براساس مقاله منتشر شده در مجله ساینتیفیک ریپورتز در بررسی دقیق 1724 استخوان پرنده که در غاری در تنگه جبلالطارق کشف شده آثار بریدگی با دندان انسان و سوختگی مشهود بوده است. این استخوانها مربوط به گونهای نزدیک به کبوترهای چاهی است که روی برآمدگی صخرهها و ورودی دهانه غارهای بزرگ آشیان میگزیدند. این استخوانهای باقیمانده و دور ریخته شده به 28 تا 67 هزار سال پیش یعنی دورهای که غارها از سوی نئاندرتالها اشغال شده بودند، برمیگردد. برای محققان مشخص نیست که نئاندرتالها چطور پرندگان را به دام میانداختند، هرچند این باور وجود دارد که یک نئاندرتال که مهارت متوسطی در بالا رفتن آرام و ساکت از صخره را داشته، براحتی میتوانسته این پرندگان را در لانه به چنگ آورد.
علامتهای موجود روی استخوانهای پیدا شده در قسمتهای مسکونی غار نشان میدهد که ممکن است نئاندرتالها ابتدا پرندگان را کشته و سپس روی آتش طبخ کرده و میخوردند.
این نتایج اشاره به ظرفیتهای اشاره نشده نئاندرتالها در استفاده و بهرهبرداری از پرندگان بعنوان منابع غذایی و بشکلی مرتب دارد. بعلاوه آنها این کار را مدتها قبل از رسیدن انسان مدرن به غارها تمرین کرده و در نتیجه میتوان گفت که استفاده از گوشت پرندگان اختراعی مستقل و منحصر به خود آنها باشد.
تاکنون تصور میشد که انسانها اولین بار بهطور منظم از گوشت پرندگان استفاده میکردهاند. حالا مشخص شده نئاندرتالها به مدت 40 هزار سال بدنبال کبوترهای چاهی به عنوان منبع غذایی بوده و اولین شواهد این موضوع به 67 هزار سال قبل بازمیگردد.
محققان معتقدند این وعده غذایی پراکنده نبوده است چراکه این کار در قسمتهای پراکنده غار و به طور گستردهای تکرار شده است. دیگر مطالعات اخیر نشان داده است که نئاندرتالها هنگام مراقبت از سالمندان خود و به کمک استفاده از ابزارهای استخوانی پیچیده علاوه بر گوشت از سبزیجات، انواع توتها و آجیلها استفاده میکردهاند.
تنها بخش کوچکی از استخوانهای یافت شده در نواحی زندگی نئاندرتالها دارای علامت بریدگی بوده، اما محققان اشاره کردهاند که این پرندگان آنقدر کوچک بودهاند که برای خوردن آنها نیازی به تکه تکه کردن آنها نباشد.
شاید پس از کندن پرها و پوست استفاده مستقیم از دست و دندان بهترین راه کندن گوشت، چربی و غضروف از استخوانها باشد. اثبات این نظریه وجود آثار دندان و آسیبهای مرتبط با گاز زدن روی استخوانهای کبوتر یافت شده است. البته محققان اذعان دارند که وجود علائم سوختگی مدرک قطعی برای اثبات پخت و پز نیست و شاید مربوط به دفع زباله یا سوختن تصادفی باشد.
نئاندرتالها شاخه مبهمی از درخت خانوادگی انسانها بوده و در بخشهایی از اروپا، آسیای مرکزی و خاورمیانه به مدت 300 هزار سال زندگی میکردهاند که براساس شواهد فسیلی حدود 30 تا 40 هزار سال قبل ناپدید شده و از بین رفتند.
منبع: phys.org
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد