آنها درخت اندیشه و دانش ایران را شاخهدار و پربار میکنند، زیباشناسی را در این سرزمین گسترش میدهند و موجب بالندگی فکر، اندیشه و فرهنگ میشوند.
همانطور که بزرگان پیشین و کسانی که در طول تاریخ راه علم، ادب، عرفان و فرهنگ را پیمودهاند، نقش فعال و مؤثری در ترویج این زیباییها و زیباشناسی در این سرزمین و تمدن کهن ایفا کردهاند.
لذا بایسته و شایسته است که به این قشر از جامعه علمی، ادبی و فرهنگی اهمیت و توجه بیشتری داده شود تا هم منزلت اجتماعی و فرهنگی این قشر فرهیخته حفظ شود و هم بتوان قدمی در راستای کمک و یاریرساندن به اهالی قلم برداشته شود و این جامعه فرهیخته و ادبی را دریابیم.
اما متأسفانه میبینیم که براثر بیمهریها و بیتوجهی به این قشر بزرگ ادبی و فرهیخته، این جامعه بزرگ ادبی و هنری و فرهیخته به انزوا و تنهایی و جدایی افتاده و این ضررش به همه اقشار مختلف جامعه، مخصوصا آسیبش به فرهنگ و هنر و ادب مملکت خواهد رسید، و ما شاهد سقوط فرهنگ و اندیشه در جامعهمان خواهیم بود.
متأسفانه دغدغههای سیاسی مسئولان و دستاندرکاران اجرایی کشور باعث شده که این گروه بزرگ و فرهیخته مورد کمتوجهی قرار گیرند و اهمیت درخوری به اهل قلم و قشر فرهیخته داده نمیشود.
آیا اهالی قلم و اندیشه و در کل نویسندگان و شاعران نبایستی از خدمات و امکانات رفاهی و تسهیلات برخوردار باشند؟! آیا نویسندگان و شاعران مملکت سرمایهها و گنجینههای ادب و جانمایههای فرهنگ و تمدن این مملکت نیستند؟! آیا نباید هرماهه مبلغی برای این عزیزان بهعنوان قدردانی و کمکخرج برایشان در نظر گرفته شود؟
اگر جواب بله است، پس چرا مورد التفات و مهر قرار نگرفته و هر روز گوشهنشینتر میشوند؟ چرا به دغدغههای اهل قلم و اندیشه توجهی نمیشود؟
اینها همه سؤال است؛ سؤالهایی که مسئولان دولتی و مدیران فرهنگی و مسئولان جامعه ادبی باید جوابگو باشند.
باید ببینند که وضعیت اقتصادی و معیشت جامعه نویسندگان و شاعران و کسانی که کتابها تألیف کردهاند و دود چراغ و خاک فرهنگ و هنر و اندیشه خوردهاند چگونه است و آنها را دریابند.
وضعیت بد اقتصادی باعث شده که خیلی از نویسندگان ما قادر به چاپ و انتشار کتاب خود نباشند، و اگر هم باشند، کتابهایشان را با تعداد و تیراژ پایین چاپ کردهاند. این وضعیت اصلا برای فرهنگ و ادب مملکت ما شکل و صورت خوبی نداشته و ندارد، بلکه بسیار هم ناراحتکننده است، و اینکه چرا مسئولان وزارت فرهنگ و ارشاد کشور و مدیران فرهنگی و مسئولان جامعه ادبی هیچ فکری به حال نویسندگان و اهالی قلم نمیکنند، و چرا تدبیری در راستای کمک به نویسندگان و اهل قلم نیندیشیدهاند؟!
بهعنواننمونه، در رابطه با نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران برای عدهای از نویسندگان و شاعرانی که صاحب اثر و کتاب و تألیفاتی هستند و دستشان به جایی بند نیست و به قول معروف اهل جناح و جناحبازی نیستند هیچ امتیازی قائل نمیشوند. بهعنوانمثال برای دریافت بن کتاب، آییننامهای در نظر گرفتهاند که در یکی از بندهای آن و براساسآن نویسندگانی که در ۱۰سال اخیر تألیفاتی در حد پنج اثر از خود برجای گذاشتهاند مشمول برخورداری از بن کتاب خواهند بود!
خب، معلوم میشود که این آییننامه، سلیقهای تنظیم و در حق بسیاری از نویسندگان و مؤلفان اجحاف شده است.
لذا وقتی میگوییم یکسری از قوانین متأسفانه سلیقهای است و براساس نظرات و سلیقه شخصی عدهای تنظیم شده است، یعنی همین که بدان اشاره کردم و این یعنی در حق من و امثال من و بسیاری از نویسندگان و اهل قلم اجحاف شده و مورد بیمهری و کملطفی واقع شدهایم.
البته عده مخصوصی از نویسندگان و شاعران هستند که سری در سراها دارند و به جایی یا نهادی وصل هستند و نانشان خوب در روغن است، ولی بسیاری از اهالی قلم در وضعیت بسیار بد اقتصادی و اسفانگیز معیشتی روزگار را سپری کرده و حتی برخی از اهل قلم هستند که برای تأمین نان شبشان هم مشکل دارند.
امیدواریم مسئولان امر چارهای اندیشیده و به فکر عزیزان اهل قلم و یاران اندیشه و فرهیختگان و کسانی که در راه ادب و بالندگی فرهنگ این کشور عزیز یعنی ایرانمان قدم بر میدارند باشند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
دکتر حسن سبحانی، استاد دانشگاه تهران در گفتوگو با روزنامه«جامجم» مطرح کرد
عضو شورای خانواده و زنان شورای عالی انقلاب فرهنگی در گفتوگو با «جام جم» مطرح کرد