ماه عسل تلخ ترامپ و بی‌بی

دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در ۱۶اردیبهشت میزبان مارک کارنی، نخست‌وزیر کانادا بود؛ کسی که انتظار اشاره جدی به تحولات غرب آسیا را نداشت. با این حال خبرنگاران حاضر در اتاق بیضی بنابر عادت درباره کارزار واشنگتن علیه جنبش انصارالله یمن از برج اسبق منهتن سؤال پرسیدند.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در ۱۶اردیبهشت میزبان مارک کارنی، نخست‌وزیر کانادا بود؛ کسی که انتظار اشاره جدی به تحولات غرب آسیا را نداشت. با این حال خبرنگاران حاضر در اتاق بیضی بنابر عادت درباره کارزار واشنگتن علیه جنبش انصارالله یمن از برج اسبق منهتن سؤال پرسیدند.
کد خبر: ۱۵۰۲۹۴۱
 
چهل و هفتمین رئیس‌جمهور آمریکا با اعلام غیرمنتظره ‌آتش‎بس‌ دریمن همه راغافلگیر کرد. درهمین راستا باراک راوید، خبرنگار برجسته آکسیوس افشا کرد که ترامپ برای برقراری آتش‌بس در دریای سرخ از طریق کانال‎های اختصاصی، اسرائیل را دور زده.این نخستین باری نیست که ترامپ در معادلات منطقه‎ای خود، صهیونیست‌ها را کنار می‎گذارد. برخلاف تصور روزهای ابتدایی، جنبش ماگا برای پیروزی در سال ۲۰۲۴ کمتر از دوره قبل به مسیحیان انجیلی (اوانجلیسم) متکی بود و این مسأله به شکل قابل‌توجهی در سیاست منطقه‌ای ترامپ خود را نمایان کرده.ترامپ برای تحقق مسائل مدنظر خود در غرب آسیا، رژیم صهیونیستی را به‌عنوان یک ‌مانع طبقه‌بندی کرده که جنگ‌افروزی آن با راهبرد عدم جنگ در خاورمیانه رئیس‌جمهور آمریکا در تضاد است.  توماس فریدمن، روزنامه‎نگار برجسته نیویورک‌تایمز درباره شکاف بین ترامپ و نتانیاهو تصریح کرد که سفر این هفته دونالد ترامپ به خاورمیانه و دیدار او با سران عربستان، امارات و قطر در نبود برنامه‌ای برای سفر به سرزمین‌های اشغالی و ملاقات با بنیامین نتانیاهو نشان می‌دهد وی دریافته که رفتار دولت کنونی اسرائیل به‌گونه‌ای است که منافع آمریکا در منطقه را تهدید کرده و نخست‌وزیر آن دوست واشنگتن نیست.
فریدمن افزود: «نتانیاهو تصور می‌کرد می‌تواند رئیس‌جمهوری آمریکا را مطیع خود سازددر صورتی‌که مذاکرات مستقل دولت ترامپ با ایران، حماس و حوثی‌ها به او نشان داد که وی طرفی از ترامپ نخواهد بست. واضح است که چنین امری نتانیاهو را دچار وحشت کرده است».
این روزنامه‌نگار برجسته ادامه داد: «اولویت دولت کنونی اسرائیل، صلح با همسایگان عرب و همزیستی و بهره‌مندی از مزایای امنیتی ناشی از آن نیست. اولویت تل‌آویو الحاق کرانه باختری، اخراج فلسطینی‌ها از غزه و ایجاد مجدد شهرک‌های اسرائیلی در باریکه غزه است». 
   
باریکه غزه؛ نخستین محل مناقشه  
رژیم صهیونیستی با نقض آتش‎بس در مارس ۲۰۲۵ و تعرض به باریکه غزه با هدف تسخیر کرانه غربی اراضی اشغالی، راهبرد متفاوتی نسبت به کاخ سفید را اتخاذ کرد. ترامپ خواهان نظم منطقه‎ای حول محور اتحاد کشورهای عربی حاشیه جنوب خلیج‌فارس با تل‎آویو برای ایجاد یک بلوک امنیتی_ اقتصادی است. سرکوب فلسطینیان توسط ارتش اشغالگر قدس به نخبگان سیاسی و اقتصادی عرب فشار قابل توجهی از سوی افکار عمومی همدل با آرمان فلسطین وارد آورده و مانع جدی مقابل عادی‌سازی روابط با صهیونیست‌ها ایجاد می‎کند.  به نقل از اکونومیست، محمد بن‎ سلمان به آمریکایی‌ها گفته بود نگران است به‌دلیل تمایل به رژیم صهیونیستی همانند انور سادات، رئیس‌جمهور اسبق مصر ترور شود. در نتیجه ترامپ شخصا دست به‎کار شد تا با ابتکارهای انفرادی مسأله جنگ در غزه را حل کند.  به گزارش جروزالم‌پست، دونالد ترامپ قصد دارد به‌زودی بیانیه‌ای رسمی درباره شناسایی کشور فلسطین صادر کند؛ دولتی که در آن حماس حضور نخواهد داشت. منبع مذکور تأکید کرده که در صورت اعلام این تصمیم، شاهد تحولی راهبردی در توازن قدرت در غرب ‎آسیا خواهیم بود. 
   
یمن؛ سرزمین مهارناپذیر 
جنبش انصارالله با بهره‎گیری از موشک‎های فراصوت خود حریم هوایی رژیم صهیونیستی را به محاصره خود درآورده؛ به‌طوری‌که فرودگاه بن گوریون پروازهای بین‌المللی خود را متوقف کرده. به ادعای رسانه‌های آمریکایی هنگام زبانه‌کشیدن شعله‌های آتش در تل‌آویو، آمریکایی‌ها از طریق عمان در حال تلاش برای خلاصی خود از معرکه یمن بودند.  کارزار حملات هوایی آمریکایی‌ها به حمایت از کشتیرانی آسوده صهیونیست‌ها در تنگه باب‌المندب به ویتنام جدیدی برای ناوگان یانکی‌ها تبدیل شد. جنگنده‎های اف-۱۸ در تحقق اهداف خود ناموفق بودند و حتی ناوهواپیمابر یو‌اس‌اس ترومن مجبور به فرار از دریای سرخ شد.  ترامپ خود را در میانه جنگی دید که برخلاف راهبرد اول آمریکا قرار داشت و هزینه امنیت رژیم صهیونیستی بسیار بالاتر از برآورد اولیه رفته بود. بنابراین رئیس‌جمهور آمریکا، صهیونیست‌ها را مقابل موشک‌های هایپرسونیک یمنی تنها گذاشت تا انگاره فروپاشی اسرائیل بیش از گذشته عینیت پیدا کند. 
   
هزینه‌های گزاف آمریکا و اسرائیل 
رژیم‌صهیونیستی در ابتدای ورود ترامپ به کاخ سفید، خواهان اجرا شدن هرچه سریع‎تر عملیات نظامی مشترک با آمریکا علیه تأسیسات صلح‌آمیز هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران بود اما نسل جدید سیاسیون که ترامپ با خود به دولت فدرال آورد از هزینه گزاف بی‌حاصل برای صهیونیست‌ها به تنگ آمده‎اند.   استیو ویتکاف، نماینده ویژه کاخ سفید در امور غرب آسیا جمعه در مصاحبه تلویزیونی اظهار داشت که رئیس جمهور آمریکا به راهبرد صلح از طریق قدرت اعتقاد دارد. این گزاره مورد تأیید نئوکان‌های آمریکایی که پیشتر از زمان ریگان تا بوش پسر فعالیت داشتند نیز صدق می‎کند اما برخلاف تمایل شدید حامیان دیک چینی و دونالد رامسفلد، عدم بهره‌گیری از قدرت نظامی اولویت کاخ سفید ترامپ است.  تعرض به تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران منجر به پاسخ قاطع موشکی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی علیه سنتکام و موجودیت رژیم‌صهیونیستی شده و جنگ جدید در غرب آسیا به هیچ‌وجه با برنامه‌های کلان رئیس‌جمهور آمریکا جهت مهار چین در جنوب شرق آسیا همچنین تمرکز به امور داخلی همخوان نخواهد بود. 

ملاحظات ترامپ در مورد پرونده هسته‌ای 
در سال‌های اخیر که شاهد فراز و فرودهای گسترده در قالب پرونده هسته‌ای ایران بوده‌ایم، اسرائیل همواره در نقش بازی‌خراب‌کن ظاهر شده و سعی کرده روندهای دیپلماتیک را تخریب کند و به‌زعم خود ایران را تا جای ممکن منزوی سازد. حال در وضعیت کنونی، ترامپ احتمالا نشانه‌ها و پیام‌هایی از تشدید تلاش‌های نتانیاهو و لابی‌های متحد اسرائیل برای خراب کردن روند مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا دریافت کرده و سعی دارد اصل چالش را با سرد کردن فزاینده روابط خود با اسرائیل و شخص نتانیاهو به نحوی مؤثر مخاطب قرار دهد.هم ترامپ و هم نهادهای اطلاعاتی آمریکا می‌دانند که گزینه نظامی قادر به توقف فعالیت هسته‌ای ایران نیست. حال در این فضا، ترامپ می‌داند که عدم حصول یک توافق با ایران می‌تواند چالش‌های جدی از منظر حیثیتی برای وی ایجاد کند. از این‌رو‌ خرابکار سنتی، دیپلماسی هسته‌ای با ایران را مورد توجه قرار داده و سعی دارد هشدارهای جدی را به تل‌آویو در رابطه با اقدامات احتمالی‌اش علیه مذاکرات جاری با ایران بدهد.در حقیقت‌ ترامپ نمی‌خواهد در فرآیند مذاکرات با ایران، بازیچه اسرائیل باشد؛ همان‌چیزی که به اذعان برخی چهره‌های رسانه‌ای و البته نزدیک به دولت ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا را در چشم افکار عمومی کشورش و جهان کوچک می‌کند و وی از این سناریو به‌شدت بیزار است.
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها