آب آلوده، غذای مشترک و معده ای دردناک!

پیش از این تصور می شد عواملی مانند اضطراب ، سیگار و رژیم غذایی عامل ابتلا به زخم معده هستند ؛ اما تحقیقات بعدی نشان داد یک نوع باکتری به نام هلیکوباکترپیلوری عامل بیشترین زخمهای اثنی عشر
کد خبر: ۴۸۶۷۸
و 60 درصد از زخمهای معده است.

زخم معده و اثنی عشر چیست؛
زخم معده جراحتی است که روی سطح داخلی معده ایجاد می شود ؛ اندازه این زخم حدود 5 تا 12 سانتی متر متغیر است و ممکن است بدخیم باشد.
سالانه میلیون ها نفر از جمله کودکان ، در سراسر جهان به این عارضه مبتلا می شوند ؛ و علاوه بر زخم از اثرات جانبی آن نظیر کم خونی و فقر آهن نیز رنج می برند. بسیاری از این بیماران ناگزیرند مراحل سخت یک عمل جراحی را تحمل کنند.
اگر این جراحت بر نسوج داخلی دیواره اثنی عشر (دوازدهه) ایجاد شده باشد، زخم اثنی عشر نامیده می شود. زخمهای اثنی عشر (ابتدای روده کوچک) حدودا 30 سانتی متر و اغلب خوش خیم هستند.

علایم زخم معده و اثنی عشر
زخم معده نشانه خاصی ندارد ؛ و علایم آن معمولا گذرا هستند. زخمهای معده اغلب با خوردن غذا تشدید می شوند، در حالی که زخمهای اثنی عشر پس از غذا تسکین می یابند.
علایمی که می تواند پزشک را نسبت به وجود زخم معده مشکوک کند عبارتند از:

دردهای گزنده:
ممکن است شما را از خواب بیدار کند، با خوردن غذا تغییر کند و ممکن است از چند دقیقه تا چند ساعت طول بکشد. تهوع ، استفراغ ، بی اشتهایی ، نفخ و آروغ.
عوارضی مانند خونریزی هایی که هیچ نشانه دیگری ندارند. علایم خونریزی عبارتند از ادرار سیاه ، استفراغ چیزی شبیه قهوه ، سرگیجه و کم خونی.
پزشک برای تشخیص زخم معده از روشهایی چون آندوسکوپی ، آزمایش های طبی ، رادیولوژی پس از مصرف محلول باریم و آنژیو گرافی استفاده کرده و بسته به نوع زخم از روشهای درمانی متفاوت استفاده می کند.
عواملی چون سن (60 سال یا بالاتر)، نژاد (سیاه و اسپانیایی)، گروههایی با درآمد پایین ، محیط زندگی شلوغ و غیربهداشتی ، سیگار کشیدن ، اضطراب ، نوشیدن افراطی قهوه ، سابقه خانوادگی از بیماری های معده ، مصرف مداوم داروهای ضد التهاب یا کورتیکو استروئیدها و گروه خونی از نوع O شانس ابتلا به زخم معده را بیشتر می کنند.
دلایل مختلفی برای ابتلا به زخم معده وجود دارد:
از بین رفتن پوشش مخاطی معده در تماس با هیدروکلریک اسید، که به طور طبیعی در شیره معده وجود دارد از عوامل مستقیم بروز این بیماری است ؛ اما مهمترین عامل ابتلا به زخمهای معده و اثنی عشر وجود یک نوع باکتری به نام هلیکوباکترپیلوری در سیستم گوارشی است.
از دلایل دیگر بروز این عارضه می توان استفاده مداوم از داروهای ضد التهاب نظیر آسپیرین را نام برد.

هلیکوباکترپیلوری چیست ؛
هلیکوباکترپیلوری (H.Pylori) نوعی باکتری فنری شکل است. حدود دو سوم از بزرگسالان در سراسر دنیا به این باکتری آلوده اند.
تقریبا در میان تمام افرادی که مبتلا به زخم اثنی عشر هستند می توان رد پای این باکتری را یافت؛ اما این به این معنی نیست که همه افراد آلوده به باکتری لزوما دچار زخم باشند. هلیکوباکترپیلوری قدرت سازگاری ویژه ای با شرایط سخت محیط معده دارد.
این باکتری با استفاده از مخاط معده خود را در مقابل اسید معده محافظت کرده و با کمک آنزیمی به نام اوروز با آن مقابله می کند.
شکل فنر مانند و نوع حرکت هلیکوباکترپیلوری باعث آسیب پوشش محافظ معده شده و در نتیجه تماس مستقیم مخاط معده با اسید زخم ایجاد می شود. این باکتری همچنین مواد شیمیایی تولید می کند که می تواند باعث ورم و زخم معده شود.
پس از انجام معالجات وجود این باکتری باعث می شود زخم پس از حدود یک سال مجددا عود کند. تنها در صورتی که هلیکوباکتر به طور کامل ریشه کن شود احتمال بازگشت زخم تا حد زیادی کاهش خواهد یافت.
هلیکوباکترپیلوری علاوه بر نقشی که در ایجاد زخم معده و اثنی عشر دارد، می تواند باعث تورم حاد و مزمن معده و سوءهاضمه شود.
از طرف دیگر افراد آلوده به این باکتری بیشتر در معرض سرطان معده قرار دارند. هنوز مشخص نیست که منشا این باکتری چیست ، ولی تحقیقات نشان داده اند که استفاده از آب آلوده و غذای مشترک می تواند در انتقال این باکتری ها موثر باشد ؛ بنابراین ، برای پیشگیری از آلودگی عاقلانه است که همیشه دستهایمان را کاملا بشوییم ، غذایی بخوریم که با اصول صحیح بهداشتی تهیه شده باشند و از منابع تمیز و مطمئن آب بنوشیم.

سعیده کافی
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها