همدان از استانهایی است که گرچه به طور مستقیم با جنگ درگیر نبوده، ولی نقش موثری بویژه در حوزه پشتیبانی از خود به نمایش گذاشته، بهطوری که وجود 8000 شهید گویای نقش پررنگ این استان در دوران دفاع مقدس است.
وجود همین ظرفیتها موجب شد مسئولان استان به فکر ایجاد مرکزی برای حفظ و نگهداری آثار به جای مانده از دوران دفاع مقدس باشند تا این فرهنگ را برای نسلهای بعد حفظ و حراست کنند.
ساخت باغ موزه دفاع مقدس همدان به همت اداره کل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس استان سال 76 آغاز شد و با وجودی که از سال 84 ساخت آن روند صعودی به خود گرفت، ولی تکمیل طرح این روزها با کندی مواجه شده، این در حالی است که به گفته مسئولان، نگهداری از این مکان نیز به بودجه هنگفتی نیاز دارد که تامین آن براحتی امکانپذیر نیست.
این موزه در مساحت 7.5 هکتاری و در شش فاز طراحی شده که تاکنون چهار فاز آن به بهرهبرداری رسیده و دو فاز باقیمانده در انتظار تامین اعتبار برای تکمیل شدن است.
مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس استان همدان دراینباره میگوید: در طول سه سالی که از بهرهبرداری این موزه گذشته، فقط 90 میلیون تومان از طریق فروش بلیت به عنوان درآمدکسب شده است که هزینههای خود موزه را نیز تامین نمیکند.
محمدجواد زمردیان در گفتوگو با واحد مرکزی خبر میافزاید: در طول سه سال بیش از 200 هزار نفر از این موزه بازدید کردهاند که هر سال نسبت به سال گذشته تعداد بازدیدکنندگان دارای افزایش قابل توجهی بوده است.
وی با بیان اینکه هزینه علمی نگهداری سالانه این موزه حدود 700 میلیون تومان است، تصریح میکند: با این حال اکنون ماهانه بیش از ده میلیون تومان برای نگهداری این مکان هزینه نمیشود و این درحالی است که فقط در مدت هشت ماه، هزینه قبض آب و برق موزه 30 میلیون تومان شده است و از این پس باید به فکر هزینه گاز هم باشیم.
زمردیان خاطرنشان میکند: تاکنون برای موزه دفاع مقدس همدان حدود 13 میلیارد تومان هزینه شده و پیشبینی ما این است که 10 میلیارد تومان دیگر هم نیاز باشد تا این موزه تکمیل و به نحو شایستهای پذیرای علاقهمندانی باشد که خواهان کسب اطلاعات از این دوران حماسی از تاریخ کشور خود هستند.
ظرفیت گردشگری برای استان
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان هم باغ موزه دفاع مقدس استان همدان را ظرفیتی برای تقویت گردشگری جنگ میداند و میگوید: در حوزه گردشگری باید تمام سلایق را پوشش داد و گردشگری جنگ نیز از جمله مواردی است که میتوان روی آن مانور زیادی داد.
علیرضا ایزدی میافزاید: موزه دفاع مقدس همدان ظرفیتی در همدان است که استانهای مرزی با وجود درگیری مستقیم با جنگ از آن محرومند. هرچند این موزه هم برای رسیدن به جایگاه واقعی خود هنوز راه طولانی در پیش دارد.
مدیرباغ موزه دفاع مقدس همدان مهمترین دغدغه موجود را جدای از بحث تکمیل موزه، دغدغه نگهداری از امکانات موجود میداند و میگوید: هزینه نگهداری سالانه موزه حدود 750 میلیون تومان است و این در حالی است که درآمد موزه به فروش مختصری از بلیت و برخی کمکهای جزئی نهادها باز میگردد که به هیچ وجه کفایت نمیکند.
هزینههای جاری موزه بالاست
سرهنگ الهیتبار با اشاره به اینکه این موزه ردیف بودجه ندارد، میافزاید: هماکنون در هزینههای جاری موزه همچون نگهداری علمی از مجسمهها و ماکتها و فضای داخلی موزه، رنگآمیزی، نورپردازی، فضای سبز و آب و برق در مضیقه هستیم.
مدیر داخلی باغ موزه دفاع مقدس هم مهمترین مشکل این مجموعه را مشکل مالی میداند و میگوید: باغ موزه دفاع مقدس همدان کمبود بودجه دارد و این مشکل تا حدی است که در برخی شرایط به دلیل هزینه نشدن مناسب برای نگهداری، شاهد استهلاک و فرسایش در برخی بخشهای موزه هستیم.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
حسن هانیزاده در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
گیتی خامنه از دغدغههای محیطزیستیاش میگوید
علی داوودی و پدرش در تحریریه روزنامه «جامجم»:
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد