یک نگاه متفاوت به مناظرات

برنامه تلویزیونی شبکه اول که صداوسیما اصرار دارد، آن را مناظره بنامد، واکنش اغلب مردم و خوانندگان را به دنبال داشت. الف نیز با انتخاب تیتر خبر برگزاری مناظره و همچنین تحلیل هایی که منتشر کرد، موضع خود را در این باره بیان نمود. با این حال یادداشت زیر، نگاه متفاوتی است به این پدیده تلویزیونی که بیانگر نظر یکی از مدافعان آن است و خواندنش خالی از لطف نیست.
کد خبر: ۵۶۷۶۳۶
یک نگاه متفاوت به مناظرات

برگزاری برنامه مناظره مسابقه مانند تلویزیون با واکنش های مختلفی در فضای وب روبه رو شده است. نگارنده قصد ندارد به بخش اول سوالات (سوالات تشریحی) طرح شده در مناظره که امکان کلی گویی توصیفی در مورد موضوعاتی مانند اهمیت تورم و بیکاری و ... را برای شرکت کنندگان فراهم می کرد بپردازد و صرفاً به بخش دوم و سوم می پردازد.

سوالات بخش دوم برنامه مشخصا سوالات "موقعیت واقعی"، "انتخاب میان موقعیت جلب کننده رأی و موقعیت کمتر جلب کننده رای یا احتمالا رای ریز (احتمالا کارشناسی)" و "اولویت شناسی" بود. اینکه نامزدها در مواجهه با چنین سوالاتی مقاومت کنند قابل انتظار بود، چرا که انتظار دارند با پاسخ منطقی، مقداری از رأی خود را از دست بدهند. اما آشوب در مقابل سوال - آنچنان که از جانب برخی نامزدها دیده شد - قابل تأمل نشانه شناسانه است.

اینکه مثلاً در هنگام شب عید، آیا با واردات، به نفع مصرف کننده که طالب قیمت پایین است عمل می کند یا با محدودیت آن به نفع برخی تولیدکنندگان داخلی محصولات کشاورزی، یا در هنگام محدودیت بودجه کدام بخش را برای تخصیص بودجه انتخاب می کنند، یا اینکه با وجود منابع محدود و در فاز جدید هدفمندکردن، افراد یارانه گیرنده را کم می کنند، یا مقدار یارانه را کم می کنند یا حامل های سوخت را برای جمع کردن منابع بیشتر گرانتر می کنند، همگی به وضوح از این دست سوالات بود. این دسته از سوالات را در واقع می توان تست میزان پوپولیسم سیاستی نامزدها تعبیر کرد.

انتظار می رود صدا و سیما با انتشار تمامی این بخش از سوالات -که متاسفانه طرح نشد- فرصت بحث و نقد جدی تر را فراهم کند.

بخش سوم سوالات نیز در واقع آزمون درون یابی بازتابی "شخصیت اقتصادی" رییس جمهور بود. «پروجکتیو تست» ها معمولاً از زیرپوستی ترین سوالات آزمون ها محسوب می شوند که به راحتی می توانند جنبه های مختلفی از هوش هیجانی مرتبط با مسائل اقتصادی تا موارد دیگر را که در سخنرانی های یک طرفه به صورت آگاهانه سانسور می شوند را فاش کنند. مقاومت نامزدها در مقابل این دسته از سوالات نیز قابل انتظار بود، چرا که ناخودآگاه فرد در مقابل چنین آزمون هایی به صورت خودکار مقاومت می کند.

در نگاه کلی، به نظر نگارنده، صداوسیما یک گام به جلو حرکت کرد و مقهور رییس جمهور آتی نشد. این کار قابل تقدیر است. رییس جمهوری که از همین الآن از مواجهه با انتخاب های سخت برآشوبد، قابل اعتماد نیست. (توحید ابراهیمی-سایت الف)

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۱۰
مرتضی
United States
۱۰:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۱
۰
۰
سلام به همه به نظر من كه عالی بود. یك رئیس جمهور باید بتواند در شرایط مختلف سریعا واكنش نشان دهد و به نظر من صدا و سیما باید جوری عمل كند كه یك فرد بترسد كه رئیس جمهور شود چراكه باید توانایی پاسخگویی داشته باشد. هوش اولین لازمه رئیس جمهور است و تصاویر پخش شده و بررسی نظرات اساتید كاندیدا بسیار جالب توجه بود. چرا همیشه سعی میكنیم همه چیز را یا خوب یا بد ببینیم. این ابتكار صداوسیما را باید تقویت و نواقص آنرا مرتفع كرد / نباید همش ایراد گرفت. منطقی باشید
یك بیننده
Iran, Islamic Republic of
۱۱:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۱
۰
۰
به نظر من سوالات عالی بود رئیس جمهور از طریق رای من و شما رئیس جمهور میشه این نحوه سوال پرسیدن هم برای خیلی ها كه دوست داشتن اینگونه سوال پرسیده بشه ،پرسیده شد كه متاسفانه تعدادی از كاندیداها مخالفت كردن. كاندیدایی كه نتونه صبر داشته باشه زود تند میشه پرخاشگری میكنه و هنوز كه رئیس جمهور نشده قدرتشو به رخ می كشه به نظر من اصلا صلاحیت انتخاب شدن نداره حداقل رئیس جمهور های قبلی می گفتن ما خادم مردمیم خاك پاشون هستیم اما اینا نیومده میگن این سوالات در شان ما نیست مگه شما كی هستید شما با رای ما رییس جمهور میشید كاندیدایی كه نتونه در شرایط خاص و فوری واسترس جواب درست بده لیاقت رئیس جمهوری رو نداره .همه چیزو بهتون دیكته می كنند بهتون می گن. خودتون چی در دست دارید این سوالات حداقل افكار خودشون رو نشون می داد.
م.ح.ج
Iran, Islamic Republic of
۱۲:۲۷ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۱
۰
۰
جواب ها قالبی و كلیشه ای و شعاری و كپی از روی دست همدیگر و با جمله بندیهای دیگر بود و اصلاَ شاخصه یك مناظره را نداشت .
عبداله
Iran, Islamic Republic of
۱۳:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۱
۰
۰
سلام . گفته بودند كه بعضی وقتها برخی آدمها در صدا و سیما آسمان و ریسمان می بافند. ولی توقع دیدن آن را نداشتیم. طراحی و تفسیر عكسهای ارائه شده در جلسه مذكور توسط شما؛ جای بحث بسیاری دارد كه متاسفانه خودتان پیش داوری كرده اید . مبادا بخاطر ترس از چاله توی چاه بیفتید!!!
امید
Iran, Islamic Republic of
۱۶:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۱
۰
۰
كاملا موافقم.....كسانی كه به هر چیزی ایراد می گیرن و حتی به مجری اجازه نمی دهند توضیح دهد چطور می خواهند در آینده با گروه های مختلف كار و مشورت كنند و مملكت رو با مشكلات خیلی بزرگترش اداره كنن. در ضمن اگر انتقادی داشتن می تونستن بعد از برنامه خیلی مودبانه تر به مسوولین منتقل كنند.
خطیبی
Iran, Islamic Republic of
۱۸:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۱
۰
۰
سلام بچه های جنگ می دونن در بعضی از مواقع كه دشمن پاتك می كرد تصمیمات سریع درست وقاطع فرماندهان بود موجب پیروزی می شد پس با جواب دادن سریع وقاطع كاندیداهای محترم به سوالات گزینه ای می توان قدرت وتجربه آنها را برای یك تصمیم گیری درست درمواقع اضطرار را سنجید. پس باید از پاسخ امتناع نمی كردن .
یك ایران دوست
Iran, Islamic Republic of
۲۰:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۱
۰
۰
به نظر من درباره مناظره دیروز نمی توان مثل خیلی چیزهای دیگر با قاطعیت نظر داد كه كاملا خوب بود یا كاملا بد بود . قسمت هایی از آن خوب بود و البته بخش هایی هم دچار ضعف بود و ایراد داشت . اما چیزی كه مهمه اینه كه ما یاد بگیریم صبور باشیم و اعتراض خودمون رو به شكل منطقی و به دور از هیجان و هیاهو بیان كنیم . كاری كه مثلا آقای عارف دیرزو انجام نداد و خودش رو خیلی زیر سئوال برد . خوب احساس من این بود كه تقریبا همه 8 نفر به روند مناظره اعتراض داشتند اما نحوه برخورد مثلا آقای حداد عادل یا قالیباف یا حتی آقای روحانی چه شكلی بود و نحوه اعتراض دكتر عارف به چه شكل !!!به هر حال كسی كه می خواهد در مقام ریاست جمهوری یك كشور قرار بگیرد ولو اینكه به نحوه برگزاری مناظره اعتراض داشت باید خویشتنداری بیشتری از خود نشان می داد و روی آنتن مثل آقایان روحانی و رضایی با ملاطفت اعتراض خودش رو اعلام میكرد و در مناظره شركت میكرد , بعد در انتهای برنامه و وقتی كه آنتن قطع می شد اعتراض خودش رو صریح تر به مسئولین صداو سیما اعلام می كرد . در كل من به مسئولین صداو سیما و برنامه مناظره خسته نباشید میگم اما ازشون خواهش می كنم كه اونها هم انتقاد پذیر باشند و بپذیرند كه اغلب جامعه شكل كلی برنامه مناظره را نپسندیدند و باید برای برنامه های بعدی فكر بهتری كنند تا به مردم در انتخاب كاندید اصلح كمك كنند - با تشكر
ابراهیم
Iran, Islamic Republic of
۲۰:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۱
۰
۰
تحلیل بسیار مناسبی است. وغیر از این انتظاری نمی رفت.لذا باید این شیوه به نوعی شفافتری كه مخاطبان عام نیز از آن بهره برداری كنند در جلسات بعدی ادامه یابد واز ادامه مناظره اول با آن شیوه جلو گیری شود چون بهره وری نداشت وخصلت زیر جلدی كاندیدا ها در قالب شخصیت پدیدار نمی گردد.
امیر
Iran, Islamic Republic of
۲۱:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۱
۰
۰
خوب بود. اگر بعضی آقایان از سوالی ناراحت میشوند و زود قهر میكنند چطور فردا میخواهند با خبرنگاران خارجی مواجه شوند؟
فرید
Iran, Islamic Republic of
۲۱:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۱
۰
۰
خوشبختانه این برنامه ما را با روحیات آقایان عارف،رضایی و روحانی آشنا كرد و ظرفیت آقایان را نشان داد.

نیازمندی ها