چاروق دوزی یکی از صنایع دستی بومی استان زنجان است که دستهای ظریف هنرمندان زنجانی در تولید آن مهارت ویژهای دارند.
این محصول با استفاده از چرم گاو و نخهای ابریشمی رنگارنگ و در انواع مختلف (طرح توری و پردهبند) دوخته میشود.
چاروقی که هم اکنون در زنجان عرضه میشود، به صورت یک صنعت دستی ظریف و تزئینی کاربرد داشته و با چاروقهای قدیمی متفاوت است.
زینتی بودن چاروق زنجان
چاروق کنونی زنجان فرم و شکل ویژه و ظریفی داشته و حالت زینتی دارد به گونه ای که بیشتر برای راه رفتن روی قالی مورد استفاده قرار میگیرد.
این نوع چاروق بیشتر به شکل نعلین و به صورت پاشنهدار دوخته شده و فقط کف آن از چرم بوده و رویه آن از نخهای ابریشم و گلابتون به رنگهای مختلف بافته و تزئین میشود.
از استادان معروف چاروق دوز شهر زنجان می توان به استاد اصغر خطیبی اشاره کرد که برای نخستین بار اقدام به پاشنهگذاری برای چاروق کرده است.
هنرشناسان شیفته چاروق زنجان
ارزش فرهنگی و هنری این صنعت اصیل، هنر شناسان داخلی و خارجی را شیفته نقوش انتزاعی خود کرده و قدمت آن به دوره ساسانی و اوج تزئینات آن به دوره صفوی میرسد.
وجود محله بزرگ دباغها در شهر زنجان حکایت از رونق صنعت کفاشی در دوران مختلف در این شهر دارد.
چاروق های تولید شده در شهر زنجان زنانه بوده و معمولا برای راه رفتن روی قالی و اتاق های مفروش دوخته میشود.
بزرگترین چاروق دنیا توسط مرد علی حیدری چاروق دوز زنجانی دوخته شد و شاید با دوخت این چاروق بود که این هنر دستی زنجان دوباره زنده شد.
طول این اثر ماندگار یک متر و عرض آن 40 سانتیمتر است که از چرم گاو هلندی تهیه شده است.
بر روی بزرگترین چاروق دنیا گنبد سلطانیه در شب، گنبد کاووس، ورودی رختشویخانه زنجان، سی و سه پل، برج آزادی، پل میر بهاءالدین زنجان، مقبره خیام، مقبرةالشعراء تبریز و مقبره بابا طاهر و کورش کبیر (پاسارگاد) با نخ و سوزن دوخته شده است.
این چاروق که در حال حاضر در موزه صنایع دستی (بنای دارایی) زنجان خودنمایی می کند بیانگر مهارت و استعداد هنرمندان استان زنجان در رشتههای مختلف صنایع دستی است.
اطلاع رسانی در زمینه صنایع دستی
اطلاع رسانی و آگاهی دادن در زمینه صنایع دستی های مختلف استان زنجان به ویژه چاروق به عنوان یک صنایع دستی زینتی و سنتی ویژه بانوان از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
امروزه استقبال مردم و به ویژه گردشگران و مسافران ورودی به شهر زنجان از صنایع دستی و هنرهای سنتی این شهر از مهمترین اهداف مسئولان در برنامهریزیها است.
معرفی صنایع دستی شهر زنجان
نصب المانهای مختلف صنایع دستی از جمله قند شکن و چاروق در سطح شهر یکی از بهترین روشهای تبلیغ و معرفی محصولات صنایع دستی زنجان محسوب میشود.
رونق بازار محصولات صنایع دستی سبب رضایتمندی صنعتگران این رشته ها شده و امنیت شغلی آنها می شود.
بیمه و دریافت تسهیلات بانکی هنرمندان صنایع دستی از دیگر مشکلات آنها است که باید در این زمینه مسئولان نیز راهکاری بیندیشند.
هنرمندان صنایع دستی هنرآفرین هستند
گفتنی است، هنرمندان و صنعتگران رشته های مختلف صنایع دستی از جمله چاروق دوزی اقدام به آفریدن هنرهای مختلفی در قالب دست ساخته های خود کرده اند که از جایگاه بالایی برخوردار است. (فارس)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت