
خبرهایی از این دست که فلان دستگاه یا قطعه توسط چاپگر سهبعدی ساخته شده، به روالی عادی در دنیای خبررسانی تبدیل شده است. اما به نظر میرسد خلاقیت دانشمندان در این حوزه تمامی ندارد، زیرا جدیدا گروهی از پژوهشگران دانشگاه ام.آی.تی دست به نوآوری جالبی زدهاند که در صورت تحقق میتواند به کلی این صنعت را با تحول روبهرو کند.
رباتهایی که بتوان با گرما دادن (پختن) آنها را ساخت، موضوعی است که به دلمشغولی این روزهای دانشمندان بدل شده است. مقالههای منتشر شده نشان میدهد به کمک یک سیستم ابداعی میتوان قطعات الکترونیکی خود تا شونده به وجود آورد.
در این روش یک تکه از یک ماده با جنس مشخص درون آب داغ قرار داده میشود و سپس آن قطعه خود به خود بدون هیچ دخالتی فقط با گرما دیدن شروع به تغییر شکل و تبدیل شدن به یک قطعه الکترونیکی نظیر خازن، مقاومت یا سنسور میکند. گرچه تا همین مرحله هم این طرح هیجانآور است، اما محققان رویای دیگری در سر میپرورانند. آنها میخواهند از این فناوری برای ساخت رباتهایی استفاده کنند که با گرما دیدن از یک قطعه پلاستیکی که قبلا توسط پرینتر سهبعدی حاصل شده ربات بسازند. بلندپروازی این دانشمندان به حدی است که برای آن کاربرد هم تعریف کردهاند؛ برای مثال اگر فرد بخواهد برای سرگرم کردن گربه خانگیاش رباتی بسازد یا به رباتی نیاز دارد تا کف خانه را برایش تمیز کند! تنها کار لازم این است که قطعات پیشساخته شده را برای ترکیب مورد نظر گرما دهد و ربات دلخواهش را به دست آورد.
البته در این راه موانعی هم وجود دارد که قبل از هر چیز به طراحی مربوط میشود. پس از آن باید قطعههای ربات با چنان ظرافت و دقتی تولید شود که در سر هم بندی و خم شدنهایی که به وجود میآید، مشکلی ایجاد نشود.
برای بهتر درک کردن این موضوع یک کاردستی کاغذی (برای مثال یک قایق کاغذی) را در نظر بگیرید که چگونه میتواند در عین سهبعدی بودن تا و جمع و جور شود. فناوری مورد اشاره اریگامی نامیده میشود و در مراحل ابتدایی است، اما نمیتوان تحقق رویای ساخت ربات سهبعدی با گرما دادن را در آینده نهچندان دور نادیده گرفت.
منبع: theverge