وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به پرسش جام جم عنوان کرد

خطر تبدیل کتاب به کالای لوکس

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در نشست خبری با خبرنگاران رسانه های گروهی درباره وضعیت فعلی حوزه فرهنگ، هنر و رسانه و آخرین اقدامات وزارتخانه متبوع خود سخن گفت.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در نشست خبری با خبرنگاران رسانه های گروهی درباره وضعیت فعلی حوزه فرهنگ، هنر و رسانه و آخرین اقدامات وزارتخانه متبوع خود سخن گفت.
کد خبر: ۱۴۸۹۵۶۵
نویسنده آرش شفاعی

به گزارش خبرنگار جام جم، سید عباس صالحی در پاسخ به پرسش خبرنگار ما درخصوص آخرین اقدامات برای متعادل کردن قیمت کتاب، گفت: متغیر اصلی در قیمت تمام شده کتاب، کاغذ است. ثبات نسبی بازار کاغذ در سالهای 97 تا 98 و قرار گرفتن یارانه های بودجه ای ارزی در اختیار بازار کتاب در آن زمان، باعث ثبات نسبی در این بازار شد اما در سالهای اخیر نوسانات ارز و تغییرات آن این خطر را کاملاً جدی کرده است که به زودی کتاب به یک کالای لوکس تبدیل شود.

صالحی با بیان اینکه در این خصوص نامه ای به معاون اول رئیس جمهور ارسال شده و تقاضا شده است جلسه ای مشترک برگزار و بحث کاغذ مطبوعات و نشر مطرح شود اما هنوز پیشنهادها مطرح نشده و نمی دانیم شرایط کشور چقدر امکان پاسخگویی در اینخصوص را می دهد. به هرحال باید پیشنهادها را مطرح کنیم و به نتیجه برسد و نباید وعده ای بدون نتیجه بدهیم اما دغدغه ها در این خصوص را پیگیری می کنیم.

گفت و گو میان نویسنده و ممیز

صالحی  در پاسخ به پرسشی درخصوص اصلاح وضعیت ممیزی کتاب با پذیرش برخی اعمال سلیقه ها در این زمینه گفت: نخست سعی کردیم از طریق اصلاح کاربرگ‌ها از اعمال سلیقه‌ها در قانون مصوب شورایعالی انقلاب فرهنگی بکاهیم. به عنوان در کاربرگ ها مشخص کنیم که توهین به مقدسات چه معنایی دارد. مساله بعدی گشودن باب گفت وگو بین مولفان و بررسان آثار است. بررسی نباید در فضای بیرونی و در پستو باشد. مؤلف و بررسی باید با هم صحبت کنند و به نتیجه مطلوب برسند و این گفت‌وگوها را به رسمیت بشناسیم. ما آمر و مرشد نیستیم بلکه کارگزار مردم هستیم و باید به این امر توجه کنیم بخصوص اصحاب فرهنگ که ولی نعمت ما هستند. 

وی افزود: حق‌الناس فقط پول نیست. بخشی از آن متوقف کردن عمر دیگران است. باید برای نویسندگان جواب درستی داشته باشیم. متوقف کردن یک اثر هم حق‌الناس است. اما این نکات کافی نیست. قانون بررسی کتاب برای زمانی است که تیراژ کتاب پایین بوده است. الان جهان پیرامون عوض شده و ما حتما باید متوجه تغییرات باشیم. قوانین باید اصلاح شود.  قانون بررسی کتاب متعلق به دورانی است که شمارگان کتاب زیر 10 هزارتا بود و فضای فناوری‌های جدید به عرصه نیامده بود و حالا که فضا عوض شده باید متوجه تغییرات باشیم و با همفکری اصحاب فرهنگ و هنر اصلاحات انجام شود.

وزیر ارشاد درخصوص دیدگاه‌های نهادهای دیگر درخصوص ممیزی گفت: با این نهادها با گفت و گو به اقناع می رسیم و باب گفت و گو باز است اما اگر به اقناع نرسیم، هر کس در شرح وظایف خود عاملیت دارد. 

وزارت ارشاد لیست سیاه دارد؟

صالحی در پاسخ به پرسشی درخصوص وجود لیست سیاه در وزارت ارشاد گفت: می‌خواهیم صادقانه با هم حرف بزنیم، در حوزه فرهنگ و هنر اجمالاً افرادی هستند اما برخلاف تبلیغات، تعدادشان بسیار بسیار کم است، اینکه گفته می‌شود هنرمند و اهل قلم ممنوع الکار زیاد داریم، خیر، اینطور نیست.  البته شاید بهتر باشد که همان تعداد هم نباشند. 

وزیر ارشاد مهم‌ترین چالش خود در ابتدای وزارتش را گسست و گسل در سرمایه اجتماعی فرهنگی هنر نسبت به نظام حکمرانی عنوان کرد و گفت: کاهش اعتماد مردم به حکمرانان روشن است و این مسأله در حوزه فرهنگ و هنر شتاب بیشتری پیدا کرد؛ در قالب‌های مختلف دارد از قهر و فاصله تا نفرت و اعتراض. این واقعیت اجتماعی خود ماست که باید آن را بفهمیم و با برداشت درست با آن مواجه شویم. کل جامعه دچار اغتشاشات ذهنی و معرفتی است و در اصحاب فرهنگ و هنر مضاعف شد.

او افزود: مهم‌ترین مسئله این است، اگر اعتماد ذی‌نفعان را نداشته باشید کاری درست اتفاق نمی‌افتد و موجب می‌شود کاری را که شروع می‌کنیم، از همان ابتدا از دیوار بی اعتمادی فرو می‌ریزد. این اهم چالش‌هاست و تلاش کردیم و کار سختی بود،زیرا اعتماد یک شبکه است و من در این راستا تلاش کردم.

صالحی اضافه کرد: اتفاقاتی در سال ۱۴۰۱ افتاده بود و در مجموعه‌ای تصمیم گرفته شده بود تا پاره‌ای از ممنوعیت‌ها صورت بگیرد، برخی رفع مشکل شده است و برخی پیش‌بینی‌ها هم صورت گرفته است. مصداق نمی‌گویم زیرا رسانه‌ای شدن بر ضد آن خبر خواهد بود. تفاهم خوبی با نهادهای امنیتی و قضایی داشتیم که مشکل نصف آن‌ها حل شد. البته این مورد درباره کسانی می‌گوییم که محکومیت قضایی نداشتند، درباره عده‌ دیگری هم کار می‌کنیم. 

وزیر فرهنگ درباره برخوردهای قانونی با کنسرت فرضی و انتقادها از معاونت هنری وزارت ارشاد گفت: برداشت من این است که وزارت فرهنگ و هنر باید قانون را رعایت کند. قانون مثل آداب اجتماعی در عرف است و اگر فرو بریزد مناسبات اجتماعی دچار مشکل می‌شود.‌ در نظام نامه ذهنی من اشکالی ندارد که هر کسی در چارچوب خود کار کند اما وقتی در چارچوب دولت و قانون هستیم باید قانون را رعایت کنیم. لذت همه تکالیف وزارت ارشاد در بحثهای سبک پوشش و مقررات لازم الاجرا الزامی است البته نمی‌خواهم وارد مصادیق شوم ولی مواردی بوده که برخورد شده اما علنی نشده است.

ملزم به قانون هستیم

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تأکید بر اینکه در جایگاه دولتمردان، ملزم به اجرای قانون هستیم گفت: درخصوص تصدیگری شبکه نمایش خانگی در دولت سیزدهم به توافقی براساس مصوبه شورایعالی انقلاب فرهنگی رسیدند ولی من درک روشنی ندارم از این که چقدر این تصمیم درست است، ندارم.  این شبکه پیوسته است و اینکه یک شبکه متصل را جدا کنیم و یک بخش مثل سینما در یک جا باشد و بخش دیگر آن در جایی دیگر، برایم قابل فهم نیست چرا که گاهی  تقسیم کار به معنای اخلال در کار است اما  ما باید تابع قانون باشیم ولی از نظر من اشکالی به این موضوع وارد است اما در کوتاه مدت راه حلی برای آن نمی‌بینم.

شیشه‌ها ایمن تر از دیوارها

سید عباس صالحی با اشاره به اینکه هر فردی باید حق داشته باشد که به اطلاعات غیر محرمانه دسترسی داشته باشد، گفت: کمیته شفاف سازی در این دوره مجددا راه افتاده است و ما ۲۰۰ سند را بارگزاری کردیم. اگر پشت دیوار شیشه‌ای قرار بگیریم خودمان هم ایمن‌تر خواهیم بود چرا که دردنیای امروز شیشه ها از دیوارها ایمن ترند. 

صالحی افزود: عدالت در حوزه فرهنگ بسیار مهم است حضور آقای پزشکیان در جلسه ادیان یک اتفاق نمادین در راستای عدالت بود. در سیستان و بلوچستان هم مدیرکل بلوچ و اهل سنت داشتیم. 

وزیر فرهنگ یکی از اقدامات مهم وزارتخانه در دوره جدید را تقویت مردمی سازی، عدالت فرهنگی و شفاف سازی عنوان کرد و گفت: بحث دبیرخانه سامانه انتشار و دسترسی به اطلاعات در دولت یازدهم کلید خورد، در دولت دوازدهم و سیزدهم ادامه یافت، ما معتقدیم سامانه دسترسی یک قانون مهم در راستای عدالت فرهنگی است و هر فردی چنین حقی دارد تا به اطلاعات غیرمحرمانه دسترسی داشته باشد و این در نگاه ما به شکل جدی دنبال می‌شود.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
جداسازی برای کارآمدی

رئیس کمیسیون عمران مجلس در گفت‌وگو با «جام‌جم» از طرح تفکیک وزارت راه و شهر‌سازی می‌‌گوید

جداسازی برای کارآمدی

نیازمندی ها