در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
اشتاینمایر روز گذشته در گفتگو با رادیو آلمان به سوالات این شبکه رادیویی در مورد موضوعاتی چون وضعیت خاورمیانه، همکاری دو سوی آتلانتیک و خلع سلاح هستهای پاسخ گفت. این مصاحبه را پیش روی دارید.
باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا قرار است ماه ژوئن بار دیگر به آلمان سفر کند. آیا شما نیز با اوباما ملاقات خواهید داشت؟
من تاکنون با طرف آمریکایی در این مورد هماهنگی نکردهام اما در هر صورت بسیار خوشحالم که وی برای بار دوم بعد از انتصاب به ریاستجمهوری آمریکا به آلمان سفر میکند. این سفر تحولات زیادی را مطمئنا در روند دچار رکود تحولات بینالمللی ایجاد خواهد کرد.
مذاکره در مورد خاورمیانه، ایران و استراتژی جدید در افغانستان و پاکستان بخشی از این مذاکرات است. خوشحالم که ما میتوانیم چنین مذاکراتی را نه در آمریکا که اینجا در آلمان داشته باشیم.
عملکرد فعلی آلمان و اروپا در قبال مسائلی که در بالا به آن اشاره کردید، چگونه بوده است؟
رابطه اتحادیهاروپا با کشورهای شرق، رابطه آلمان با روسیه و حاکم شدن ثبات در خاورمیانه. اینها موضوعاتی هستند که ما و اروپا به آن خیلی اهمیت میدهیم. خوشحالم که بگویم اوباما نیز از همان روزهای اول ریاستجمهوری بدون هیچ پردهپوشیای به آن پرداخت.
دولت جدیدی در اسرائیل روی کار آمده است و آویگدور لیبرمن، وزیر امور خارجه و بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل شده است. شما با لیبرمن دیدار داشتید آن هم بدون حضور عکاسان و خبرنگاران. آیا به نظر شما مذاکره با لیبرمن که شدیدا ناسیونالیست است و مخالف راهحل تشکیل دو کشور مستقل اسرائیل ـ فلسطین است، ممکن است؟
دولت جدید آمریکا در روزهای اول رئیسجمهوری اوباما گفته بود بحران خاورمیانه از موضوعات مورد اهتمام در سیاست خارجی آمریکاست و اکنون هم ما شاهدیم که اوباما به ترتیب در حال ملاقات با روسای دولت کشورهای عربی همسایه اسرائیل است.
علاوه بر آن، قرار است نتانیاهو هم به واشنگتن سفر کند. همه اینها گواه این است که ابتکار عملهای طرف آمریکایی باعث حل بحران خاورمیانه خواهد شد. البته به نظر من هیچ انتخاب دیگری وجود ندارد و من این مساله را در دیدار با همتای اسرائیلی خود بار دیگر اظهار داشتم که انتخاب دیگری برای ادامه مذاکرات صلح وجود ندارد و باید راهحل تشکیل دو کشور مستقل پذیرفته شود. دو کشور اسرائیل و فلسطین که مستقل هستند و با صلحی پایدار در کنار هم زندگی میکنند.
برای دست یافتن به این هدف باید موانع برداشته شود و باید در این مورد به طور شفاف بحث و مذاکره شود. یکی از موانع، ادامه شهرکسازیهاست که باید متوقف شود. هیچ صلحی وجود نخواهد داشت و دو کشور مستقل فلسطینی و اسرائیلی تشکیل نخواهد شد اگر این مساله در ابهام باقی بماند و طرف فلسطینی نیز نباید تنها به این مساله بپردازند که آشتی و صلح ملی در بین فلسطینیها بوجود آید و دولتی جدید تشکیل دهند، بلکه باید برای رسیدن به این هدف تلاش کنند که شرایط امنیتی را تحت کنترل خود درآورند و دیگر از سوی فلسطینیها حمله موشکی صورت نگیرد.
بدون این پیش شرطها، سختیها و مشکلات ما در خاورمیانه ادامه خواهد یافت. با این حال من امیدوارم که شروع جدیدی در مذاکرات خاورمیانه صورت پذیرد.
اوباما در سخنرانیاش در پراگ از ایده جهانی عاری از سلاحهای هستهای سخن به میان آورد و به طرف روسی پیشنهاد کرد که در این ارتباط مذاکرات روشن و شفافی داشته باشند. در این ارتباط از شما این طور انتقاد شده است که فاقد طرح و برنامهای برای خلع سلاح هستید و به همین دلیل نمیتوانید به گونهای موثر در این مذاکرات شریک باشید. شما در پاسخ به این انتقاد چه میگویید؟
من در کنفرانس امنیتی سال گذشته مونیخ در مورد خلع سلاح صحبت کردم. من از طرف دولت آلمان میگویم که برنامه هستهای ما به نوبه خودمان آشکار است اما باید بگویم که آلمان کشوری هستهای نیست. ما میتوانیم پیشنهاداتی در این مورد داشته باشیم اما میتوانیم پیشنهادات بقیه اعضا را هم دنبال کنیم. ما در سالهای گذشته در مورد بحثهای گسترش سلاحهای هستهای با رکود روبرو بودهایم اما ابتکار عمل دولت اوباما باعث شد که دوباره بحثهایی در این ارتباط مطرح شود و اولین مذاکراتی که بین مدودف و اوباما وجود داشت نیز حاکی از آن است که دو طرف خواهان اتخاذ اقدامات متقابل برای خلع سلاح هستند.
ما به مذاکرات جدید و به تجدید قرارداد منع گسترش سلاحهای هستهای نیازمندیم. ما باید سیستم امنیتی جدیدی بسازیم که این کار هم باید تا سال 2010 انجام شود. برنامه مشابهی را من قبل از سال 2005 انجام دادم اما این برنامه به نتیجه نرسید چرا که از حمایتهای کافی برخوردار نشد.
آقای اشتاینمایر میگویید آلمان کشوری عاری از سلاح هستهای است اما هنوز سلاحهای هستهای آمریکا در خاک ما استقرار دارد. حزب شما هم در مورد خروج سلاحهای هستهای آمریکا از خاک آلمان ساز مخالف زده بود.
رفتار ما در این مورد هرگز متناقض نبود. سلاحهای هستهای انبار شده در خاک آلمان بخشی از یک بسته بینالمللی است که باید در مورد آن مذاکره شود. ابتدا باید منتظر ماند تا روسیه و آمریکا بتوانند تا پایان سال مذاکرات بعدی خود را برای کاهش سلاحهای استراتژیک انجام دهند بعد از آن هم در مورد خروج سلاحهای هستهای آمریکا از آلمان بحث خواهد شد. خروج این سلاحها باید در گذر زمان صورت گیرد، آمریکاییها نیز خود به این مساله واقفند.
شما پیش از این از نظر مثبت خود برای پذیرش زندانیان گوانتانامو خبر داده بودید اما اکنون پذیرش این زندانیان و شرایط آنها با اختلاف نظرهایی در دولت آلمان روبرو شده است. شما اظهار داشته بودید که آمریکا نباید در این مورد تنها گذاشته شود. آیا آلمان در برابر آمریکا شرمنده خواهد شد!؟
من فکر نمیکنم این گونه شود. البته امیدوارم که این طور نشود. ما جزو کسانی بودیم که وجود گوانتانامو را به شدت زیر سوال بردیم. من پیش از این با خانم رایس مذاکراتی داشتم. معتقدم همانطور که قبلا هم بارها اظهار کرده بودم گوانتانامو نه تنها ننگی برای آمریکاست که برای تمام غرب و قبل از همه اینها برای اعراب است.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور در گفتوگوی اختصاصی با «جامجم» مطرح کرد
رضا بدرالسماء هنرمند پیشکسوت عرصه نگارگری در گفتوگو با «جامجم»:
وزیر صنعت، معدن و تجارت در گفتوگوی اختصاصی با «جامجم» مطرح کرد: