خدا به معنای صاحب و شاه است، نه به مفهوم ایزد، یزدان یا خداوند، کدخدا، ناخدا (ناوخدا)، خدایان زر و زور و.... برهانی وقتی فرزند خود اسدی را به شاه سلجوقی معرفی کرد گفت:
من رفتم و فرزند من آمد خلف صدق
او را به خدا و به خداوند سپردم
یعنی او را به خدا و پادشاه سپردم میدانیم بنای نظم شاهنامه در روزگار سامانیان گذاشته شد. پادشاهان ادبدوست سامانی چون نوحبن منصور و وزیران دانشپرور چون «جیهانی»و «ابوالفضل بلعمی» و «ابوعلی بلعمی» در ترویج ادبیات منظوم و منثور و طبعا ادبیات روایی حماسی و تغزلی سعی بلیغ داشتهاند.
ابوشکور بلخی منظومهای دارد به نام «آفریننامه» که آن را در حدود سال 336 هـ.ق. تصنیف کرده و ابیات پراکندهای از آن مانده است. تاکنون 291 بیت از این مثنوی که در بحر متقارب است به دست آمده است.
گفته میشود، ابوشکور بلخی اولین کسی است که در ادبیات ایران «مثنوی» گفته و اولین مثنوی ادبیات منظوم ایران همین آفریننامه است که به منظومهای روایی تعلق دارد.
ابوالمؤید بلخی پیش از فردوسی به تالیف شاهنامه پرداخته که به نثر بوده و البته ابیات و منظوماتی دارد که به «شاهنامه مؤیدی» معروف است. این کتاب در شرح تاریخ و داستانهای ایران قدیم است و در آن بسیاری از روایات و قصص ایرانیان آمده.
از این شاعر توانای عصر سامانی، منظومه دیگری داریم به نام «یوسف و زلیخا» که طبعا بازگوکننده داستان معروف عاشقانه یوسف و زلیخاست که در عهدین (تورات و انجیل) و نیز در قرآن کریم مستقل و مفصل آورده شده و تنها سورهای از قرآن است که از ابتدا به طور یکدست و بدون خلط مطالب یا مواعظ به این قصه شیرین (احسن القصص) میپردازد.
تمام شاهنامههایی که به تقلید از فردوسی، با نامها و عنوانهای مختلف سروده شده همگی جنبه داستانی و روایی دارند از جمله ظفرنامه حمدالله مستوفی (قرن هشتم هجری)، شهنامه احمد تبریزی (قرن هشتم)، شهنامه حاتمی (قرن دهم)، شاهنامه صبایکاشانی(قرن سیزدهم) و این سیر تا دوران معاصر ادامه داشته. بعضی از شعرای ایرانی مقیم هند یا هندی فارسیدان، شاهنامههایی که محور اصلی آنها بیان روایی رشادتها و حماسههاست، ساختهاند چون شاهنامه طغلق، شاهنامه کلیم، شاهنامه بختاورخانی، شاهنامه قدسی، شاهنامه نادری، شاهنامه احمدی، شاهنامهشاه عالم و...
سید محمود سجادی - شاعر و منتقد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت