همان طور که می دانید دندان های انسان پس از مدتی بنا به دلایل مختلف کیفیت خود را از دست داده و دچار شکستگی و پوسیدگی می شود. به طوری که فرد مجبور به کشیدن دندان شده و فقط جای خالی دندان در دهان باقی می ماند. این فضای خالی به مرور زمان موجب تحلیل لثه و استخوان فک و همچنین جابجایی سایر دندان ها شده و مشکلات متعدد دیگری را برای دهان و دندان فرد به وجود می آورد. در سال های اخیر پیشرفت فناوری و تکنولوژی در عرصه دندانپزشکی سبب شده تا روش های متعددی برای جایگزین کردن دندان های از دست رفته ابداع شود. کاشت ایمپلنت های دندانی، پروتز دندان، بریج دندان، فلیپر و ... از روش های کاربردی و مؤثر برای جایگزینی دندان های کشیده شده هستند. به همین سبب در ادامه قصد داریم شما را با بهترین مواردی که می توان جای خالی دندان کشیده شده را پر کرد، آشنا کنیم.
به نقل از کلینیک دندان پزشکی ایده آل: زمانی که دندانی از بین میرود تنها یک جای خالی در دهان به جای نمیگذارد. این جای خالی میتواند برای تکلم، جویدن، نگهداری و تیمز کردن دندان های شما مشکل ایجاد کند. از همه مهمتر، این جای خالی بهترین فرصت را به دندان های دیگر میدهد که جا برای خود باز کنند و تحت فشار ناشی از جویدن غذا، کم کم جابجا و کج شوند. این کجی قطعا نیازمند ارتودنسی است.
اگر دندان خود را از دست داده اید، بدترین کاری که میتوانید در حق خود و دندان هایتان انجام دهید این است که جای خالی این دندان را به حال خود رها کنید و هیچ اقدامی برای پر کردن آن انجام ندهید. اما اگر در اسرع وقت این جای خالی ها را با مشورت یک متخصص ایمپلنت پر کنید دیگر هیچکدام از این مشکلات را تجربه نخواهید کرد.
دکتر الهام وزیری نهاد: در پاسخ به سوال دندان خالی شده را با چی پر کنیم چند انتخاب برای ترمیم جای خالی دندان پیش رو داریم. بدترین کار این است که بگذارید جای دندان خالی بماند. نه تنها زیبایی لبخندتان کاهش می یابد بلکه به تدریج دندان های مجاور جای خالی کج می شوند و مشکلات عدیده ای از جمله تحلیل استخوان فک ایجاد میشود. همچنین برای حفظ عملکرد جویدن و پشتیبانی از اسکلت صورت باید جای تمام دندانهایتان پر باشد.
کلینیک بابکان در رابطه با جای خالی دندان کشیده شده می گویند: همه ما احتمالاً زمانی در طول زندگی خود از دست دادن دندان به دلیل پوسیدگی یا شکستگی را تجربه می کنیم. بنابراین دانستن انواع روش های جایگزینی دندانهای از دست رفته به ما کمک می کند هنگام از دست دادن دندان، انتخاب بهتری برای پرکردن جای خالی آن داشته باشیم.
بهترین گزینه برای پر کردن جای خالی دندان در هر فردی بسته به شرایط او ممکن است متفاوت باشد. بنابراین باید در مورد هر روش و معایب و مزایای آن و شرایط لازم برای انجام آن درمان اطلاعاتی داشته باشید تا تصمیم درستی بگیرید. در اینجا این اطلاعات در اختیار شما قرار می گیرد.
پر کردن جای خالی دندان کشیده شده چه اهمیتی دارد؟
طبق تحقیقات و بررسی های به عمل آمده و همچنین نظر بسیاری از دندانپزشکان زیبایی و ترمیمی، فضای خالی ناشی از کشیدن دندان های پوسیده و خراب مشکلات متعددی را برای دهان، لثه و فک افراد به وجود می آورد. از این رو می بایست به منظور جلوگیری از بروز این قبیل مشکلات با توجه به شرایط سنی، جسمی و وضعیت لثه و استخوان فک افراد از بهترین روش برای پر کردن جای دندان کشیده شده، استفاده کرد. در واقع باید گفت فضای خالی حاصل از کشیدن دندان موجب تحلیل بافت لثه، کاهش تراکم استخوان فک و جابجایی دندان های اطراف می شود. علاوه بر این قدرت جویدن و تکلم فرد را نیز تحت تأثیر قرار می دهد. به همین جهت پر کردن جای دندان کشیده شده، اهمیت فراوانی دارد و همه افرادی که یک یا چند دندان خود را از دست داده اند، باید با استفاده از روش های موجود مانع بروز این گونه مشکلات شوند.
به طور کلی برای پر کردن جای دندان کشیده شده چندین روش مؤثر و کاربردی وجود دارد. بر همین اساس دندانپزشکان با توجه به تخصص، زمینه فعالیت، شرایط جسمی بیمار و همچنین وضعیت لثه و استخوان فک از بهترین روش برای پر کردن جای خالی دندان کشیده استفاده می کنند. در این راستا روش های اصلی و کاربردی جایگزینی دندان های کشیده شده و از دست رفته به شرح زیر عبارت است از:
1- ایمپلنت دندان
کاشت ایمپلنت های دندانی یکی از روش های مؤثر، با کیفیت و ماندگار برای پر کردن فضای خالی دندان های از دست رفته است. این نوع دندان مصنوعی ثابت شباهت زیادی به دندان های طبیعی دارد و به طور کامل فضای خالی بین دو دندان از دست رفته را پر می کند. به همین سبب بسیاری از بیماران برای رفع مشکلات ناشی از کشیدن دندان و خالی بین فضای بین دندان ها از ایمپلنت دندان استفاده می کنند. ایمپلنت های دندانی نیز از دو بخش اصلی فیکسپر و اباتمنت تشکیل شده اند و پس از قرارگیری درون لثه، تاج دندان روی آن قرار می گیرد.
شایان ذکر است که این روش پر کردن جای دندان کشیده طی یک جراحی یک مرحله ای یا دو مرحله درون استخوان فک قرار می گیرد و دوره درمان آن بین 3 تا 6 ماه است. از طرف دیگر کاشت ایمپلنت دندان به دلیل برخورداری از ویژگی های منحصر به فرد نظیر ظاهر طبیعی، استحکام و مقاومت بالا و همچنین طول عمر بین 20 تا 25 سال گران قیمت تر از سایر روش ها است. بنابراین به این موارد توجه ویژه داشته باشید و سپس براساس شرایط موجود از مناسب ترین روش برای پر کردن جای دندان کشیده شده استفاده نمایید. خاطر نشان می شود که کاشت ایمپلنت های دندانی برای برخی از افراد امکان پذیر نیست. بدین ترتیب حتماً قبل از تصمیم گیری درخصوص کاشت ایمپلنت دندان با دندانپزشک متخصص زیبایی، جراحی لثه و ایمپلنت مشورت کنید.
2- بریج دندان (پل دندان)
بریج دندان نیز یکی دیگر از روش های مؤثر و کاربردی برای جایگزین کردن دندان های از دست رفته است. این روش معمولاً برای افرادی که یک یا چند دندان خود را از دست داده اند، کاربرد دارد و موجب بازیابی دندان های از دست رفته می شود. بریج دندان از یک یا چند دندان مصنوعی تشکیل شده و با اتصال روی دندان های مجاور (در دو طرف)، فضای خالی ناشی از کشیدن دندان را پر می کند. برای اتصال بریج روی دندان مینای دندان های اطراف تراشیده می شود و این مورد یکی از نقاط ضعف بریج های دندانی به شمار می رود. لازم به ذکر است که طول عمر بریج دندان بین 5 تا 10 می باشد و در مقایسه با ایمپلنت های دندان ماندگار کمتری دارند.
سخن پایانی
در این بخش سعی نمودیم شما را با روش های اصلی و کاربردی جایگزین کردن دندان های از دست رفته و کشیده شده آشنا کنیم. تا متناسب با شرایط سنی، وضعیت جسمی، کیفیت بافت لثه و استخوان فک از مناسب ترین روش برای پر کردن جای دندان کشیده شده استفاده کنید.
منبع : healthydentalcenter.com
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در استودیوی «جامپلاس» میزبان دکتر اسفندیار معتمدی، استاد نامدار فیزیک و مولف کتب درسی بودیم
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد