به گزارش جام جم آنلاین، حمید سینی ساز، کارشناس سیاستگذاری آب گفت: نوار غزه دشتی واقع در غرب فلسطین، سرزمینی تقریباً مستطیل شکل و مسطح که در غربیترین ضلع این مستطیل، ساحل دریای مدیترانه قرار دارد. علیرغم مجاورت با دریا و حرکت طبیعی جریانهای باد از سمت غرب به شرق، نوار غزه بهدلیل فقدان وجود کوه و ارتفاعات در پهنه نهچندان وسیع خود، دریافتی آب آنچنان زیادی از باران حاصل از رطوبت برخاسته از مدیترانه ندارد.
کارشناس سیاستگذاری آب گفت: نوار غزه تنها یک رودخانه و جریان سطحی واردشونده به خود به نام «بئر شبعا» دارد که از رشته کوههای الخلیل، واقع در کرانه باختری سرچشمه میگیرد و از منطقه «دیر البلاح» واقع در بخش مرکزی نوار غزه وارد غزه میشود. منتها شهرکسازیهای گسترده رژیم صهیونسیتی در شرق نوار غزه عمدتاً با تکیه بر مهار و برداشت از منابع آب این رودخانه است و باعث شده تا تقریباً هیچ آبی از محل رواناب سطحی به طور طبیعی نصیب فلسطینیان ساکن غزه نشود. مطابق برخی اخبار موجود در فضای مجای، رژیم غاصب صهیونیستی بخشی از آب رودخانه مذکور را در سالهای گذشته به دولت مستقر در نوار غزه میفروخته است.
سینی ساز افزود: سفرههای آب زیرزمینی غزه نیز عمدتاً آبخوانهای شور مجاور با دریاست. از آنجا که نوار غزه در پاییندست دشتی است که از ارتفاعات الخلیل در کرانه باختری آغاز میشود و تا دریای مدیترانه امتداد دارد، قاعدتاً حرکت آهسته و بطئی آب در آبخوانها به سمت غزه است. این موجب میشود در شرایط عادی، سفرههای آب زیرزمینی در نوار غزه تقویت و آبگیری شود. اما اگر در بالادست آبخوان، برداشت بیش از حدی از منابع آب سفرههای زیرزمینی اتفاق بیفتد، موجب میشود تغذیه یادشده آبخوان اتفاق نیفتد و آب شور دریا در سفرهها پیشروی کند. امری که اکنون به واسطه حفر متعدد چاههای عمیق در شهرکهای صهیونیستی واقع در شرق نوار غزه، سالهاست که به وقوع پیوسته است.
وی همچنین گفت: به طور خلاصه میتوان گفت تنها منبع آب موجود برای فلسطینیان ساکن غزه، تنها همان بارش بارانی است که به طور متوسط از ۳۰۰ میلیمتر در سال فراتر نمیرود. نوار غزه به طور متوسط در ۱۶% ایام سال، زورهای بارانی دارد که این نشان میدهد بارشهای یادشده اغلب در روزهای معدودی اتفاق میافتد و بارشها به صورت سیلآسا و غیرقابل استفاده است. نوار غزه برای تأمین آب مورد نیاز خود در بخشهای مختلف شرب، صنعت و کشاورزی با معضل جدی روبروست. بهویژه آنکه تراکم جمعیتی این منطقه طبق اعلام سازمان ملل متحد، بالاترین حد ممکن در کل دنیاست.
این کارشناس در ادامه افزود: بهمنظور تأمین آب مورد نیاز اهالی نوار غزه در درازمدت (با فرض استمرار حیات نامشروع رژیم غاصب صهیونیستی) چارهای جز روی آوردن به روشهایی نظیر جمعآوری آب در پشتبامها (آبخیزداری شهری) و توجه به منابع آب نامتعارفی، چون «شیرینسازی آب دریا» و «تقطیر رطوبت شرجی هوا» نخواهد بود.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
حسن هانیزاده در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
گیتی خامنه از دغدغههای محیطزیستیاش میگوید
علی داوودی و پدرش در تحریریه روزنامه «جامجم»:
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد