رضاخان دستنشانده استعمارگران غربی است که تمام توان خویش را برای تغییر فرهنگ و لباس ملی مردم به کار میگیرد و لباس متحدالشکل و استفاده از کلاه را پیشنهاد میدهد و برای نیل به این هدف از همه توان، قدرت و ابزار خویش استفاده میکند.
سفر به ترکیه به همین منظور صورت میگیرد تا تحت تاثیر فرهنگ آتاتورک قرار بگیرد و در تغییر ماهیت ملی و اسلامی ایران تلاش کند، سفری که نتیجه تلاش و توطئه روشنفکران وابسته بود. در بازگشت از این سفر بود که رضاخان همواره از پیشرفت سریع ترکیه، نوع پوشش مردان و زنان آن کشور سخن به میان میآورد و ترویج لباس غربی را بهصورت علنی یادآور میشد.
سفر وزیر معارف رضاخان به شیراز و برگزاری مراسم جشن و پایکوبی و برداشتن نقاب از چهره بانوان و حجاب از دختران و رقص و پایکوبی آنان را آغاز این حرکت در مبارزه با حجاب و عفاف میتوان قلمداد کرد؛ توطئهای که موجب اعتراض عدهای از مردم میشود و تجمع اعتراضآمیز آنان را در مسجد وکیل شیراز بهدنبال دارد و پس از آن به تعطیلی بازار شیراز و تهران منجر میشود.
حسامالدین فالی از علمای شیراز به دلیل اعتراض زندانی میشود و علمای قم و تهران و مشهد بر ضد لباس بیگانه و اسلامزدایی دست به اعتراض و سخنرانی میزنند؛ در مشهد مسجد گوهرشاد محل اجتماع و سخنرانی علیه لباس بیگانه و اسلامزدایی میشود.
قزاقان رضاخان به منظور متفرق کردن مردم وارد مسجد گوهرشاد میشوند. صدای غرش مسلسل آنان حرم امام رضا (ع) را به لرزش درمیآورد و همه را به خاک و خون میکشند و خون هزاران بیگناه به زمین ریخته میشود.
در چنین روزی عوامل رضاخان در گوشه و کنار شهر در جستجوی علما و روحانیان تلاش میکنند، برای برخی حکم اعدام صادر میکنند، برخی هم زندانی شده و عدهای هم تبعید میشوند.
بیست و یکم تیر برای همیشه در مبارزه با توطئه رضاخان و سرکوب قیام گوهرشاد روز ملی حجاب و صیانت از آن، روز حجاب و عفاف که نشان از متانت و ارزش زن مسلمان ایرانی است، روز بهیادماندنی خواهد بود.
محمد خامهیار - جامجم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
بهتاش فریبا در گفتوگو با جامجم:
رضا کوچک زاده تهمتن، مدیر رادیو مقاومت در گفت گو با "جام جم"
اسماعیل حلالی در گفتوگو با جامجم: