
هجری شمسی
30 فروردین 1286:
میرزا علیاصغر خان اتابک اعظم ـ امینالسلطان ـ صدر اعطم ناصر الدین شاه و مظفرالدین شاه که توسط محمدعلی شاه برای تصدی این سمت به تهران فراخوانده شده بود، به سفر 3 ساله خود به اروپا خاتمه داد و با یک کشتی جنگی زرهپوش روسی و تشریفات نظامی وارد بندر انزلی شد.
30 فروردین 1301 :
اسماعیل سمیتقو (کُرد) معروف به اسماعیل آقا که در کردستان و غرب آذربایجان دست به قدرت نمایی مسلحانه زده بود و با افراد خود به شهرها و روستا ها حمله می بُرد با نیروی ژاندارم وارد جنگ شد که در این زد و خورد یکروزه ژاندارمها موفق نشدند.
اسماعیل آقا از آن زمان به مدت هشت سال با سوء استفاده از ضعف نظامی ایران متناوبا در شمال غربی کشور تاخت و تاز می کرد که اواخر تیرماه 1309 در اشنویه به دام ارتش افتاد و خود و بسیاری از افرادش کشته شدند و غائله پایان یافت. وی نخستین تاخت و تاز خود را زیر حمایت نیروهای عثمانی انجام داده بود.
30 فروردین 1348
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران عهدنامه مرزی ایران و عراق منعقده به سال ۱۹۳۷ را بی ارزش اعلام کرد.
30 فروردین 1349
اجلاس محرمانه طراحان و مجریان سیاست خاورمیانهای امریکا، در تهران تشکیل شد.
30 فرودین 1349:
جلسه سی ام فروردین 1349 مجلس شورای ملی، چهار تن از نمایندگان حزب پان ایرانیست اقدام دولت وقت در قبال بحرین را شدیدا به باد انتقاد گرفتند و گفتند که دولت به خواست آمریکا که نسبت به بحرین برنامه دارد از حق ایران گذشته است و بر پایه موازین متعارف باید از مردم ایران هم با انجام رفراندم درباره نقض تمامیت ارضی وطن کسب نظر میشد، نه فقط ازبحرینی ها به عنوان مدعی و سپس اعلام کردند که در استیضاح دولت هویدا پابرجا هستند.
پنج نماینده حزب پان ایرانیست نهم فروردین 1349 تقاضای استیضاح دولت را به رئیس مجلس تسلیم کرده بودند و عمل دولت وقت را در مورد بحرین، موافقت با تجزیه ایران اعلام داشته بودند که خلاف قانون اساسی بود.
در جلسه اول اردیبهشت 1349، متن استیضاح توسط دکتر هوشنگ طالع نماینده وقت رودسر قرائت شد. طالع پس از قرائت متن، سران دولت را متهم کرد که برخلاف سوگندی که یاد کرده بودند تا از حدود و ثغور ایران حراست کنند؛ دارند بر تجزیه آن صحه می گذارند که نقض قانون اساسی، سوگند و تعهد آنانست. وی که یکی از امضاء کنندگان استیضاح بود به دولت و مجلس هشدار داد که از قضاوت تاریخ و انتقام ایرانیان بترسند و به تجزیه خاک وطن رضا ندهند.
برغم این نطق و استدلال و اخطار دکتر طالع؛ هنگام گرفتن رای اعتماد، 199 نماینده با ابقاء هویدا، عملا اقدام دولت به تجزیه وطن را تایید کردند!. تنها چهار نماینده پان ایرانیست رای مخالف دادند. در آن جلسه یکی از پنج نماینده امضاء کننده استیضاح غیبت داشت.
30 فروردین 1351
چهار نفر از اعضای سازمان مجاهدین خلق ـ منافقین ـ به نامهای علی باکری، ناصر صادق، علی میهندوست و محمد بازرگانی اعدام شدند. مسعود رجوی نیز محکوم به اعدام شده بود ولی مورد عفو شاه قرار گرفت.
30 فروردین 1357
سایروس ونس وزیر امور خارجه امریکا در اجلاس وزیران خارجه کشورهای عضو پیمان سنتو گفت: مهمترین نقش در تأمین امنیت سنتو برعهده ایران است.
30 فروردین 1369
روزنامه ایندیپندنت چاپ لندن از نقش گسترده دولت انگلستان در تسلیح شیمیایی عراق در خلال 8 سال جنگ با ایران پرده برداشت.
30 فروردین 1372 :
دکتر عباسقلی خواجه نوری بنیان گذار علم آمار ایران، درگذشت. وی مهندس کشاورزی و آمار و فارغ التحصیل دکترای آمار از دانشگاه پاریس بود. دکتر خواجه نوری، نخستین کلاس درس روش های آمار را در سال 1329 تشکیل داد و در سال 1345 موسسه آموزش عالی آمار را در تهران تأسیس کرد. دکتر خواجه نوری بنیان گذار روش نمونه گیری مبتنی بر نظریه علم آمر در کشور بود. از این استاد و محقق ارزنده که سال ها در مشاغل آموزشی، پژوهشی و مشاوره فعالیت گسترده داشت، آثاری چون «روش های مقدماتی آمار» و «روش تحقیق و آمار» به جای مانده است.
