«جام‌جم» مزایای صادرات گاز ایران به ارمنستان را بررسی می‌کند

چشم انداز یک قرارداد روشن

صادرات گاز ایران به ارمنستان قرار است دوبرابر شود. ارمنستان یکی از کشورهای عضو سازمان اوراسیا محسوب می‌شود و بر اساس قراردادی که ایران از سال۱۴۰۰ با کشورهای عضو این سازمان منعقد کرده هر سال شاهد تعمیق روابط در این زمینه هستیم. به طوری‌که آمارها نشان می‌دهد تجارت حدود ۱۵میلیون دلاری ایران با این کشورها اکنون به بیش از سه‌میلیارد و ۳۰۰میلیون دلار رسیده است.
کد خبر: ۱۴۱۹۸۷۷

چشم انداز یک قرارداد روشن

البته در مقابل صادرات گاز ایران، قرار است ارمنستان برق به کشورمان تحویل دهد. از آنجا که دولت‌های گذشته براساس برنامه‌های توسعه و اسناد بالادستی در زمینه توسعه زیرساخت برق پیش نرفتند ایران در برخی مواقع نیاز مبرمی به برق داشت که میزان برق داخل مدار را به صورت مدیریت شده تقسیم کرد تا همه بخش‌ها فعال باشند اما اکنون قرار است در قبال صادرات گاز، برق وارد کشور شود که این موضوع می‌تواند اثر مثبتی بر روند فعالیت‌های تولیدی و پایداری شبکه برق داشته باشد. 

قراردادی مبنی بر افزایش حجم صادرات گاز ایران به ارمنستان میان مقام‌های دو کشور امضا شده که طبق آن ضریب تهاتر گاز با برق نیز به نفع شرکت ملی گاز ایران اصلاح و مدت قرارداد تا سال۲۰۳۰ میلادی تمدید شد. پیشتر‌ ایران روزانه یک میلیون مترمکعب گاز به ارمنستان صادر می‌کرد که این مقدار بر مبنای توافق جدید، دو برابر می‌شود. ایران به ازای صادرات گاز به ارمنستان، از این کشور برق وارد می‌کند.طبق قرارداد امضا شده میان متولیان بخش انرژی ایران و ارمنستان قرار است کشورمان حجم گاز بیشتری به ارمنستان صادر کند که ضریب تهاتر گاز با برق نیز به نفع شرکت ملی گاز ایران اصلاح و مدت قرارداد تا سال ۲۰۳۰ تمدید شود. با توجه به این‌که ایران دارای ذخایر عظیم انرژی ازجمله گاز است و پیشتر نیز روزانه یک میلیون متر مکعب گاز به ارمنستان صادر می‌کرد، طبق تازه‌ترین توافق انجام شده، ایران در ازای صادرات گاز به ارمنستان از این کشور برق وارد می‌کند. قرارداد منعقد شده میان ایران و ارمنستان از این منظر حائز اهمیت است که نیاز ایران را به برق برطرف می‌کند. اصولا در قراردادها و تجارت‌هایی که تهاتری انجام می‌شود، مسئولان مربوط و متولیان امور توسعه دیپلماسی اقتصادی به‌دنبال واردات کالاهایی هستند که در آن مزیت ندارند.توسعه دیپلماسی و ارتباط با کشورهای مختلف از این منظر مهم است که می‌تواند نیازهای ما را برطرف کند و صادرات را بسته به کالای مورد نیاز کشور مقصد افزایش دهد. تهاتر گاز با برق مهم است، زیرا تعطیلی صنایع و بنگاه‌های تولیدی کشور به‌دلیل کمبود برق زیان‌های بزرگی به بخش تولید کشور وارد می‌کند.
علاوه بر واردات برق، امید می‌رود دولت سیزدهم با رویکرد توسعه دیپلماسی که در نظر گرفته است، به لحاظ خارجی و با حمایت از بخش داخلی زمینه ساز حضور و ورود سرمایه‌ها برای توسعه صنعت برق کشور شود. در حال حاضر در این بخش خلأهایی حس می‌شود که به دلیل نیاز به رشد تولید برق باید به‌سرعت مرتفع شود.

تهاتر مختص ایران نیست

 توسعه دیپلماسی اقتصادی و افزایش تعامل با کشورهای مختلف از این منظر برای ایران و همه کشورها مهم است که به تهاتر کالا منجر می‌شود. تهاتر کالا را نباید فقط به ایران یا به شرایط تحریم اقتصادی ربط داد، زیرا مختص به خرید و فروش کالا برای کشور تحت تحریم نیست، بلکه بیشتر کشورها در ازای دریافت پول کالای مورد نیاز خود را تهاتر می‌کنند. در زمینه تهاتر رد و بدل کردن پول جایگاهی ندارد و پول در معاملات دخالتی نمی‌کند، موضوع مهم، توسعه دیپلماسی اقتصادی و یافتن بازار و نیاز کشورهایی است که محتاج خرید کالا از ما هستند و در ازای آن می‌توانند کالای خود را به ایران صادر کنند. توسعه روابط با کشورهای دیگر از این منظر مؤثر است که به دریافت کالا و مواد اولیه مورد نیاز کشور با کمترین مشکلات منجر می‌شود. به همین دلیل هر چه دامنه دیپلماسی اقتصادی فعال‌تر شود، دسترسی ما را به کالای مورد نیاز تسهیل می‌کند. در تهاتر کالا کشورها مکمل تأمین نیازهای همدیگر می‌شوند. بنابراین با توجه به این‌که تهاتر زمینه ریشه‌داری در تجارت است، همواره در تجارت خارجی میان دولت‌ها و ملت‌های مختلف نقش مثبتی ایفا کرده است.

توسعه استراتژیک

محمدعلی خطیبی، نماینده اسبق ایران در اوپک با بیان این‌که توسعه دیپلماسی و ارتباط با کشورهای مختلف می‌تواند نیازهای ایران را برطرف کند، گفت: علاوه بر واردات برق، امید می‌رود دولت سیزدهم با رویکرد توسعه دیپلماسی که در نظر گرفته است، به لحاظ خارجی و با حمایت از بخش داخلی، زمینه ساز حضور و ورود سرمایه‌ها برای توسعه صنعت برق کشور شود. در حال حاضر در این بخش نیازهایی حس می‌شود که به دلیل نیاز به رشد تولید برق باید به سرعت مرتفع شود.این تحلیلگر بازار انرژی عنوان کرد: توسعه دیپلماسی اقتصادی و افزایش تعامل با کشورهای مختلف از این منظر برای ایران و همه کشورها مهم است که به تهاتر کالا منجر می‌شود.
newsQrCode
جداسازی برای کارآمدی

رئیس کمیسیون عمران مجلس در گفت‌وگو با «جام‌جم» از طرح تفکیک وزارت راه و شهر‌سازی می‌‌گوید

جداسازی برای کارآمدی

نیازمندی ها