چه کسی رئیس خبرگان می شود؛

دومین اجلاس رسمی چهارمین دوره مجلس خبرگان رهبری در شرایطی امروز برگزار می شود که مهمترین دستور کار آن تعیین رئیس جدید این نهاد پس از درگذشت آیت الله مشکینی است.
کد خبر: ۱۴۴۳۶۱

براساس آیین نامه داخلی مجلس خبرگان ، هنگامی که رئیس مجلس یا نواب او یا منشی هیات رئیسه مجلس خبرگان رهبری فوت کند، جانشین آنها در اولین جلسه به صورت انتخابی و با رای گیری تعیین می شود. بر این اساس رئیس جدید مجلس خبرگان رهبری که در واقع جایگزین مرحوم آیت الله علی مشکینی می شود، در اجلاس امروز خبرگان رهبری تعیین می شود. طبق آیین نامه داخلی مجلس خبرگان همان طور که رئیس مجلس خبرگان رهبری مانند مجلس شورای اسلامی می تواند اداره جلسات مجلس را در غیاب خود یا حتی در زمان حضور و به تشخیص خود به نواب رئیس و ترجیحا به نایب رئیس اول واگذار کند، در زمان فقدان رئیس مجلس نیز اداره جلسات با نواب رئیس است.
در انتخابات هیات رئیسه چهارمین دوره مجلس خبرگان که در نخستین اجلاس دوره چهارم در اواخر سال گذشته برگزار شد، علی مشکینی به عنوان تنها نامزد ریاست با اکتساب 71 رای از مجموع 80 رای به عنوان رئیس انتخاب شد و از میان 4 نامزد نایب رئیسی هاشمی رفسنجانی با 65 رای و محمد یزدی با 49 رای به عنوان نواب رئیس اول و دوم و از بین 3 نامزد برای منشی جلسات ، دری نجف آبادی و سید احمد خاتمی با 68 و 56 رای انتخاب شدند.
مجلس خبرگان رهبری مهمترین نهاد قانونی در ساختار سیاسی نظام جمهوری اسلامی و مستقل ترین و تاثیرگذارترین نهادهاست که مسوولیت انتخاب رهبری ، نظارت بر عملکرد وی را برعهده دارد. همین دلایل و نیز خاستگاه منتخبان و اعضای این مجلس باعث شده که انتخابات مجلس خبرگان رهبری و همچنین انتخاب رئیس و اعضای هیات رئیسه آن ، با تفاوت 180 درجه ای نسبت به انتخابات مجلس ، ریاست جمهوری و شورای شهر، طی برگزاری 4 دوره ، هیچ موقع وارد حاشیه های پرتنش سیاسی نشود.
با فوت مرحوم آیت الله مشکینی که ریاست دوره های پیشین مجلس خبرگان را بر عهده داشت ، اگرچه از سوی چهره ها و محافل سیاسی خارج از این نهاد، گمانه زنی هایی برای جانشینی ایشان مطرح شد، اما تاکنون از سوی مراجع این نهاد ، خبر یا گزارشی در خصوص اختلاف اعضای خبرگان رهبری در انتخاب رئیس جدید گزارش نشده است.
حجت الاسلام اکبرهاشمی رفسنجانی از مطرح ترین چهره ها برای ریاست مجلس خبرگان رهبری است. او در دو دوره اخیر مجلس خبرگان سمت نایب رئیسی این مجلس را عهده دار بوده است. هاشمی رفسنجانی در انتخابات 24 آذر سال گذشته رای اول حوزه انتخابیه استان تهران در چهارمین دوره انتخابات مجلس خبرگان را به خود اختصاص داد. او افزون بر ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام ، جایگاه ویژه ای در جامعه روحانیت مبارز و جامعه مدرسین دارد که از جریان های تاثیرگذار مجلس خبرگان است.
آیت الله محمد یزدی ، نایب رئیس دوم مجلس خبرگان رهبری و مسوول دبیرخانه خبرگان رهبری نیز از گمانه های دیگر برای ریاست مجلس خبرگان است. آیت الله یزدی ، ریاست قوه قضاییه و عضویت در شورای نگهبان را در کارنامه خود دارد. آیت الله محمد مومن ، نماینده استان قم در مجلس خبرگان ، عضو فقهای شورای نگهبان و از چهره های برجسته حوزه علمیه قم از گمانه های مطرح دیگر برای ریاست مجلس خبرگان رهبری است.
در میان این گزینه ها نام آیت الله سیدمحمود هاشمی شاهرودی نیز مطرح است. این مجتهد برجسته هم اکنون ریاست قوه قضاییه را عهده دار است.
یکی دیگر از گزینه های مطرح برای ریاست مجلس خبرگان ، آیت الله واعظ طبسی ، نماینده مردم استان خراسان رضوی در مجلس خبرگان رهبری و رئیس آستان قدس رضوی است.
اجلاس امروز مجلس خبرگان رهبری به این گمانه زنی ها پایان خواهد داد. آنچه از عملکرد مجلس خبرگان در 3 دوره گذشته بر می آید، این است که به دلیل وجود چهره های متعدد روحانی و دارای درجه فقاهت که سوابق مبارزاتی در قبل از انقلاب ، جایگاه علمی و فقهی در حوزه های علمیه و سوابق مدیریتی و علمی در پس از انقلاب دارند، این نهاد در تعیین رئیس مجلس تاکنون با مشکلی مواجه نبوده و فرد منتخب مورد اقبال همه اعضا، حتی کسانی که رای متفاوت داده اند قرار گرفته است.
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها