به گزارش جامجمآنلاین از ایرنا،گرچه دولت چهاردهم امسال با تقویت زیرساختهای عشایر مانند پلهای دسترسی و مخازن ذخیره آب کمک قابل توجهی به رفاه این مردمان سختکوش کرده، اما کم بارشی محسوس امسال و کمبود علوفه درآمد جمعیت هشت هزار خانواری مناطق گرمسیری استان را به شدت کاهش داده و آنان از مسوولان میخواهند در این خصوص چاره اندیشی کنند.
میزان بارندگیهای سال آبی جاری در کهگیلویه وبویراحمد ۳۵ درصد نسبت به پارسال و در مقایسه با میانگین بلندمدت ۷۰درصد کاهش یافته به همین علت شرایط سختی برای دامداران استان ایجاد شده و آنان بخش قابل توجهی از درآمد خود را صرف خرید خوراک دام میکنند.
عشایر سختکوش این استان که سالها زندگی در شرایط سخت طبیعت به آنان آموخته با مشکلات کنار بیایند، اما کم بارانیهای امسال زندگی و معیشت آنان را به شدت تحت تاثیر قرار داده است.
بر اساس دادههای هواشناسی، این استان در سال آبی جاری تا پایان دی ماه، بهطور میانگین ۵۷ میلی متر با کاهش بارش روبرو بوده است.
دامداران ساکن مناطق عشایری کهگیلویه وبویراحمد با اشاره به گرانی نهادههای دامی، قیمت جابه جایی با خودرو در کوچهای قشلاق و ییلاق یا حرکت در میان بندها و دیگر هزینههای نگهداری دام مانند دارو مجبور به فروش دامهایشان هستند از مسوولان میخواهند تا حمایت بیشتری برای بقای سنتیترین سبک زندگی بشر داشته باشد.
آنان اعتقاد دارند که گرچه دولت وامهای بانکی برای تامین علوفه دام هایشان در سال جاری اختصاص داده، اما خوراک دام گران است و ضرورت دارد تا دولت با پیش بینی یارانه خرید جو به رونق تولید محصولات دامی در مناطق عشایری کهگیلویه وبویراحمد کمک کند.
عشایر مجبور به فروش دامها شدهاند
یکی از دامداران ساکن منطقه عشایرنشین دریلا در گچساران میگوید که هزینه نگهداری دام برای تولیدکنندگان بیشتر از درآمد حاصل از فروش محصولات است.
مرتضی دره شوری با اشاره به اینکه برای تامین هزینههای نگهداری دامها مجبور به فروش ۳۰ راس گوسفند خود شده تاکید کرد: ادامه این روند باعث از دست رفتن دامها به عنوان سرمایه اصلی تولیدکنندگان میشود.
وی با اشاره به اینکه فرزندشان زندگی مصرف گرایی شهرها را به دلیل درآمد بهتر ترجیح میدهند از مسوولان انتظار دارند با فراهم کردن زمینه بهبود درآمدشان به بقای زندگی عشایرنشینی کمک کنند.
یکی دیگر از دامداران کهگیلویه وبویراحمدی ساکن منطقه برم مرغابی در شهرستان با یادآوری اینکه هزینههای خرید خوراک دام، حمل و نقل و دارو تاکید کرد: هزینههای نگهداری دام عشایر بیشتر از درآمد است و دیگر انگیزهای برای فعالیت در این حوزه ندارند.
احمد علی تاکید کرد: اختصاص یارانه خرید خوراک دام بهترین راهکار برای حمایت از عشایر در شرایط کم بارانی است.
۸۰۰۰ خانوار تحت تاثیر خشکسالی
معاون توسعه و امور زیربنایی اداره کل امور عشایر کهگیلویه وبویراحمد گفت: هشت هزار خانوار عشایر ساکن مناطق گرمسیری استان به علت کاهش شدید بارندگی روزگار سختی را سپری میکنند.
سید مهدی عباسیان افزود:مراتع کهگیلویه وبویراحمد به علت خشکسالیهای امسال به شدت کاهش یافته و دامداران چارهای جز خرید خوراک دام ندارند.
اختصاص وام برای خرید علوفه و رونق اشتغال
وی بیان کرد: پرداخت وامهای بانکی برنامه حمایتی دولت برای کمک به خرید علوفه دام در کهگیلویه وبویراحمد است.
عباسیان عنوان کرد: امسال ۱۴۰ میلیارد ریال وام خرید علوفه به عشایر کهگیلویه وبویراحمد اختصاص یافته است.
معاون توسعه و امور زیربنایی اداره کل امور عشایر کهگیلویه وبویراحمد خاطرنشان کرد: به هر یک از دامداران متقاضی تا سقف یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال وام خرید علوفه پرداخت میشود.
وی عنوان کرد:این وامها با دوره بازپرداخت یک ساله و سود ۲۰ درصد برای جبران شرایط خشکسالی و خشکیدگی علوفه دام پیش بینی شده است.
عباسیان از اختصاص ۶۴۰ میلیارد ریال وام اشتغالزایی برای عشایر کهگیلویه وبویراحمد خبر داد.
وی خاطرنشان کرد: عشایر استان میتوانند با دریافت این وامها در کنار دامداری به فعالیتهای دیگر مانند تولید گیاهان دارویی یا صنایع دستی اقدام کنند.
معاون توسعه و امور زیربنایی اداره کل امور عشایر کهگیلویه وبویراحمد تاکید کرد: وامهای اشتغالزایی برای عشایرنشینان استان با دوره بازپرداخت هفت ساله و کارمزد چهار ساله پیش بینی شده است.
وی تاکید کرد: هم اکنون به منظور کمک به معیشت قشر تولیدگر عشایر ماهیانه به ازای هر نفر آرد به صورت یارانهای بین آنان توزیع میکند.
عباسیان عنوان کرد: عشایر تنها ۲۰ درصد از قیمت آرد یارانهای را پرداخت میکنند.
اهمیت تلاش برای بقای زندگی عشایر
حمایت از اهالی مناطق عشایری کهگیلویه و بویراحمد که با تولید ۴۵ درصد از گوشت مصرفی مردم استان،۳۵ درصد از صنایع دستی و بخش قابل توجهی از محصولات دامی از شیر، روغنن، دوغ تا کشک افزون بر جلب رضایت این قشر تولیدکننده گامی به سوی امنیت غذایی کشور نیز محسوب میشود.
عشایر کهگیلویه و بویراحمد که با در اختیار داشتن داشتن۲۶ درصد از عرصههای زراعی، ۱۷ درصد باغستانها و پرورش یک میلیون و ۲۰۰ هزار راس دام برای تولید محصولات غذایی در تکاپو هستند با افزایش شرایط کسب درآمد انگیزه مضاعفی برای تلاش کسب کرده اند.
گردشگری راهکاری برای بهبود معیشت اهالی عشایر
تبدیل کهگیلویه و بویراحمد به عنوان الگوی بومگردی میتواند زندگی و م عشایر این استان را از طریق فروش بدون واسطه محصولات آنان، امکان عرضه غذاهای محلی و فروش سوغات به گردشگران متحول کند.
بومگردی عشایری یا همان اقامتگاه سیار گردشگری افزون بر کمک به وضعیت معیشتی عشایرنشینان با باز کردن پای ایرانگردان و جهانگردان همچنین میتواند به ماندگاری جمعیت کوچ نشین در سکونتگاه هایشان کمک کند.
رونق بومگردی در مناطق عشایری کهگیلویه و بویراحمد به دلیل اقلیم چهار فصل این استان میتواند برای سرمایه گذاران هم ثروت آفرین باشد، زیرا در این سبک گردشگری کارآفرینان بر خلاف سایر شاخهها که معمولا در برخی زمانهای سال به علت شرایط آب و هوایی بازارشان کساد میشود اینجا سیاه چادرها با تغییر آب و هوا ییلاق و قشلاق میکنند.
البته این همه مزایای رونق بومگردی عشایر در کهگیلویه و بویراحمد نیست بلکه تجربه سفری ارزان قیمت به سرزمین مردمی که دارای سنتیترین سبک زندگی ایرانی هستند و در طبیعتی بکر و با جاذبههای متنوع از دیگر ارمغانهای تحقق این امر مهم است.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد