زیبا اسماعیلی / گروه اقتصاد

فروش کارتی آب؛ روشی نوین برای صرفه‌جویی

همزمان با اجرای قانون هدفمندی‌ یارانه‌ها دولت مکلف شد تا در تمام زمینه‌های مربوط به مصرف انرژی و مدیریت آن روش‌هایی را برای مصرف بهینه به کار گیرد. ماده 8 قانون هدفمندی یارانه‌ها نیز در این بخش به استفاده از تکنولوژی‌ و فناوری‌های جدید به منظور کنترل و مدیریت انرژی تکلیف کرده است.
کد خبر: ۴۶۱۷۹۱

در این زمینه وزارت نیرو برای مصرف انژری (در بخش برق و آب) تمهیداتی در نظر گرفته که کارتی کردن کنتورهای آب (پیش‌پرداخت) یکی از آن روش‌هاست که شرکت آب و فاضلاب برای مدیریت بهتر آب مصرفی آن را به کار گرفته است.

با توجه به ماده 8 قانون هدفمندی یارانه‌ها، مبنی بر اختصاص بخشی از درآمدهای ناشی از این قانون به پروژه‌های کاهش مصرف و با هدف بالا بردن کیفیت،‌ دقت عمل و کاهش خطا در خدمات‌رسانی، کاهش هزینه‌های خدمات شرکت‌های آب ‌وکاهش رفت و آمدهای درون‌شهری، سامانه نوین آب کارتی راه‌اندازی شده است. طراحان این سیستم (فروش آب کارتی) آن را روش پیش‌پرداختی آب می‌نامند و می‌گویند با این روش شهروندان اقدام به پیش‌خرید آب کرده و براساس نیاز خود از آن بهره می‌گیرند. در حال حاضر این روش در واحدهای غیرمسکونی مورد استفاده قرار می‌گیرد. بهرام‌حیدری، معاون درآمد شرکت‌ آب و فاضلاب استان تهران در گفت‌وگو با خبرنگار ‌جام‌جم‌ درباره روش فروش آب کارتی می‌گوید: این سامانه در واقع کنتور پیش‌پرداخت آب است. براساس کنتورهای نصب شده، مشترک میزان آب لازم را می‌خرد و موجودی آن را شارژ می‌کند.

به گفته وی، کافی است مشترک، کارت مزبور را نزدیک کنتور قرار داده و با انجام عملیات بسیار ساده مبلغ مورد نظر را برای دریافت مقدار معینی آب، پرداخت کند و زمانی که 10 درصد مبلغ و اعتبار باقیمانده در کارت وجود داشته باشد، به مشترک هشدار می‌دهد که نیاز به شارژ دارد.

حیدری یک از مهم‌ترین مزایای استفاده از این سامانه را کاهش مراجعات برای قرائت کنتور و صدور قبض می‌داند و تصریح می‌کند: در سال 8 بار برای قرائت کنتور و 8 بار برای توزیع قبض به منازل مشترکین مراجعه می‌شود که در مجموع 16 بار مراجعه در سال می‌شود، اما با استفاده از روش پیش پرداختی یا سامانه کارتی آب، مراجعه به صفر رسیده و از سفرهای درون‌شهری می‌کاهد یا ضرورتی برای حضور مشترک در محل وجود ندارد. وی همچنین به صفر رسیدن خطا در محاسبات مشترکان را از مهم‌ترین نقاط قوت این طرح می‌داند.

حیدری همچنین افزایش کیفیت خدمات دقت عمل و کاهش هزینه‌های مشترکان و کاهش رفت و آمد را از دیگر مزایای این سامانه عنوان می‌کند. معاون درآمد شرکت آب و فاضلاب استان تهران تاکید دارد: استفاده از این روش در حال حاضر برای واحدهای در حال ساخت و ساز اجباری و الزامی است و به واحدهای تجاری و اداری فقط با این روش فروش آب واگذار می‌شود.

وی اضافه می‌کند: برای ساختمان‌های در حال احداث به دلیل صرفه‌جویی و مدیریت مصرف، استفاده از این روش اجباری است و چنانچه واحدها پس از تکمیل در اختیار مردم برای سکونت قرار گیرد دیگر آن اجبار وجود ندارد و در صورت تمایل شهروندان می‌توانند از سامانه کارتی آب استفاده کنند. وی بهره‌گیری از سیستم‌ و مکانیزه فروش آب را دارای صرفه اقتصادی بالایی می‌داند و می‌گوید: در روش‌های بهره‌گیری از انرژی در قانون هدفمندی یارانه‌ها، اقتصادی کردن روش‌های بهره‌مندی از انرژی و آب مورد تاکید قرار گرفته است و استفاده شهروندان از تکنولوژی روز به منظور صرفه‌جویی در وقت و هزینه و مدیریت مصرف از مهم‌ترین اولویت‌های روش هوشمند یا فروش کارتی آب است.‌ حیدری در ادامه می‌گوید: در حال حاضر 4 هزار انشعاب در استان تهران در حال استفاده از این روش است و در سایر کلانشهرها نیز در حال راه‌اندازی است. وی هزینه متوسط انشعاب کارتی آب را 300 تا 350 هزار تومان عنوان کرده و می‌گوید: میزان هزینه انشعاب وابسته به قطر و نوع کاربری است. وی استفاده از این روش را در سایر کشورها بسیار کم‌هزینه و اقتصادی می‌داند و می‌گوید: بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیا از این مدل فروش آب استفاده می‌کنند. به گفته وی، کاهش ارتباط بین کارکنان امور آب و مردم از دیگر اهداف اجرای این روش است.

روش مفید برای مشترکان خاص

بر اساس این گزارش کارشناسان طراح و مجری روش سامانه کارتی آب معتقدند، بهتر است پس از عمومی شدن این قانون، مشترکان خاص و دوره‌ای مانند صاحبان خانه‌های ویلایی که هنگام قرائت کنتور در محل حضور ندارند از این شیوه نوین بهره گیرند که این موضوع علاوه بر کاهش مراجعه‌ها، موجب مدیریت خرید و مصرف آب توسط خود مشترک خواهد شد.

کاهش خطای 10 درصدی

کارشناسان مجری طرح می‌گویند: با نصب و راه‌اندازی کنتورهای جدید هوشمند و دریافت یک کارت شارژ و یک رمز، مشترک امکان خرید مقدار مصرف ماهانه یا سالانه آب مورد نیاز را خواهد داشت و وجه آن را از طریق دستگاه پرداخت می‌کند. در روش‌های سنتی هزینه‌های شرکت آب و فاضلاب و مراجعه‌های مشترکان بسیار و از آنجا که 10 درصد قرائت‌ها همراه با خطا و اشتباه است، این امر تبعاتی همچون مراجعه مکرر مشترکان به نواحی آبفا برای درخواست قرائت مجدد و مراجعه دوباره مامور برای قرائت کنتور را به همراه خواهد داشت که با همه‌گیر شدن این روش نوین، این مسائل به حداقل می‌رسد.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها