ماجرای حج تمتع 92 با همه حرف و حدیثهایش، به روزهای پایانی خود نزدیک میشود. دراین مدت اتفاقاتی رخ داد که برای اولین بار شاهد آنها بودیم برای نمونه مسئولان سازمان حج و زیارت برای پر شدن کاروانها سه بار فراخوان دادند، زیرا زائران توان مالی پرداخت هزینههای تمتع را نداشتند، چون در تمتع سال گذشته حداقل و حداکثر هزینه اعزام زائران بیشتر از چهار تا شش میلیون تومان نبود، اما این مبلغ امسال برای زائران به 9 تا 12 میلیون تومان رسید.
در این میان برخی بانکها و دولت را مقصر شناختند، آنها میگفتند بانکها سود کمی به سپرده زائران میدهند یا برخی هم معتقد بودند دولت باید برای جبران زیان زائران قدم بردارد و با پرداخت ارز دولتی به آنها کمک کند. این در حالی است که روز گذشته در مراسم تودیع و معارفه سعید اوحدی، رئیس جدید سازمان حج و زیارت، حجتالاسلام قاضیعسگر گفت: با توجه به اینکه قیمت حج امسال براساس شرایط پیش آمده و افزایش نرخ ارز نسبت به سال گذشته از رشد زیادی برخوردار بود، بر همین اساس سعی کردیم بازنگری اساسی و قیمتگذاری حج تمتع را انجام دهیم و کمیتهای تشکیل داده و با بانکها نیز صحبت کردیم و به توافقاتی نیز با آنها رسیدیم که طی ده روز آینده مبلغ قابل توجهی را به زائران بازمیگردانیم.
به گزارش مهر، وی تاکید کرد: اکنون سود سپردهای که بانکها به افراد ثبتنامکننده پرداخت میکنند با توجه به نرخ تورم بسیار پایین است و همین مساله باعث میشود در هنگام اعزام زائران با مشکلات فراوانی روبهرو شوند، به همین دلیل باید راهکار اساسی را برای حل این موضوع بیابیم. یکی از آنها این است سرمایههایی را که در بانکها از طریق ثبتنام زائران جمع شده از بانکها بیرون بیاوریم و در جایی سرمایهگذاری کنیم که دستکم 30 تا 40 درصد سود به آنها بازگردانیم تا دیگر فردی که بعد از چند سال نوبت اعزامش فرا میرسد، مجبور نباشد به دلیل پرداخت هزینههای بالا انصراف دهد.
نماینده بعثه رهبر معظم انقلاب در سازمان حج و زیارت درباره اعزام زائران حج و تمتع امسال اظهار کرد: امسال به دلیل کاهش 20 درصدی سهمیه اعزامها 64 هزار نفر به حج تمتع مشرف میشوند که این امر به ضرر زائران است، به طوری که افرادی که در گذشته برای اعزام باید 17 سال پشت نوبت میماندند با کاهش سهمیه اعزام که شاید دو سال دیگر نیز به طول انجامد، باید 22 سال را در نوبت منتظر بمانند که این بسیار تاسفبار است.
به گفته قاضیعسکر، بعثه رهبری هیچ نقشی در ثبتنام از زائران نداشت و ما معتقد بودیم که ثبتنامها برای اینکه زائران سالهای زیادی را پشت نوبت اعزام نمانند، باید هر سه سال یکبار انجام شود، اما با توجه به شرایط و اتفاقاتی که رخ داد از زائران به صورت یکجا ثبتنام به عمل آمد که برای آن متاسفیم. وی درباره تاسیس بانک حج عنوان کرد: بانک حج، مشکل ما را حل نمیکند و باید پول زائران را در جایی مناسب سرمایهگذاری کرده و ما فقط به آن نظارت داشته باشیم.نماینده بعثه رهبر معظم انقلاب در سازمان حج و زیارت همچنین درباره وارد شدن فیش حج به بورس تصریح کرد: مخالف این موضوع هستیم و معتقدیم پول سپرده مردم باید در کار تولیدی بیفتد.
شفافسازی مالی در سازمان حج
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در مراسم تودیع و معارفه روسای سازمان حج و زیارت عنوان کرد: رعایت تعهدات اخلاقی، جلب اعتماد عمومی، شفافسازی مالی و... باید در دستور کار سازمان حج قرار گیرد و همچنین باید از ظرفیتهای حج در جهت دیپلماسی فرهنگی و بهبود روابط با دیگر کشورها استفاده کرد.
علی جنتی اظهار کرد: سازمان حج و زیارت وظیفه برنامهریزی تامین تسهیلات هرچه بیشتر برای حجاج و زائران را به عهده دارد، به طوری که تلاشهای زیادی نیز طی این مدت انجام شده است. همچنین وظیفه بعثه رهبری نیز تدوین چشمانداز بیست ساله حج است که بر این اساس سیاستگذاری و ماموریتهایی نیز به عهده دارد که کاملا مشخص است.
وی تصریح کرد: هیچ دوگانگیای بین بعثه و سازمان حج وجود ندارد. وظایف آنها کاملا شفاف است بطوری که در ابلاغیه رهبری نیز کاملا پیداست. فعالیت بعثه در زمینه امور فرهنگی، ارتباط با حجاج سایر کشورها، کتابها و پژوهش است و سازمان حج نیز مسئول امور اجرایی و فعالیتهایی در حیطه مدیریت کاروانها و ایجاد تسهیلات است و طبیعی است که بر اساس ابلاغیه رهبری، رئیس سازمان با هماهنگی کامل با نماینده رهبری در حج انتخاب شود و تا کنون نیز مشکلی وجود نداشته است. البته ممکن است اختلاف سلیقهای باشد که آن نیز طبیعی است. اگر حدود مشخص باشد اقدامات با هماهنگی و سرعت بیشتری انجام خواهد شد.جنتی همچنین به اقدام دیگری که نیاز است در سازمان حج و زیارت انجام شود اشاره کرد و گفت: لازم است که تمامی گردشهای مالی سازمان از طریق سایتی در اختیار مردم قرار داده شود تا هر فردی که میخواهد از گردش مالی، ذخایر و هزینهها مطلع شود به آن مراجعه کند، به طوری که همه افراد بتوانند براحتی به آن دسترسی داشته باشند.
به گفته وی همچنین باید از داراییهای سازمان و ثروتی که در اختیار آن است بهترین استفاده شود و بنا نیست که سازمان حج نقدینگی بانکها را تامین کند و باید این ثروت در پروژههایی به صورت تضمین شده و سودآور سرمایهگذاری شود تا بتوانیم به جای سود 10 تا 15 درصدی حداقل متناسب با تورم تا 40 درصد نیز سود داشته باشیم و این نکتهای است که باید مورد توجه مدیریت جدید سازمان حج و زیارت قرار گیرد.
انجام پروازهای عتبات عالیات از ۱۹ ایستگاه پروازی کشور
مدیرکل عتبات عالیات سازمان حج و زیارت با بیان اینکه هیچ مشکلی در اعزام هوایی زائران ایرانی به عتبات وجود ندارد، گفت: اکنون پروازهای عتبات به سمت فرودگاههای نجفاشرف و بغداد از ۱۹ ایستگاه پروازی کشور انجام میشود.
مسعود اخوان در گفتوگو با ایرنا هزینه اعزامهای هوایی را از یک میلیون و صد هزار تومان تا یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومان عنوان کرد و افزود: هزینه اعزامهای زمینی و هوایی هیچ تغییری نکرده است. این مقام مسئول در سازمان حج و زیارت اظهار کرد: نوسانات ارزی بازار آزاد تاثیری بر افزایش قیمت عتبات ندارد چون هزینههای اخذ شده از زائران بر اساس دلار مبادلاتی است و سازمان حج و شرکت شمسا ارز خود را از بانکها تهیه میکنند.
اخوان با بیان اینکه اعزامهای مرحله دوم عتبات از بیستونهم مرداد آغاز شده است، بیان کرد: اعزامهای این مرحله تا پانزدهم مهر ادامه خواهد داشت و روزانه بیش از 2000 نفر به صورت زمینی و هوایی به عتبات اعزام میشوند.
مدیرکل عتبات عالیات سازمان حج و زیارت همچنین درباره حرم مطهر امامین عسکریین(علیهاالسلام) در سامرا خاطرنشان کرد: هیچ محدودیتی برای زیارت حرم مطهر امامین عسکریین (علیهاالسلام) برای زائران ایرانی وجود ندارد و همه کاروانهای ایرانی علاوه بر سامرا به کاظمین هم مشرف میشوند.اخوان همچنین با تاکید بر اینکه هیچ محدودیتی برای اعزام زائران ایرانی به عتبات وجود ندارد، ادامه داد: تمام افرادی که در پیش ثبتنام اینترنتی این دوره، نامنویسی کرده بودند به عتبات اعزام میشوند.
مدیرکل عتبات عالیات سازمان حج و زیارت همچنین درباره زمان پیش ثبتنام دوره بعدی اعزامهای عتبات تصریح کرد: طبق برنامهریزیهای صورت گرفته پیش ثبتنام مرحله دوم از اواسط شهریور آغاز میشود.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی عیدانه با نخستین مدالآور نقره زنان ایران در رقابتهای المپیک
رئیس سازمان اورژانس کشور از برنامههای امدادگران در تعطیلات عید میگوید
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با دکتر محمدجواد ایروانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شد