مشکلات و اختلالات و تفاوت دیدگاهها و سبک زندگی به ایجاد فاصله عاطفی و کاهش صمیمیت بین زوجها منجر میشود. هدف در زوج درمانی کمک به زنان و مردان است تا همدیگر را بهتر درک کنند و اگر تصمیم دارند یا میخواهند که تغییر کنند، به آنها کمک شود تا به خواسته و هدفشان برسند.
روابط بین زوجها قطعا نیازمند بررسی و کنترل است و یکی از نقاط ضعف در زندگی مشترک این است که زوجها وقتی مشکلات و چالشهایشان شدید میشود به فکر درمان میافتند. لازم به ذکر است که در جریان درمان، شناسایی اختلالات و مشکلات فردی بسیار اهمیت دارد.
اختلالات شخصیتی و مشکلات روانشناختی افراد موانعی است که بر سر راه درمان قرار میگیرد. بنابراین برای زوج درمانی هم مصاحبه بالینی ضرورت دارد و چنانچه یکی یا هر دو زوج از اختلال رنج میبرند علاوه بر درمانهای زوجی لازم است تا درمانهای انفرادی نیز صورت بگیرد. زوج درمانی با تمرکز روی مسائل مختلف صورت میگیرد.
زوج درمانی متمرکز بر عاطفه: به زوج کمک میکند تا به عنوان پیششرط درمان، عواطفی را که تعارض آنها را برمیانگیزد، شناسایی کنند تا بتوانند الگوهای رفتاری دردسرآفرین را متوقف کنند.
زوج درمانی متمرکز بر رفتار: در این رویکرد به زوجها آموزش داده میشود که چگونه با یکدیگر رفتار کنند و مهارتهای ارتباطی و شیوههای حل مساله آموزش داده میشود.
زوج درمانی متمرکز بر هیجان: در این رویکرد بیشتر روی هیجانات و روابط نزدیک زناشویی تکیه میشود.
زوج درمانی متمرکز بر روانکاوی: در این رویکرد بیشتر مشکلات و مسائلی که از گذشته وجود داشته مورد بررسی قرار میگیرد و به زوجها کمک میشود که به تخلیه روانی برسند. در زوج درمانی به زن و شوهر کمک میشود که زندگی مشترک خود را مورد بررسی قرار داده و در نهایت تصمیم بگیرند که با ایجاد تغییر در زندگی به سمت بهبودی و زندگی سالم حرکت کنند. همچنین سوءتفاهمهای دوجانبه، انتظارات نامعقول و غیرمنطقی، و تصورات بیاننشدهای که باعث تداوم چالش بین زوج میشود در این روش درمانی مورد بررسی قرار میگیرد.
ملاکهای کلیدی برای بررسی موفقیت زوجها عبارتنداز: ارتباط، صمیمیت، انعطافپذیری، سازشپذیری و حل تعارض.
پژوهشها نشان میدهد که زوجهای موفق در این پنج زمینه عملکرد بهتری دارند و با توجه به این ملاکها میتوان زوجها را به پنج دسته سرزنده، هماهنگ، متعارف، متعارض و دل مرده تقسیم کرد. برای زوج درمانی و ارتقای مهارتهای زندگی زناشویی لازم است تا ابتدا فرد به خودش امتیاز دهد و در پنج ملاک مذکور مشخص کند که توانمندی او چقدر است.
دکتر مهرنوش دارینی - روانشناس و مشاور
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
بهتاش فریبا در گفتوگو با جامجم:
رضا کوچک زاده تهمتن، مدیر رادیو مقاومت در گفت گو با "جام جم"
اسماعیل حلالی در گفتوگو با جامجم: