وویوودینا منطقهای حاصلخیز است که گندم مورد نیاز صربستان را تامین میکند و 30 هزار مجاری در این منطقه زندگی میکنند.
میزان خودمختاری این منطقه طی دهههای گذشته با تغییراتی همراه بوده است و از زمان تغییر قدرت در صربستان از اواسط سال 2012، مورد بررسی دقیق بوده است. وویوودینا تحت کنترل حزب دموکرات اپوزیسیون دولت، هم ائتلاف با یک حزب مجاری قومی است.
آخرین نزاع بر سر این منطقه هفته گذشته رخ داد، زمانی که دموکراتها که سال گذشته قدرت ایالتی را از دست دادند، بیانیهای پارلمانی را اعلام کردند که بر حقوق و اختیارات این منطقه خودمختار تاکید میکرد.
وویوودینا و بلگراد چندین ماه بر سر توزیع درآمدهای مالی و دولتی و اختیارات مقامات وویوودینا با یکدیگر اختلافاتی داشتهاند.
دو حزب اصلی در ائتلاف حاکم صربستان یعنی "ملیگرایان" و "سوسیالیستها" که آخرین بار به رهبری اسلوبودان میلوسویچ طی فروپاشی خونین جمهوری فدرال یوگسلاوی حاکم بودند، دموکراتها را به دامن زدن به جدایی طلبی متهم میکنند.
اواخر دهه 1980 میلوسویچ، وویودینا و استان جنوبی کوزوو را از حق خودمختاری محروم کرد. دموکراتها که به سقوط میلوسویچ در سال 2000 کمک کردند روستاهای خود را پس گرفتند اما استقلال این منطقه هنوز از زمان جدایی کوزوو در جنگ 99 – 1998 و اعلام استقلال آن در سال 2008 به عنوان مسالهای حساس باقی مانده است.
تنشها بر سر کوزوو
این بیانیه پارلمانی زمانی اعلام شد که بلگراد از سوی اتحادیه اروپا تحت فشار است تا استقلال کوزوو را که زمانی متعلق به صربستان بود و 90 درصد از ساکنان آن آلبانیایی تبارهای بومی هستند، به رسمیت بشناسد.
ملیگرایان اعلام کردهاند که زمانبندی این امر مناسب نیست. حدود 10 هزار تن از هواداران ملیگرایان خارج از ساختمان دولتی وویوودینا در دومین شهر بزرگ صربستان به نام نوویساد که در 70 کیلومتری شمال بلگراد است، تظاهراتی بر پا کردند.
تظاهرکنندگان در نووی ساد همانطور که در یکی از شبکههای تلویزیونی خصوصی صربستان نشان داده شد با حرکت دادن پرچم صربستان به سر دادن شعارهایی ملی از جمله "کوزوو، صربستان است" و "مرگ بر وویوودینا" پرداختند.
پلیس با حضور در جلوی ساختمانها از جمله ساختمان دولتی و ایستگاه تلویزیون داخلی در منطقه نوویساد مانع از حضور مردم در این مکانها شد.
هیچ حادثهای طی این تجمع رخ نداد.
ایگور میرویچ، معاون "حزب پیشرو" ملیگرای حاکم صربستان خواستار سقوط دولت وویوودینا و "بویان پایتیچ"، نخستوزیر این دولت شد که هم اکنون رئیس حزب دموکرات است.
میروویچ به تظاهرکنندگان گفت: ما نیاز به تقسیمبندیهای بیشتری میان بلگراد و وویوودینا نداریم. ما خواستار انصراف از این بیانیه شرمآور هستیم. ما خواستار انتخابات استانی زودهنگام و استعفای پایتیچ و دار و دسته او هستیم.
انتخابات وویوودینا قرار است در سال 2016 برگزار شود
دولت وویوودینا که با عکسالعمل از سوی بلگراد مواجه شده است بحث و مذاکره بر سر بیانیه را به تعویق انداخت، اما از محتوای آن دفاع کرد.
پایتیچ به روزنامه صربستانی پلیتیکا گفت: من میخواهم تاکید کنم که حتی حرف "ج" از کلمه "جدایی طلبی" نیز در این بیانیه وجود ندارد.
وی افزود: تمام این بیانیه خواستار احترام به جایگاه قانون اساسی و قانون ووی وودینا است.
این منازعه میتواند تنشها میان صربستان و همسایه شمالی آن مجارستان را که عضو اتحادیه اروپا است، دامن بزند. مجارستان به دقت مصادیق تبعیض علیه مجاریها که 13 درصد از جمعیت دو میلیون نفری وودی وودینا را تشکیل میدهند، نظاره میکند.(ایسنا به نقل از خبرگزاری رویترز)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی عیدانه با نخستین مدالآور نقره زنان ایران در رقابتهای المپیک
رئیس سازمان اورژانس کشور از برنامههای امدادگران در تعطیلات عید میگوید
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با دکتر محمدجواد ایروانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شد