هجری قمری
19 جمادی الثانی 875 :
ابوالقاسم سمرقندی از علمای قرن نهم هجری نگارش کتاب «حاشیه مطّول» را به پایان رساند. او این کتاب را به نام امیر علیشیر نوایی نوشته است. نسخه ای خطی از این کتاب در مدرسه عالی شهید مطهری نگهداری می شود. «رساله سمرقندیه» و «شرح رساله وضعیه» از دیگر آثار سمرقندی به شمار می روند.
19جمادی الثانی 1250 :
فتحعلی شاه قاجار دومین حاکم این سلسله در شصت و هشت سالگی در اصفهان درگذشت. در نتیجه جنگهایی که با روسیه در زمان فتح علی شاه رخ داد، قراردادهای ننگین ترکمن چای و گلستان منعقد شد و بخش هایی از خاک کشور به روسیه واگذار شد.
میلادی
19 آوریل 1632:
«شاهجهان» امپراتور تیموری [مغول تبار] هند دستور تخریب معابد هندوها را صادر کرد و با این دستور، آتش دشمنی هندوها با مسلمانان شبه قاره را روشن ساخت ـ آتشی که هنوز خاموش نشده است. در پی این دستور، در مدتی کمتر از یک هفته تنها در «بنارس» 76 معبد هندوها ویران شد.
19 آوریل 1709 :
ژرژ لویی بوفون محقق و طبیعی دان بزرگ فرانسوی متولد شد. بوفون مدیریت باغ سلطنتی پاریس را برعهده داشت و اشتغال در «موزه تاریخ طبیعی» باعث شد اغلب اوقاتش را صرف مطالعه و تحقیق علمی کند. بوفون نتایج این مطالعات و تحقیقات را در کتاب تاریخ طبیعی در 26 جلد گردآوری کرد. این اثر مجموعه ای از اطلاعات علمی مربوط به تاریخ، زمین، گیاهان و جانوران و سنگ ها و کانی ها است که به سبکی ساده و روان نوشته شده است. بوفون در 1753 میلادی به عضویت آکادمی علوم فرانسه پذیرفته شد.
19 آوریل 1839:
نشست نوزدهم اپریل 1839 لندن «استقلال، بیطرفی و سلطنتی بودن» بلژیک را تضمین کرد. بلژیک از زمان سلطه رومی ها که یک ایالت این امپراتوری به نام «گالیا بلژیکا» بود تا انقلاب سال 1830 به صورت یک کشور مستقل نبود و حاکمیت ملی نداشت. این انقلاب استقلال بلژیک را اعلام داشت که نشست سال 1831 قدرتهای اروپایی آن را تایید و نشست 1839 لندن این استقلال را تضمین کرد.
19 آوریل 1906:
دکتر پیرکوری Pierre Curie فیزیکدان فرانسوی که به اتفاق زنش «ماری» رادیوم و پلوتونیوم را کشف کرد و به فیزیک اتمی جان تازه داد 19 اپریل سال 1906 در یک حادثه خیابانی در پاریس کشته شد. وی پانزدهم ماه می سال 1859 در همین شهر به دنیا آمده بود.
دکتر کوری پس از فراغت از تحصیل در دانشگاه، کار در آزمایشگاه و تحقیق و تدریس را درپیش گرفته بود. وی نخست روی کریستالوگرافی و سپس مغناطیس به تحقیق پرداخته بود و در مبحث مغناطیس، قانون کوری را در رابطه تاثیر حرارت بر خاصیت مغناطیس نوشته است.
پیر با کمک زنش در سال 1898 موفق به کشف رادیوم شد. این زن و شوهر همچنین موفق شدند در بیستم اپریل 1902 عنصر رادیواکتیو «رادیوم» را ایزوله کنند و سپس پلوتونیوم و با این عمل، راه برای گسترش فیزیک اتمی و دستیابی به انرژی اتمی و نیز بمب باز شد و .... جایزه نوبل فیزیک سال 1903 به این زن و شوهر دانشمند تعلق گرفت.
مادام کوری در سال 1911 (و 5 سال پس از مرگ شوهر) نیز برنده جایزه نوبل در شیمی شد. وی پنجم جولای 1934 درگذشت.
منابع:
سایت انجمن ایرانی تاریخ
سایت موسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی
سایت روزنامک، نوشیروان کیهانی زاده
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
استاد یدالله کابلی معتقد است: تحولات نقاشیخط، نمایش قدرت نوآوری و خلاقیت در عرصه خط است
مصطفی کارخانه در گفتوگو با «جامجم»: