدانیم.
رئیسجمهور آمریکا در خصوص سفر نتانیاهو به واشنگتن گفت که در صورتیکه نتانیاهو به آمریکا سفر کند با او دیدار نمیکند زیرا به هیچ عنوان روال نیست که دو هفته قبل از برگزاری انتخابات با رهبر یک کشور دیدار کند.
حاضر به دیدار با نتانیاهو نیستم
اوباما در اینباره تصریح کرد: «من حاضر به دیدار با نتانیاهو نیستم. زیرا سیاست ما اینگونه نیست که با رهبر هر کشوری از جهان درست دو هفته قبل از برگزاری انتخابات آن کشور دیدار کنیم».
وی ضمن حمایت از رویکرد خود در قبال ایران و مخالفت با تحریمهای جدید علیه ایران در حال حاضر تصریح کرد: «استدلال من است که ما تحریمهای بسیار کارآمدی علیه ایران تصویب کردیم که این تحریمها توانست ایران را به میز مذاکرات بیاورد تا بتوانیم این موضوع را بررسی کنیم که آیا میتوانیم موضوع هسته ای ایران را از طریق دیپلماتیک رفع کنیم.»
اوباما سپس در ارتباط با پایبندی ایران به توافق موقت ژنو تحت عنوان برنامه اقدام مشترک ادامه داد: «با تمامی محاسبات صورت گرفته از جمله محاسبات سازمانهای اطلاعاتی اسرائیل، ایران به مفاد توافق موقت ژنو (برنامه اقدام مشترک) پایبند بوده است. برنامه هستهای خود را گسترش ندادهاند. آنها ذخایر اورانیوم با درصد غنای پایین خود را به عقب بازگرداندهاند. ما در این دوران از مذاکرات هستهای هیچچیزی را از دست ندادهایم. برنامه هستهای ایران پیشرفت نکرده است.»
ایران تسلیحات هستهای ندارد
رئیسجمهور آمریکا در خصوص موضوع هسته ای ایران تأکید کرد: ما شانس ایجاد یک مکانیسمی را داریم که طبق آن بتوانیم تأیید کنیم که ایران تسلیحات هستهای ندارد و ایران توانمندی این را دارد که در طی زمان مجدداً به عنوان یک بازیگر مسوول به جامعه ملل وارد شود. با اینحال نمیدانم که بتوانیم به چنین چیزی برسیم اما استدلال من برای کنگره آمریکا این است که در مقابل تصویب تحریمها علیه ایران مقاومت کنند زیرا شرکای ما و حتی ایران میتوانند این تحریمها را نقض توافق موقت ژنو تفسیر کنند. از نظر ما، تضعیف دیپلماسی در این برهه مهم زمانی بدون آنکه دلیل خوبی داشته باشیم، یک اشتباه است.
اوباما سپس اینگونه راهکار ارائه داد: کاری که در حال حاضر ما باید انجام دهیم این است که باید این دور از مذاکرات را به اتمام برسانیم و به ایران فشار آوریم تا به خواسته جامعه بینالملل آری بگوید و مهم است که اتحاد بین گروه ۱+۵ حفظ شود و حتی اتحاد با روسیه علیرغم تنشهایی که با این کشور داریم، حفظ شود و همچنین اتحاد با چین که تشنه نفت ایران است، حفظ شود. ما هنوز میتوانیم این اتحاد را حفظ کنیم و نشان دهیم که دیپلماتهای ما تا چه اندازه موثر بودهاند.
رئیسجمهور آمریکا تأکید کرد: بگذارید اگر به توافق هستهای با ایران نرسیدم، ایران به دلیل آنکه به یک توافق منطقی آری نگفته است، مقصر باشد. اگر لایحه تحریمهای ایران تصویب شود من آن را وتو میکنم اما این را هم به نمایندگان کنگره و اسرائیل گفتهام که روز بعد از اینکه ایران از توافق عقب بکشد، سادهترین کار برای من در کنگره، تصویب تحریمهای بیشتر علیه ایران خواهد بود. برای من تنها دو روز طول میکشد که لایحه تحریمهای بیشتر علیه ایران را امضا کنم. ما توانایی تشدید تحریمها علیه ایران را داریم اما چیزی که اهمیت دارد این است که نشان دهیم که تمامی راههای ممکن دیپلماتیک را اعمال کردیم.
رئیسجمهور آمریکا در بخش بعدی سخنان خود به موضوع روسیه اشاره کرد و تصریح کرد: روسیه فرصت و شانس این را دارد که به اقتصاد خود تنوع بخشد و به کمک ما به سازمان تجارت جهانی بپیوندد.
الحاق کریمه هزینه برای مسکو بود
اوباما ادامه داد: از زمانیکه رئیسجمهور پوتین درباره کریمه و اوکراین چنین تصمیمی را گرفت و در واقع این اقدامات و ابتکار عمل روسیه موجب شد تا این کشور بیشتر و بیشتر در وضعیتی گرفتار شود که نقض قوانین بینالمللی است. روسیه، تمامیت ارضی و حاکمیت اوکراین را نقض کرده است و موجب شده است که روسیه از نظر دیپلماتیکی دچار انزوا شود و اروپا در رابطه تجاری با این کشور محتاطانه عمل کند.
رئیسجمهور آمریکا با اشاره به تحریمهایی که علیه روسیه وضع شده است، ادامه داد: تحریمها در حال فلج کردن اقتصاد روسیه است و فرمولی وجود ندارد که در نهایت به نفع روسیه ختم شود. الحاق کریمه به مسکو در واقع برای روسیه یک هزینه و نه منفعت بود.
اوباما اینگونه گفت: دیگر آن زمانها گذشته که تسخیر یک سرزمین، نمایانگر موقعیت عالی و بالای یک کشور بود. امروز دیگر قدرت یک کشور از طریق دانش، مهارت، توانایی صادرات کالا، اختراع و ابداع خدمات و کالاهای جدید به دست میآید.
درگیری نظامی روسیه و آمریکا عقلانی نیست
رئیسجمهور آمریکا تصریح کرد: با توجه به ارتش روسیه و با توجه به اینکه اوکراین یک عضو ناتو نیست، محدودیتهایی برای اقدام نظامی (علیه روسیه) وجود دارد و خطاب به آنهایی که میگویند آمریکا باید اقدامات بیشتری انجام دهد، میگویم که برای آمریکا و جهان عقلانی نیست که شاهد درگیری نظامی روسیه و آمریکا باشند.(فارس)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت