
گذشته از گورستانهای تاریخی که در بیشتر موارد گمنام بوده، کمتر کسی از وجود آنها در این استان با خبر است، قبرستانهای تاریخی سدهها و دهههای اخیر نیز مورد بیمهری و کمتوجهی قرار گرفتهاست و در سایه همین بیتوجهیها هر روز آماج تخریب و تاراج قرار میگیرد.
یک پژوهشگر تاریخی در این باره به فارس گفت: نگارههای قبری و حکاکیهای قبرستانهای موجود در نقاط مختلف کهگیلویه و بویراحمد علاوه بر ماهیت تاریخی، گویای شرایط اجتماعی، نظامی، فرهنگی و اقتصادی زمانهای مختلف است.
فریدون داوری با اشاره به اینکه بعد از اسلام، گورستانها بیشتر اطراف امامزادگان توسعه مییافت، افزود: تصویرگری روی سنگ قبرهای بسته به جایگاه اجتماعی، جنسیت و شغل افراد متفاوت بوده است.
داوری تصریح کرد: برای مثال نقش خورشید روی سنگقبرها نشانی از دینداری فرد متوفی و تصویر سوارکار، نشاندهنده دلاوری و جوانی بود. همچنین روی قبر مسلمانان و بخصوص سادات از نام ائمه اطهار(ع) استفاده میکردند و استفاده از آیات قرآن روی قبور نشاندهنده افراد عالم و روحانی بود.
اتفاقی که در سالهای اخیر به چشم میخورد، تخریب قبرستانهای تاریخی و سنگقبرهای با قدمت زیاد ازسوی برخی دستگاههای دولتی است؛ تخریبی که به دلیل توسعه حرم امامزادگان و به بهای حذف بخشی از میراث تاریخی و معنوی این دیار صورت میگیرد و کسی هم در این زمینه پاسخگو نیست.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
دکتر محمد اسحاقی، استاد دانشگاه تهران:
محمدرضا مهدوی در گفتوگو با «جامجم»: