امروز دیگر صحبت از دلالانی است که با گسترش کارشان ، کار را به جایی کشاندهاند که با رخنه در شریانهای اقتصادی کشور از جمله بانکها و بلعیدن منابع،اقتصاد کشور را با مخاطره رو به رو کردهاند.
این دلالان که تا چندی پیش نامشان با حروف اختصاری برده می شد هم اکنون با شناسنامه ،تابلو و اعلام نام کامل، معرف حضور همه شهروندان شدهاند و صد البته که در کنار نام آنها اسامی دیگری نیز در حال خود نمایی است.
واسطه گری برای فروش اقلام ،دریافت مبالغ نجومی از بانکها و بکار نینداختن این مبالغ در تولید و فعالیت های مولد و اشتغالزا باعث شده تا تزریق نقدینگی در کشور امنیت سرمایه گذاری را نیز به خطر بیندازد.
دلال که در لغت به معنی میانجی بین مشتری و فروشنده است، در حقوق تجارت،کسی است که در قبال دریافت اجرت، واسطه انجام معاملهای می شود یا برای کسی که میخواهد کالایی بفروشد مشتری پیدا می کند،که همه گونه اقسام دلالی، تجارت محسوب میشود.اما سوال این است که اگر این شغل نوعی تجارت است چرا بدنامی دارد، چرا سود و ثروت اندوزی بی زحمت و در حد راهزنی آن امروز ذهن اکثر مردم را به خود مشغول کرده است و باعث شده که صدای دولت ، مجلس و قوه قضائیه هم برای مبارزه با این افراد در بیاید.
دیگر دلالی حرفه تخصصی شده که نیاز به تجربه دارد و علاوه برآن کسی که وارد این شغل میشود باید بسیار با هوش،خوش حافظه و با فن بیان و قدرت تحلیل محتوا در مورد مسایل سیاسی و اقتصادی روز باشد.
این دلالان با کلاس و تعلیم دیده که صد البته از رانتهای ویژه نیز برخوردارند با معلومات روز در بازار متلاطم کشور نقش به سزایی درتغییر قیمت ها و کمبودها دارند.
در این حرفه کسانی وجود دارند که با تکیه به نقدینگی و حساب بانکی سودهای بادآورده و کلان به دست می آورند و با انجام معاملات صوری در ظاهر امر فقط حق دلالی می گیرند اما عملا سود معامله را به حساب بانکی خود واریز می کنند و نام هایی چون بانک زنجانی ها را در تاریخ مفاسد اقتصادی کشور ثبت می کنند.
دلالی گری در سیستم بانکی کشور که بیشترین انگشت اتهام به سمت آن است باعث شده که الیاس نادران نماینده تهران نیز مشکل و معضل اصلی نظام بانکی کشور را بدهکاران به سیستم بانکی و کسانی که بدهی خود را نمی پردازند عنوان کند و تاکید کند که اغلب این افراد دلالانی هستند که حاضر نیستند حق و حقوق سیستم بانکی کشور را بپردازند.
محمد باقر شریعتی نماینده بهبهان نیز نسبت به مقبولیت و سودآوری دلالی و واسطه گری هشدار داده و گفته؛ سود سرمایه گذاری و درآمد در دلالی در اقتصاد بازار محور و واسطه گری های مالی در اقتصاد پول محور ،ریسک سرمایه گذاری در بخش تولید هر روز بالاتر می رود و به واسطه گری مقبولیت میبخشد.
این نماینده با اشاره به اینکه عوامل پیچیده و رخنه گر واردات و قدرتهای پنهان و آشکار ، بیکار و ساکت نمیمانند یاد آور شده که آنها از همه اهرمهای مالی ، اداری ، سیاسی و اعتباری خود بهره می گیرند تا اقتصاد ملی رنگ شکوفایی و عزت به خود نبیند.
احمد توکلی نماینده تهران نیز وجود ساختار نامناسب، قوانین ناقص و کانونهای فساد برانگیز را از علل بروز فساد عنوان کرده و تاکید کرده که متأسفانه گاهی دستگاههای مبارزه با فساد هم مبتلا به درجاتی از فساد میشوند که کار را سختتر میکند.
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس ذدرخواست دارد بانکها از بدهکاران شکایت کنند و اگر این کار را نمیکنند رسانهها براین امر پافشاری کنند.
مجید جلیل سر قلعه نماینده لردگان نیز در گفتگو با جام جم آنلاین تاکید کرد که در کشور ما دلالیهای کلان امری پنهان و در قالب آشنایی و لابی گری ها بهینه میشود افزود:این امر دیگر تبدیل به درد مزمن اقتصاد کشور شده و دولتها و قوه قضائیه به آن اشاره کردهاند ولی این امر در حد شعار باقی مانده است .
این نماینده با بیان اینکه ظرف سی وپنج سال گذشته اقدام جدی برای مبارزه و معرفی این افراد نشده یاد آور شد که خوشبختانه قوه قضائیه و دولت اقدامی برای مبارزه با مفاسد اقتصادی آغاز کردهاند.
وی خاطرنشان کرد که بزرگ شدن دلالان موجب انحراف منابع نقدی کشور،هزینه برای دولتها و نظام و ناامنی اجتماعی میشود و اگر توجه ویژه به امر سالم سازی اقتصاد و اقتصاد مقاومتی شود قضیه این دلال بازیها هم تمام خواهد شد.
عزت الله یوسفیان ملا عضو ناظر مجلس در ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی نیز تأکید کرد که کسی که تولید کننده یا سرمایه گذار و اهل تجارت و بازار است پول ملت را بلوکه نمیکند چون هیچ تولید کننده شرافت مندی حاضر به این کار نیست.
وی با بیان اینکه بانکها حاضر نیستند لیست بدهکاران خود را اعلام کنند تا مردم بدانند 500 نفری که پول کشور را گرفتند چه کسی هستند گفت:ظاهراً نه در این دولت و نه در دولتهای گذشته این عزم وجود ندارد و فسادها مخفیانه یا بصورت دایمی دوام می آورد و همین امر نشان مییدهد عزم جدی برای مبارزه با مفاسد اقتصادی وجود ندارد .
روح الله عباسپور نماینده قزوین نیز یاو آورشد رانت خواری ودلالی در همه مراکز ما رسوخ کرده و همین امر وظیفه نظارتی قوه قضائیه را سنگین تر می کند.
وی افزود:متأسفانه برخی به جای تدبیر در امور مردم ،تدبیر درحقه بازیها می کنند و رانت خواری را بجای انجام کار دردست اقدام برای مردم قرار می دهند
فاطمه امیری -خبرنگار جام جم آنلاین
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت