حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی کشورمان که صبح امروز در مراسم نمادین آغاز سال تحصیلی در تالار علامه امینی دانشگاه تهران سخن می گفت با بیان اینکه دانشگاه تهران حلقه وصل سنت آموزشی گذشته و جدید است گفت: در آغاز کار این دانشگاه به ویژه علوم انسانی اساتید بزرگی بودند که از حوزههای علمیه به این مرکز بزرگ هجرت گزیدند.
دانشگاه تهران حلقه وصل سنت آموزشی گذشته و جدید
رئیسجمهور ادامه داد: در گذشته نسلهایی چون شهید مطهری و بهشتی و بعد طلابی چون بنده توانستیم از این مرکز علمی بهره ببریم و دانشگاه تهران به عنوان مرکزی که نه تنها تولید علم کرد بلکه احساس مسئولیت سیاسی و اجتماعی را نیز در جامعه دیروز و امروز نشر داده و خواهد داد، شناخته می شود.
وی خاطرنشان کرد: این مراسم متاسفانه با تاخیر آغاز شد اما امید است که در سالهای آینده در زمان خود و مناسبش آغاز شود و این مراسم به معنای آغاز پربرکت برای مسیر علم و دانش باشد.
روحانی با اشاره به قرائت دو بیانیه دانشجویی در مراسم امروز گفت: برای من بسیار زیبا بود که دو بیانیه از دو گروه دانشجویی قرائت شد این دو بیانیه چون هر دو حرف دل خود را در نوشتاری اعلام کردند بسیار زیبا بود.
آزادی اظهار نظر در همه کشورها وجود ندارد
وی تاکید کرد: آزادی اظهار نظر جزو افتخارات کشور و دانشگاههای ما است، چنین آزادی اظهار نظر در همه کشورها نیست و این جزء آثار و افتخارات انقلاب اسلامی است.
نقد دولت نعمت بزرگی برای دولتمردان است
رئیسجمهور در ادامه سخنانش با بیان اینکه نقد دانشجویان همان قدر زیبا است که حمایت آنان و مگر نقد حمایت نیست، گفت: نقد از دولت و دولتمردان نعمت بزرگی است که باید در برابر آن سر فرود آوریم و بدانیم نقد دلسوزانه نه تنها برای دولت که برای کشور میتواند ثمرات بسیار ارزشمندی را به همراه داشته باشد.
وی ادامه داد: درست است که دانشگاه مرکز حزب نیست و فعالیت یک دانشجو در دانشگاه و فعالیت سیاسی و اجتماعی که حق اوست، به عنوان یک حزب محسوب نخواهد شد، دانشجو از منظر یک سیاستمدار نمیخواهد به مسائل بنگرد، دانشگاه و دانشجو به مثابه یک عالم و اندیشمند و روشنفکر به مسائل اجتماعی و سیاسی نگاه میکند، یادمان نرود که رسالت اصلی دانشگاه، تولید علم و فناوری است، البته همانطور که دانشگاه شهروند متخصص را میسازد و تحویل جامعه میدهد، شهروند مشارکتجو و آگاه را نیز تحویل جامعه میدهد.
روحانی تصریح کرد: از این منظر است که باید دانشجویان عزیز ما به مسائل سیاسی و اجتماعی به معنای عام آن، آگاه و آشنا باشند، مقصود از سیاست، تنها بحثهای سیاست داخلی یا سیاست خارجی نیست، مقصود من از حضور دانشگاه و دانشجو و اساتید در مسائل سیاسی و اجتماعی یعنی حتی حضور و فعالیت در بحث محیط زیست، مسائل فرهنگی جامعه و البته حضور و فعالیت در زمینه سیاست داخلی و خارجی و مسائل اقتصادی است.
به گفته وی همانطور که ما میگوییم، اقتصاد دانش بنیان و رهبر معظم انقلاب هم بر آن تاکید و اصرار دارند، چه اینکه امروز مرکب پیشرفت جهان، علم و دانش است که توانا بود هرکه دانا بود.
دانشگاه و دانشجو باید مدیریت آینده ما را بر عهده بگیرند
رئیسجمهور در ادامه سخنانش با یادآوری اینکه قدرت در دنیای امروز در سایه علم و دانش است، متذکر شد: بیتردید دانشگاه و دانشجو باید مدیریت آینده ما را بر دوش گیرد، اقتصاد آینده و سیاست آینده ما را بر دوش گیرد، افتخار میکنم بخشی از دولت تدبیر و امید از اساتید به نام دانشگاههای ما هستند که امروز بار مسئولیت را در دولت بر عهده گرفتهاند.
وی بر همین اساس تصریح کرد: تنها اقتصاد نباید دانشبنیان باشد بلکه سیاست و فرهنگ ما هم باید دانشبنیان باشند، سیاست داخلی ما هم باید دانشبنیان باشد، دولت مدرن یعنی دولت دانش بنیان؛ در تمام رشتهها و در تمام بخشها، علم و دانش باید حاکم باشد.
حاکم شدن علم دانش در دانشگاهها در صورت وجود محیط آزاد نقد
رئیسجمهور تاکید کرد: علم و دانش زمانی میتواند حاکم باشد که در دانشگاههای ما محیط آزاد نقد و اندیشه و اظهارنظر باشد.
وی ادامه داد: این موضوع باعث سرشکستگی یک دولت است که دانشجویش و یا استادش به خاطر بهانهجوییهای عدهای دم فرو بندد و نتوانند اظهار نظر کنند، دانشگاه جای بیان اظهارنظر است، در دانشگاه یک زبان را بیشتر نمیپذیریم و آن زبان علم، خرد و عقلانیت است.
چرخه تولید علم فقط نوشتن مقاله ISI نیست
وی بر همین اساس متذکر شد: در دانشگاه باید با آزادی آکادمیک در کنار اجرای قانون آکادمیک باشد تا بتوانیم به تولید علم،دانش و حکمت بپردازیم؛ تنها هم علم و دانش برای کاربرد و ساخت و ساز نیست، علم و دانش باید بتواند خلاقیت، تحلیل و فکر علمی را در جامعه به ارمغان بیاورد،آثار تحلیل و فکر علمی برای آینده کشور حتی گاهی از فناوری هم بیشتر است، سخن گفته شد که دانشگاه و مراکز علمی پژوهشی در کشور ما در مسیر پیشرفت قرار دارد که البته این موجب افتخار ماست، اما میخواهم بر این نکته تاکید کنم که چرخه علم، دانش و تولید علم و فناوری فقط مقاله ISI نیست.
«حتی اگر نویسنده همه این مقالات با خون دل و بیدار ماندن شب آنها را نگارش کرده باشد تا چه رسد به آنکه دلاری، پولی و مسائلی به مقالهای منتهی شود. حتی اگر همه مقالات هم دقیق باشد که انشاءالله اینطور است ولی باید بدانیم مقاله علمی یک حلقه کوچک از علم و فناوری است و ما باید همه حلقههای علم و فناوری را تکمیل کنیم.»
روحانی با ذکر این نکته که باید خودمان را به خوبی با کشورهای دیگر مقایسه کنیم، توضیح داد: حلقه علم و فناوری از ایده شروع میشود و به تحقیق منتهی میشود، تحقیقات به نمونه فناوری منتهی میشود و آن نمونه هم به توسعه فناوری منتهی میشود و توسعه فناوری هم به سمت صنعتی شدن حرکت میکند، بازار مییابد و بالاخره تبدیل به ثروت یا قدرت ملی میشود.
وی گفت: تنها به مقالاتی دل خوش نکنیم که گاهی برخی از آن مقالات نه تنها حتی مشکل فناوری و دانش کشور ما را نیز حل نمیکند بلکه گاهی مشکل دیگران را حل میکند؛ البته همه این سخنان به آن معنا نیست که بخواهم بگویم مقاله نوشتن بیارزش است، یا بگویم همین زنجیره واحدی هم که امروز به آن افتخار میکنیم را کنار بگذاریم،
اگر همه مقالات هم دقیق باشد که انشاءالله اینطور است ولی باید بدانیم مقاله علمی یک حلقه کوچک از علم و فناوری است و ما باید همه حلقههای علم و فناوری را تکمیل کنیم.»
روحانی با ذکر این نکته که باید خودمان را به خوبی با کشورهای دیگر مقایسه کنیم، توضیح داد: حلقه علم و فناوری از ایده شروع میشود و به تحقیق منتهی میشود، تحقیقات به نمونه فناوری منتهی میشود و آن نمونه هم به توسعه فناوری منتهی میشود و توسعه فناوری هم به سمت صنعتی شدن حرکت میکند، بازار مییابد و بالاخره تبدیل به ثروت یا قدرت ملی میشود.
وی گفت: تنها به مقالاتی دل خوش نکنیم که گاهی برخی از آن مقالات نه تنها حتی مشکل فناوری و دانش کشور ما را نیز حل نمیکند بلکه گاهی مشکل دیگران را حل میکند؛ البته همه این سخنان به آن معنا نیست که بخواهم بگویم مقاله نوشتن بیارزش است، یا بگویم همین زنجیره واحدی هم که امروز به آن افتخار میکنیم را کنار بگذاریم، جایگاه و رنکینگ دانشگاهی ما در همه زمینهها باید به استاندارد جهانی برسد.
رئیسجمهور همچنین گفت: دانشگاهها ما از نظر کمیت رشد بسیار خوبی داشتهاند، بگذریم از اینکه آیا ترکیب رشتهها با نیاز کشور متوازن و متناسب است یا نه، بگذریم از اینکه دانشجویی با خون دل وارد دانشگاه میشود و با مشکلات این دوران را سپری میکند و صاحب مدرک میشود اما متاسفانه صاحب شغل و گاهی حتی صاحب منزلت اجتماعی هم نمیشود.
وی با بیان اینکه باید رشتههای تحصیلی، تعداد دانشجویان و برنامهریزیهای ما با نیاز جامعه منطبق باشد، ما جامعه استوانه نمیخواهیم بلکه نیاز به هرم داریم، برای این کار باید بررسی کنیم در قله چه کسانی باشند و در قاعده چه افرادی.
این دولت فشارهای محفلی بر دانشگاهها را نخواهد پذیرفت
حسن روحانی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه باید در دانشگاهها زبان علم و تحقیق، زبان رسمی باشد، گفت: در دانشگاه در کنار این زبان فقط قانون باید حکمفرما باشد؛ این دولت فشارهای محفلی را بر دانشگاه نخواهد پذیرفت.
رئیس جمهور در ادامه تأکید کرد: در دانشگاه اسلامی تنها یک گروه باید ملامت شوند و آن گروه کسانی هستند که در تولید علم و دانش و فناوری کاهلی کردهاند.
نباید در روند معیوب بازنشستگی زودهنگام اساتید گرفتار شویم
وی افزود: ما نباید در روند معیوب نابجای بازنشستگی زودهنگام اساتید گرفتار شویم.
روحانی در ادامه با اشاره به کلام امیرالمومنین امام علی (ع) خاطر نشان کرد: بر اساس فرمایشات امام علی (ع) در تضارب آراء با نقد، انتقاد و مباحثه میتوانیم به صواب و رأس درست و واقعی دست یابیم.
رئیسجمهور همچنین با اشاره به لزوم آزادی عقاید اساتید تصریح کرد: مگر دانشگاهی میتواند به مراتب والای علمی خود دست یابد اما استاد در کلاس در بیان عقاید خود آزاد نباشد؟!
وی افزود: بعضی تلاش میکنند 75 یا 76 میلیون نفر جمعیت کشور را ضربدر 2 کنند یعنی همه دو چهره داشته باشند. یک جا که بحث نمره، ارتقاء و شغل به میان میآید یک چهره و آنجا که موضوع زندگی آزاد مطرح میشود با چهرهای دیگر نمایان شوند.
اگر جو را امنیتی کردید، نفاق را توسعه داده اید
روحانی در ادامه خطاب به حضار تأکید کرد: عزیزان من، دانشجویان عزیز و بزرگوار، اساتید، مسئولین، وزرا، اندیشمندان و فرهیختگان اگر جو را امنیتی کردید نفاق را توسعه دادهاید.
رئیسجمهور با تأکید بر افتخار دولت تدبیر و امید به دانشگاههای آزاد و منتقد خاطر نشان کرد: دولت تدبیر و امید به دانشگاه آزاد، منتقد، فرهنگدوست و اندیشورز و تعلیم دهنده شهروند متخصص و مشارکتجو افتخار میکند و دانشجویانی میخواهد که در همه زمینهها به کمک دولت بشتابند.
وی ادامه داد: شما بودید که 24 خرداد 92 را آفریدید و شما بودید که تدبیر، امید و اعتدال را بر ناامیدی و افراط و تفریط پیروز ساختید.
روحانی در ادامه گفت: این ندای دانشگاهیان و فرهیختگان بود که ملت ما آن را به گوش جان خرید و در انتخاباتی شکوهمند شرکت و حماسه سیاسی مورد نظر رهبری را آفرید و انشاءالله همین مردم و دانشگاهیان حماسه اقتصادی را نیز میافرینند.
رئیسجمهور همچنین ادامه داد: یک نکته بگویم و به جد بر آن تأکید میکنم. راست و درست است که باید تکیه ما بر ملت خودمان باشد، راست و درست به سرمایه انسان و اجتماعی خود ما است که افتخارات را خواهد آفرید. راست و درست است که در برابر بیگانگان این ملت است که استوار میایستد اما به یاد داشته باشید ما در دنیایی زندگی میکنیم که دروازهها، دیوارها و مرزها به صورت ثابت وجود ندارند.
باید جهانی شدن را باور کنیم و هیچگاه بر دیگری تکیه نکنیم
وی افزود: ما باید جهانی شدن را باور کنیم و بر خود تکیه کنیم و هیچگاه بر دیگری تکیه نکنیم اما یادمان باشد باید همبستگی مسالمتآمیز با همه کشورهای دوست و حتی همه کشورهای جهان را داشته باشیم.
روحانی همچنین تأکید کرد: شاید شما بگویید ما در اولین کار وابسته به فروش نفت، گاز و میعاناتمان هستیم. شما باید کالا بفروشید و وارد کنید مگر در دنیای امروز دروننگر بودن به مفهوم گذشته معنایی دارد.
رئیسجمهور همچنین تأکید کرد: همه اشتباهات ما در سالهای گذشته این بود که در اقتصاد و سیاست خارجی دانشبنیان نبودیم و از دانشگاه استفاده نکردیم و از متخصصین و صاحبنظران بهره نبردیم.
روحانی با اشاره به پیگیری تعامل سازنده دولت یازدهم با جهان گفت: دولت تدبیر و امید همانطور که در ابتدا اعلام کرد در پی تعامل سازنده با جهان است و بر این پایه استوار میایستد.
جهان در برابر حماسه 24 خرداد سر فرود آورده است
وی افزود: دولت میداند که با دنیای سیاست بسیار پیچیدهای روبرو است اما باید در عین حال باورمان شود که دنیا و جهان سیاست در برابر حماسه 24 خرداد سر فرود آورده است.
رئیسجمهور با اشاره به تمایل اکثر کشورها برای ملاقات با وی در سفر نیویورک اذعان داشت: من در سفر نیویورک این عظمت ملت ایران را از دید جهانیان بهتر لمس کردم. من به شما میگویم تمام کشورهای پیشرفته بدون استثناء طالب ملاقات با رئیسجمهور منتخب مردم ایران بودم.
وی افزود: رؤسای جمهور و مقامات عالیرتبه کشورهای مختلف در ملاقات با مسئولین شما مثل گذشته نصیحت نمیکردند و بیشتر از مسئولین کشور شما سؤال میکردند که همکاریهای بیشتری در مسائل منطقهای و اعلام آمادگی برای تعامل و گفتوگو داشته باشند.
روحانی در ادامه گفت: در این ملاقاتها هیچکس نبود که به عظمت انتخابات 73 درصدی ملت ایران در 24 خرداد ماه اشاره نکند.
رئیس جمهور خاطر نشان کرد: این افتخار ما شما و مربوط به ملت ایران و هدایتهای مقام معظم رهبری است اما دولت از این فضا برای حل معضلات کشور استفاده خواهد کرد.
روحانی تصریح کرد: دولت در شرایطی کار خود را آغاز کرد که با یک خزانه خالی و انبوه بدهکاری روبرو بوده است.
وی در پاسخ به تشویق دانشجویان گفت: البته این موضوع خیلی جای کف زدن ندارد و یا شاید این کف زدن به این منظور بوده که با اندوه دولت همدرد هستیم.
رئیس جمهور در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد: در گزارش هفته گذشته یک صندوق در دولت اعلام کرد که بیش از 50 هزار میلیارد تومان از دولت طلبکار است؛ این فقط یک صندوق است و در همان زمان صندوق دیگری نیز اعلام کرد ما بیش از این از دولت طلب داریم.
روحانی اضافه کرد: این 100 هزار میلیارد فقط گوشهای از بدهکاریهای دولت است اما این دولت با امید کامل و اعتماد به مردم، عقلانیت، تدبیر و کلید همت شما فرهیختگان و اندیشمندان و با استقامت ملت ایران به تعبیر مقام معظم رهبری از این پیچ به خوبی عبور خواهد کرد.
امروز نیازمند دیپلماسی علم هستیم
وی خطاب به دانشجویان تاکید کرد: ما امروز نیاز به دیپلماسی علم داریم و شما عالمان، فرهیختگان باید از طریق علم و دانش، مقاله، تحقیق و حضور در مجامع علمی جهان باید به این دیپلماسی برسند.
رئیس قوه مجریه خطاب به دستگاههای امنیتی و وزارت اطلاعات گفت: راه را برای دیپلماسی باز و به دانشگاه، اساتید بزرگ این دانشگاهها و دانشجویان اعتماد کنید چرا که همه این عزیزان ایران را دوست دارند و توسعه کشور را میخواهند.
روحانی با تبریک سال تحصیلی جدید 92 و 93 به دانشجویان و دانشگاهیان سخن خود را به پایان رساند.(فارس)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت