به عنوان مثال از سازه های فلزی برای ساختمان های بزرگ مانند برج ها استفاده می شود و از سازه های بتنی برای ساخت تونل ها، پل ها و همچنین ساختمان های کوچک تر استفاده می شود. باید بدانید که در سازه های بتنی نیز از فلز و در سازه های فلزی نیز از بتن استفاده می شود اما تفاوت آنها از قالب اصلی سازه مشخص می شود. در ادامه این محتوا به بررسی پارامتر هایی می پردازیم که مشخص میکند کدام سازه می تواند نسبت به نیاز شما انتخاب بهتری برایتان باشد.
سازه فلزی
در سازه های فلزی از انواع مقاطع فلزی مخصوصا فولادی مانند انواع پروفیل ها اعم از تیرآهن، قوطی، نبشی، ناودانی و … استفاده می شود. معمولا از تیرآهن به عنوان شاکله سازه استفاده میکنند. برای این کار ممکن است با توجه به نقشه و طراحی ساختمان، این مقاطع قبل از نصب بهم جوش خورده و یا پس از قرار گیری به یکدیگر متصل شوند.
قیمت سازه فلزی
از مهمترین هزینه ها در سازه های فلزی هزینه ای است که برای خرید تیرآهن انجام می دهید. قیمت تیرآهن به عنوان اصلی ترین مقطع سازه های فلزی نقش مهمی بر هزینه نهایی سازه را دارد. قیمت انواع تیرآهن هاش و I بسته به نوع استاندارد، حجم سفارش، کارخانه سازنده، نرخ روز ارز و … می تواند متفاوت باشد. با توجه به تراکم و نقشه نهایی پروژه، از 80 الی 140 کیلوگرم تیرآهن به ازای هر متر مربع استفاده می شود. برای پی سقف های ساختمان نیز از بتن استفاده می شود و همچنین هزینه مجریان پروژه نیز مطرح می باشد.
سازه بتنی
در ابتدا به معرفی کامل سازه بتنی می پردازیم، تا با مصالح و نحوه اجرای آن آشنا شوید. در سازه بتنی از مصالحی مانند سیمان، شن، ماسه و میلگرد استفاده می شود. در این سازه ابتدا فونداسیون، ستون و تیرهای اصلی به کمک میلگرد های ساده و آجدار بافته می شوند سپس طرح و نما مشخص خواهد شد.
سازه های بتنی متشکل از مصالح متفاوتی همچون سیمان، شن، ماسه و همچنین میلگرد هستند. در این سازه ها ابتدا شالوده اصلی(فونداسیون یا پی ساختمان)، ستون های اصلی و تیر ها با استفاده از میلگرد آجدار و ساده بهم دیگر بافته می شوند و بعد از آن نمای اصلی سازه مشخص خواهد شد.
قیمت سازه بتنی
همانطور که گفته شد در سازه های بتنی از مقاطع فلزی همچون میلگرد، استفاده می شود. بنابراین قیمت سازه های بتنی با توجه به قیمت روز میلگرد مشخص می شود. برای استعلام قیمت میلگرد باید از فروشندگان معتبر آن قیمت میلگرد آجدار و یا ساده ای که نیاز دارید را استعلام بگیرید. در سازه های بتنی معمولا از 45 کیلوگرم میلگرد در هر متر مربع استفاده می شود. به جز میلگرد که یکی از عوامل مهم و موثر بر قیمت سازه بتنی می باشد، هزینه اجرای سازه نیز مهم می باشد.
تفاوت سازه بتنی و فلزی
برای پاسخ به این سوال باید نکاتی را مورد بررسی قرار بدیم تا با توجه به نیاز خود بتوانید بهترین انتخاب را انجام دهید. در ادامه ما نکاتی را به شما ارائه می دهیم تا با دانستن آنها می توانید به راحتی انتخاب نهایی خود را انجام دهید.
هزینه ساخت سازه بتنی و فلزی
همانطور که در بالاتر گفتیم، هزینه سازه بتنی و فلزی با توجه به قیمت روز آهن آلات متغیر است. در سازه های فلزی که از انواع پروفیل ها نظیر قوطی، تیرآهن استفاده می شود، قیمت پروفیل اصلی ترین پارامتر برای بررسی می باشد؛ همچنین در سازه های بتنی قیمت روز میلگرد مهم است چرا که از این مقطع برای ساخت سازه استفاده می شود. در نهایت هزینه سازه فلزی بیشتر از سازه بتنی تمام می شود. التبه نقشه سازه و نحوه اجرای آن می تواند شرایط را عوض کند.
سرعت و راحتی اجرای سازه بتنی و فلزی
درگذشته به دلیل عدم وجود تجهیزات کافی برای پیاده سازی سازه های فلزی، اجرای سازه های بتنی بسیار راحت تر بوده؛ اما امروزه تمامی تجهیزات وجود دارند و فرایند اجرای سازه های فلزی بسیار راحت تر شده است. به همین دلیل نمی توان این رو سازه را از نظر راحتی اجرا مقایسه کرد اما اگر از نظر سرعت اجرا به آنها بپردازیم، به دلیل اینکه سازه های فلزی مقاطعی هستند که روی یکدیگر سوار شده و جوش می خورند، سریعتر به مرحله بهره برداری خواهند رسید بنابراین می توان گفت سازه ها فلزی از نظر سرعت اجرای پروژه نسبت به سازه های بتنی بهتر و سریعتر هستند.
مقاومت سازه بتنی و فلزی
مقاومت در برابر زلزله
هر دو این سازه ها از مقاومت خوبی برخوردار هستند اما سازه های بتنی به علت سنگینی مصالح، در برابر وقایعی مانند زلزله می توانند مقاوم تر عمل کنند. گرچه باید به این نکته توجه داشته باشید هر دو این سازه ها برای مقاومت در برابر زلزله نیاز به طراحی مهندسی شده و درستی دارند که اگر به این شکل نباشد، هر دو سازه ها می توانند سست باشند.
مقاومت در برابر آتش سوزی
به طور کلی فلزات در برابر آتش دچار آسیب شده و کیفیت خود را از دست می دهند. گرچه آلیاژ هایی مثل استیل نسوز وجود دارند که در برابر آتش مقاوم هستند اما ساخت سازه با آن ها به صرفه نیست و در این بخش سازه های بتنی مقاومت بیشتری را برخوردار هستند.
طول عمر سازه بتنی و فلزی
در مورد طول عمر سازه بتنی و فلزی، باید به این نکته اشاره داشته باشیم که سازه های بتنی طول عمر مشخصی دارند، این سازه ها تقریبا بین 50 الی 60 سال طول عمر دارند اما در مقابل سازه های فلزی طول عمر بسیار بیشتری نسبت به سازه های فلزی دارند. همچنین سازه های فلزی اغلب قابلیت استفاده پس از تخریب را نیز دارند. اما در خصوص این مورد با به موقعیت جغرافیایی سازه نیز توجه داشته باشید چرا که در محیط های مرطوب سازه های فلزی دچار خوردگی فلزات می شوند.
ارزش اسقاط سازه فلزی و بتنی
یکی از نکات در مورد سازه های فلزی و بتنی که خوب است به آن نیز توجه داشته باشیم، ارزش اسقاط هر کدام از سازه ها می باشد. در سازه های فلزی به علت استفاده بیشتر از انواع آهن آلات، هزینه بیشتری انجام می شود همچنین در نهایت ارزش اسقاط بیشتری هم نسبت به سازه های بتنی دارند.
نتیجه گیری
در سازه های فلزی با توجه به به کار گیری فلزات بیشتر نسبت به سازه بتنی، هزینه بیشتری نسبت به قیمت آهن آلات صرف می شود اما در برابر وزن سبک، سرعت اجرا و طول عمر بیشتری دارند در مقابل سازه بتنی از مقاومت بیشتری برخوردار است و ارزان تر تمام می شود. در نهایت در این مطلب سعی شد تا با دادن اطلاعات کافی در مورد سازه های فلزی و بتنی به شما کمک کرده باشیم تا بتوانید با آگاهی کامل انتخاب خود را نهایی کنید و تصمیم گیری مناسب تری داشته باشید.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد